LEGEND
- Učlanjen(a)
- 28.04.2009
- Poruka
- 19.784
Beograd - Britanski državljanin Entoni Džejms S. (26) ranjen je sinoć tri sata posle ponoći u pucnjavi na Keju u Brodarskoj ulici bb tridesetak metara od splava „ Fristajler“ na Novom Beogradu. Mladića, koji je prekjuče sa rođakom i dvojicom prijatelja doputovao u Beograd, pogodio je metak koji je rikošetirao posle obračuna dve grupe momaka za kojima policija i dalje traga.
Posle pucnjave ranjeni mladić vratio se sa prijateljima do hostela „ Centar“ u Karađorđevoj ulici u kome su odseli. Odatle su pozvali Hitnu pomoć, posle čega je hitno britanski turista prebačen u Urgentni centar.
- Pacijenta je metak pogodio u stomak i primljen je u teškom stanju. Zadobio je višestruke povrede unutrašnjih organa i izgubio je dosta krvi. Operacija je trajala četiri sata, izvađen mu je metak i primio je krv. Sada je na Odeljenju intezivne nege, svestan je i komunikativan, ali će i dalje ostati pod nadzorom lekara – kaže za „Blic“ Drago Jovanović, portparol Kliničkog centra Srbije.
Kako saznajemo, Entoni Džejms je pre dolaska u Srbiju zajedno sa rođakom putovao je po Evropi. U Rumuniji su upoznali dvojicu mladića iz Sjedinjenih Američkih Država i Australije, pa su zajedno prekjuče vozom doputovali u Beograd. Iznajmili su osmokrevetnu sobu u hostelu „Centar“, preko puta glavne autobuske stanice, gde ih je dočekao rođak vlasnika Dragoslav Radovanović.
Dragoslav Radovanović
je pozvao Hitnu pomoć
- Došli su u popodnevnim časovima. Ostavili su stvari, a onda otišli na ručak u Skadarliju i u razgledanje grada. Uveče su se uputili na splavove jer su čuli da je tamo dobar provod. Međutim, oko četiri sata ujutru vratili su se uznemireni – priča Radosavljević.
On kaže da su mu turisti ispričali da su dok su sedeli na betnoskom stepeništu nedaleko od „ Fristajlera“ i razmišljali da li da uđu na splav, došlo do pucnjave između dve grupe mladića, koji su od njih bili udaljeni tridesetak metara.
- Rekli su mi da su čuli šest ili sedam hitaca. Potrčali su prema mostu da se sklone od pucnjave, kada je Džejms osetio bol u stomaku. Ponudio sam mu da pozovem Hitnu pomoć, međutim odgovorio mi je da nema potrebe jer je na osnovu veličine rane i zvuka pištolja zaključio da se sigurno radi o gumenom metku. Rekao je da će na ranu zalepiti hanzaplast i da ne brinem. Dao sam im peškire i čašu vode, a onda smo se rastali – priča Radosavljević i dodaje da gosti hostela nisu bili pijani.
Međutim, pola sata kasnije, priča Radosavljević, mladići su uspaničeno izleteli iz sobe i tražili da pozovem Hitnu pomoć.
- Bili su u potpunom šoku. Entoni je plakao jer je imao jake bolove. Na levoj strani stomaka iz rane počeo je ozbiljno da krvari. Tada sam se i ja uplašio i odmah sam pozvao Hitnu pomoć, koja ga je prevezla u bolnicu – kaže on.
U Hostel „Centar“ ubrzo su stigle i dve policijske patrole koje su obavile razgovor sa turistima. Policajci su pokupili svu garderobu koju je nosio Entoni Džejms, kao i krvave peškire i odneli ih na analizu. Sva četvorica su tokom jučerašnjeg dana saslušani, a mladić iz Australije već je otputovao za Sarajevo kod prijatelja. Rođak ranjenog mladića juče je dan proveo u Urgentnom centru.
Autor: P. Z. Veličković, J. Ilić | Foto:S.Đalić, RTS | 17.09.2009.