Tumacenje smarta hard diska

Član
Učlanjen(a)
25.10.2010
Poruka
138
Nisam u mogucnosti da kupim nov HDD,vec samo koristen moze li mi neko ko se razumije objasniti na koje stavke iz smarta treba da obratim paznju da bih znao da je HDD ispravan.Moze smart iz Cristal disc infa,HD Tune ili Hard disc sentinel.Pretpostavljam da bi ovo mogao najbolje da objasni Nikolajub.

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.394
Pogledaj u Sentinel-u ili HD Tune Pro, oba su merodavna, a mozes i u oba istovremeno, s tim sto je HD tune vise za testiranje stabilnosti brzine HDD-a, dok je sentinel precizniji za pracenje ispravnosti.
Sto se tice parametara, svi su relativno bitni, ali prioriteti su:
Raw read error rate, Spin up time, Rellocated sector count, Seek error rate, Spin Retry Count, Drive Calibration retry Count, Current Pending sector count, Off-line Uncorrectable sector count, Ultra ATA CRC Error Count, Write error rate, Soft read error rate, Thermal asperity rate.
Dakle ove vrednosti su najbitnije za dijagnostiku HDD-a, vecina njih je vezana direktno za surface, servo, glavu (citanje i pisanje), mehanizam, naponski deo i interface.
Najbolje bi bilo da postavis izvestaj ili SS iz sentinela pa da vidimo, a tebalo bi proveriti u sentinelu stavke u tabovima, Overview, Temperature i S.M.A.R.T.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2010
Poruka
138
Mozes li molim te da mi napises sta konkretno ne bi smjelo u smartu biti istaknuto vezano za los hard disc.Kako nemam vremena da okacim slike smarta treba mi kratak tutorijal kako da kupim ispravan hdd.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.394
Najbolje je da uradis screen shot i posalji i reci cu ti da li je sve u redu sa diskom i znacenja.
Zato sto bilo koja od ovih stavki da ima upozorenje, znak je da je disk na neki nacin manje ili vise ostecen, bilo to mehanicki, elektronski ili software-ski, vec sam iznad napisao zasto su te stavke bitne i prioritetne za ispravan HDD.
A najbitnije sto se tice ostecenja sektora su: Rellocated sector count i Current Pending sector count, bilo koje upozorenje od ova dva, znaci da ima bad sectora

Član
Učlanjen(a)
25.10.2010
Poruka
138
Testirao sam par diskova sa mhdd i sa hd tune i nisam nailazio na fizicka ostecenja u mhdd unc kao i crvenih polja u hd tune.Buni me sto u hd sentinelu perfomanske i zdravlje budu 100 posto ali Rellocated sector count mi pokazuje 140 tako da neznam sta je u stvari pravi pokazatelj ispravnosti hdd.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2010
Poruka
138
ppp.png

Evo smart.

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.394
Ne umes da citas vrednosti, Treshold 140 je prag spare area, dakle to je gornji limit bad sectora koji mogu biti rezervisani, odnosno koje ce disk prebiciti u "rezervni sektor" i to je fabricka vrednost (value) SMART-a koji je proizvodjac postavio kao default value za diagnostiku.
Value je trenutna relativna vrednost za " health" atributa . Ovaj broj se izracunava po Algorithm-u, koriscenjem sirovih (izvornih, neobradjenih) podataka (eng. raw data).
Na novom HDD-u, ovaj broj je visok (teoretski maksimum, na primer 100, 200 ili 253), i ona se smanjuje za vreme trajanja diska.
Raw Data (ili samo Data) je Neobradjena izmerena vrednost koja se cuva u ovoj oblasti, koje obezbedjuju senzor ili brojac (counter). Ovi podaci se zatim obradjuju od strane Algorithma dizajniranog od strane proizvodjaca hard diska.
Worst je najgora (najmanja) vrednost ikada prracunata, tokom koriscenja hard diska i suprotna je od "Value", Value je njegova realna vrednost i opada do najnize vrednosti (Worst).
Tvoj HDD je potpuno ispravan, nema ni jedan bad sector.
Mislim da ti je sada sve jasnije, dakle citas vrednosti Raw data, ako zelis da vidis stanje HDD-a.
Temperatura je malo visa, ne bi smela ici preko 45*C, ako zelis da taj HDD "pozivi" sto duze, ubaci neki vent, ako ima mesta u prednjem delu kucista ispred HDD-a da duva u njega (Frontalno gledajuci licem u kuciste), i mozes jos jedan na zadnoj strani kucista da izduvava, velike su vrucine, hardware se greje, cak i do 15-20*C vise od sobne temperature, iako nije pod vecim opterecenjem.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2010
Poruka
138
Ako ti nije problem mozes li pogledati screen shot za ova dva hard diska i reci mi da li je sve u redu sa njima.Hvala.
ss.png

Natrag