Šta je novo?

Triologija: Rio Bravo (1959) / El Dorado (1967) / Rio Lobo (1970)

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.537
Rio Bravo (1959)screen.png

Rio-Bravo-1959-SF.png
info.pngpok2as6b26.png
Rio Bravo je američki vestern film snimljen u režiji Howarda Hawksa i premijerno prikazan 1959. godine, koje se smatra jednim od najboljih ostvarenja u Hawksovoj filmografiji, odnosno jednim od najvećih klasika žanra u cjelokupnoj historiji filma.

Radnja se događa 1860-ih u teksaškom gradiću Rio Bravo i prikazuje kako lokalni šerif John T. Chancea (čiji lik tumači John Wayne) zbog ubistva hapsi nasilnika (čiji lik tumači Claude Akins), a nakon čega njegov brat, bogati lokalni rančer (čiji lik tumači John Russell), angažira malu vojsku profesionalnih revolveraša kako bi ga izbavili iz zatvora. Uz Chancea su protagonisti filma grupa neobičnih i živopisnih likova koji odlučuju pomoći šerifu da se odupre opsadi njegovog ureda - Stumpy, njegov stari, obogaljeni zamjenik (koga glumi Walter Brennan); Dude, bivši pomoćnik koji se odao piću (čiji lik tumači Dean Martin); mladi kauboj po imenu Colorado (koga glumi Ricky Nelson); kao i lokalna zabavljačica Feathers (čiji lik tumači Angie Dickinson).

Rio Bravo je postigao komercijalni uspjeh, a što se tumači time što je Hawks na raspolaganju imao prilično raznorodnu i živopisnu glumačku ekipu, od koje je uspio izvući maksimum. To se, između ostalog, odnosi i na pjevačke sposobnosti Martina i Nelsona koji su tada bili na vrhuncu popularnosti , čiji likovi, u iščekivanju završnog obračuna, u filmu izvode znamenite pjesme My Rifle, My Pony and Me i Cindy. Muzika, koju je komponirao Dimitri Tiomkin je, s druge strane, imala važnu ulogu i u radnji filma, a za što je najbolji primjer tradicionalna meksička melodija El Degüello, koju negativci u filmu koriste kao sredstvo zastrašivanja protagonista, te koja će nekoliko godina kasnije inspirirati italijanskog kompozitora Ennija Morriconea za završne scene u Leoneovoj trilogiji spaghetti-westerna.

Jedan od razloga za snimanje filma je, pak, bio i političke, odnosno ideološke prirode. Wayne, poznat po svojim desničarskim stavovima, je godinama nastojao sudjelovati u filmu koji je trebao biti svojevrsni odgovor i antiteza na klasični vestern High Noon (Točno u podne), koga je smatrao "komunističkom i antiameričkom propagandom". Scenarij filma, u kome šerifu živopisna grupa pomoćnika pomaže obraniti grad i američke vrijednosti od negativaca, se ponekad tumači kao "izvrtanje" zapleta ranijeg filma.

Uspjeh Rio Brava je Hawksa potakao da tokom godina snimi još dva filma, koja, s obzirom na sličnost likova i radnje, kao i to da glavnu ulogu također tumači Wayne, kritičari i historičari smatraju remakeovima, odnosno drugim i trećim dijelom trilogije - El Dorado iz 1966. i Rio Lobo iz 1970. godine. Rio Bravo je stekao veliki ugled ne samo kod kritičara, nego i kod brojnih sineasta, od kojih su mnogi u svojim djelima Hawksovom filmu implicitno ili eksplicitno davali homage. Jedan od najpoznatijih primjera je John Carpenter čiji je znameniti film Assault at Precint 13 iz 1976. godine bio inspiriran Rio Bravom, slično kao i francuski film Nid de guêpes (Osinjak) iz 2002. godine.Reditelj:

Howard HawksUloge:

John Wayne ... Šerif John T. Chance
Dean Martin ... Dude (Borrachón)
Ricky Nelson ... Colorado Ryan
Angie Dickinson ... Feathers
Walter Brennan ... Stumpy
Ward Bond ... Pat Wheeler
John Russell ... Nathan Burdette
Pedro Gonzalez-Gonzalez ... Carlos Robante
Estelita Rodriguez ... Consuela Robante
Claude Akins ... Joe Burdette
Malcolm Atterbury ... Jake (vozač kočije)
Harry Carey Jr. ... Harold (izbačene scene)


screen.png


Rio-Bravo-Western-1959-John-Wayne-Dean-Martin-Ricky-Nelson-BR-mp4.jpg
Download.pngHidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
Poslednja izmena od urednika:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.537
El Dorado (1966)


screen.pngEl-Dorado-1966-SF.png
info.pngs6xo5g8967c.pngEl Dorado je američki vestern film snimljen 1966. godine u režiji Howarda Hawksa, kome je to predstavljao pretposljednje ostvarenje u filmografiji. Predstavlja adaptaciju romana The Stars in Their Courses Harryja Browna. Protagonist, čiji lik tumači John Wayne, je iskusni revolveraš koji dolazi u gradić El Dorado gdje ga je lokalni bogataš (čiji lik tumači Ed Asner) angažira da mu riješi problem sa jednom porodicom. Radnja prikazuje kako se ispostavi da je lokalni šerif (čiji lik tumači Robert Mitchum) revolverašev stari prijatelj, pa će to, kao i niz okolnosti, natjerati revolveraša da se okrene protiv poslodavca te dovesti do spektakularnog završnog obračuna. Scenario za film je napisala ugledna književnica Leigh Brackett te ispočetka nastojala držati predloška u kome protagonist na kraju gine. Međutim, kako je snimanje trajalo, tako je Hawks sve više inzistirao na izmjenama, i to onima koje su pokazivale frapantnu sličnost likova i radnje sa Hawksovim ranijim vestern-hitom Rio Bravo iz 1959. godine. Kada se Rio Bravo konačno pojavio u kino-dvoranam to nije promaklo kritičarima koji su ga proglasili neslužbenim remakeom. Publika, međutim, nije previše marila za nedostatak originalnosti, te je El Dorado postao solidan komercijalni hit. Hawks je četiri godine kasnije sličan zaplet iskoristio i za svoj posljednji film Rio Lobo, u kome se uz Wayne pojavljuje Mitchumov sin Christopher.

Režija: Howard Hawks

Uloge: John Wayne, Robert Mitchum, James Caan
screen.png
El-Dorado-Western-1966-John-Wayne-Robert-Mitchum-James-Caan-mp4.jpg

Download.pngHidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena od urednika:
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.109
Rio Lobo (1970)screen.png
Rio_Lobo_1970_SF.png

info.png
9hwsc55y9m.png


Rio Lobo je američki vestern film snimljen 1970. godine u režiji Howarda Hawksa, kome je to predstavljalo posljednje ostvarenje u karijeri. Protagonist, koga tumači John Wayne, je sjevernjački oficir koji se za vrijeme građanskog rata sukobljava sa dvojicom južnjačkih oficira (koje glume Jorge Rivero i Christopher Mitchum), ali nakon završetka rata dobije njihovu pomoć u potrazi za izdajnikom iz sjevernjačkih redova. Radnja prikazuje kako ih potraga dovede u grad za čijeg se šerifa (čiji lik tumači Mike Henry) ispostavi da je bivši odmetnik i krvolok koji zlostavlja građane, te kome se odluče suprostaviti.


Rio Lobo je kao i Hawksov prethodni film El Dorado imao likove i događaje inspirirane Hawksovim klasičnim filmom Rio Bravo u takvoj mjeri, da se često navodi kao njegov neslužbeni remake. Kritičarima je, međutim, u oči upala za klasične vesterne neuobičajeno eksplicitno nasilje, a što se ponekad tumačilo kao odraz tada popularnih špageti vesterna. U filmu se u liku meksičke djevojke koju negativci unakaze pojavljuje mlada Sherry Lansing, kojoj je to bio posljednji glumački nastup, i koja se nakon toga posvetila producentskoj karijeri koja će kulminirati uspješnim vođenjem studija Paramount Pictures.


screen.png

Rio-Lobo-Western-1970-John-Wayne-Jorge-Rivero-Jennifer-O-Neill-BR-1080p-mp4.jpg
Download.pngHidden content
You need to react to this post in order to see this content.


 
Poslednja izmena:
Top