Šta je novo?

Treba li Srbiji nuklearka?

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Treba li Srbiji nuklearka?


Srbija će 2015.godine preispitati odluku o moratorijumu na izgradnji nuklearne elektrane, izjavio je nedavno predsednik SANU akademik Nikola Hajdin.Tom izjavom ponovo se otvora priča o mogućnosti da se na ovim prostorima gradi nuklearna elektrana, iako smo se nakon Fokušime radovali što je nema na našoj teritoriji.


437251016506ac5254335c399353826_orig.jpgStučnjaci su tada upozorili da za radost nema mesta jer Srbija u svom okruženju ima čak 15 nuklearnih elektrana te bi posledice svake eventualne havarije vrlo brzo, najviše za jedan sat, stigle do nas noseći sa sobom i sve što jedan nuklearni akcident može da proizvede.

Grupa profesora Naučnog instituta “ Vinča” već dvadesetak godina pokušava da utiče na ukidanje moratorijuma, koji je još nekadašnja SFRJ uvela posle apokaliptične nesreće u Černobilu 1986. godine.

S druge strane su ekolozi, koji tvrde da nam nuklearka nije potrebna jer bi naše tlo dovela na rub katastrofe, kako zbog radijacije tako i problema sa skladištenjem opasnog radioaktivnog otpada.

Nakon izjave akademika Hajdina nastaviće se sporenje naučnih radnika i ekologa, a realno, Srbija nije ni blizu, čak i kada bi ukinula moratorijum, da izgradi nukelarku na svojoj teritoriji jer bi to trajalo najmanje 15 godina i trebalo bi mnogo novca.

Naime, računica nuklearaca je jasna: izgradnja nuklearne elektrane, poput one u Krškom, koja je smatra starijom, košta oko dve milijarde dolara.

Pored toga ona godišnje proizvede 500 kubnih metara niskog i srednjeg radioaktivnog otpadnog materijala koji se negde mora skladištiti, a izgradnja skladišta ili transport u neku drugu državu je, takođe, veoma skupo.

Veliko je i pitanje da li u Srbiji treba razmišljati o ukidanju moratorijuma na izgradnju nukleranih elektrana to u trenutku kada su skoro sve evropske države, koje ih imaju, odlučile da ih ugase odmah nakon zemljotresa i cunamija u Japanu. J

Jer, nukelarne elektrane u Evropi, i pored toga što prolaze kroz rigorozne mere ispitivanja i održavanja, ne bi izdržale ozbiljan zemljotres pa se ne znaju ni posledice potresa ili nekog druge prirodne nepogode.Izvor:
B92.net
 
Top