Šta je novo?

Treba li Srbija da proda EPS?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Treba li Srbija da proda EPS?
[/h] Izvor: DnevnikNovi Sad -- Ekonomska situacija u Srbiji, poznato je, nije dobra, a da bi se popravila potrebno je mnogo novca, što našoj zemlji svakako nedostaje.

3689428014fddc928c3613842524184_orig.jpg


Iako su u opticaju priče i o tome da Srbiji preti dužnička kriza i da li će ona biti izbegnuta, izvesno je da se nešto mora preduzeti i da bi se povećala proizvodnja, podstaklo investiranje i pokrenula privreda.
Iako su u opticaju priče i o tome da Srbiji preti dužnička kriza i da li će ona biti izbegnuta, izvesno je da se nešto mora preduzeti i da bi se povećala proizvodnja, podstaklo investiranje i pokrenula privreda.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]U Francuskoj je država vlasnik elektroprivrede i poslovanje je uspešno, a slično bi moglo biti i u Srbiji, pod uslovom da političari EPS ne koriste kao firmu preko koje kupuju socijalni mir i političke poene, kaže Jelica Putniković. Ona ukazuje na to da EPS može biti uspeša firma, iako je u državnom vlasništu, a to potvrđuju i rezultati iz prošlosti. Po njenim rečima, u bivšoj Jugoslaviji, EPS je bio kompanija koja je strujom snabdevala sve bivše republike, sada samostalne države, ali i izvozila u inostranstvo i bila među najuspešnijim kompanijama u regionu.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Elektroprivreda Srbije je, svakako, značajan resurs, a da li bi prodaja tog preduzeća, koje prema nekim procenama vredi oko 12 milijardi evra, mogla s jedne strane pokrenuti investicioni ciklus i domaću posrnulu privredu, a sa druge rešiti pitanje budžetskog deficita - veliko je pitanje.

Takođe, pitanje je i da li treba prodavati EPS, ili treba preduzeti korake koji bi ga ojačali i učinili, u budućnosti, vrednijim i time, konkurentnijim na tržištu. Po rečima konusltanta za strana ulaganja Milana Kovačevića, EPS ne bi trebalo prodavati kao holding, već bi ga pre toga trebalo reorganizovati i formirati pojedinačna društva i tek tada odlučiti šta treba da se privatizuje.

Prodaja bilo koje imovine nije rešenje jer se tako samo jednokratno puni budžet, a ni do sada na taj način nismo rešavali goruće probleme jer su se milijarde evra, umesto u investicije, prelile u potrošnju, a apetiti za potrošnju neprestano su povećavani. Najveći problem je u tome što u Srbiji nema dovoljno produktivne privrede, a naročito ne one čiji se proizvodi mogu izvoziti.

Urednica internet-časopisa „alkanmagazin Jelica Putniković kaže da EPS ne treba prodavati, pogotovo dok srpska privreda ne stane na prave noge. Po njenim rečima, od ovog preduzeća zavise, osim građana, koji plaćaju najnižu cenu struje u Evropi, i industrija i mnoga preduzeća koja su u restrukturiranju, kao što je, recimo, RTB Bor koji ima ogromna dugovanja EPS-u.

"Sada, svakako, nije vreme za prodaju EPS-a i pitanje je da li bi bilo pravog kupca jer su mnoge energetske firme u svetu, zbog krize, ali i zatvaranja nuklearnih elektrana, u problemima. Kada bi Srbija prodaju EPS-a stavila na tender, teško je da bi se javili ozbiljni kupci jer se u vreme krize takvi poslovi teško završavaju i najverovatnije je da bi se javile spekulantske firme što ne bi bilo dobro za našu zemlju", kaže ona.

Ona ističe da bi, čak i kada bi se za EPS dobilo 12 milijardi evra, država i političari, zarad očuvanja vlasti, taj novac brzo potošili i Srbija bi ostala bez pokretača privrede, a građani bi, poput stanovnika nekih država u okruženju, bili suočeni s daleko višim cenama struje.

 
Top