Član
- Učlanjen(a)
- 24.10.2009
- Poruka
- 434
Potraži Istoriju Srba iz 1885 godine, izdanje SKZ, ima u dva toma. Igrom slučaja sam našao u antikvarijatu izdanje iz te godine i nisam bio siguran šta ja to u stvari čitam. Jeste istorija Srba, ali brate, meni potpuno nepoznata. Knjige pisane nakon Berlinskog kongresa potpuno su drugačije. Ako te zanima možeš naći i detalje koji su zapanjujući u Putopisima francuskih pisaca koji su prošli kroz Srbiju u 14 i 15 veku. To su prevodi tekstova francuskih putopisaca, knjiga je iz 1975 godine, izdanje Arhiv Beograda. Priredio Kalezić. Bez komentara, samo suv tekst. I kada nađeš kako ti putpisci govore o narodu kojeg je još Aristotel pominjao i Plinije mlađi u svojim zapisima, te još neke navode na koje se pozivaju, a datiraju od pre Hrista, prosto nije jasno o čemu smo to mi učili? Kakav VII vek i bakrači kada ljudi tog vremena pominju nešto sasvim drugo.
Slažem se za Deretića. To je samo prljanje nečeg što valja ozbiljnije istražiti.
Na fakultetima se uvek pominje postojanje 20 kraljeva pre Milutina. Ali ne daje se ime.
Slažem se za Deretića. To je samo prljanje nečeg što valja ozbiljnije istražiti.
Na fakultetima se uvek pominje postojanje 20 kraljeva pre Milutina. Ali ne daje se ime.
Poslednja izmena: