Šta je novo?

Tranzicija pokosila stare kafane

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Tranzicija pokosila stare kafane
[/h] Izvor: NovostiBeograd -- Tranziciona tržišna ekonomija je ugasila svetlo i u starim beogradskim kafanama. U trci za novcem, izgubili su bitku pred naletom brze hrane i kafića.

18904145584fb9f9bfd4275002068096_640x360.jpg


Na njihovim mestima otvaraju se banke, kladionice, parfimerije, butici skupocene robe, pekare, kladionice i druga obeležja tranzicije.
Sa mape grada, prošle nedelje, posle 122 godine nestao je čuveni restoran "Ruski car"(jedno vreme "Zagreb"). Ovaj simbol socijalnog života predratnog Beograda, a potom popularno sastajalište u centru prestonice, za mesec dana menja ime i koncept.
Za svog veka, postao je najveći brend beogradskog ugostiteljstva. Gosti "Ruskog cara" bili su znameniti pisci, umetnici, glumci, kompozitori, vojni i politički lideri. Sa autentičnim drevnim ambijentom, bio je ponos grada i jedan od prepoznatljivih simbola Knez Mihajlove i Obilićevog venca.

Krajem juna na njegovom mestu biće otvoren moderni restoran pasta i pica "Vapijano".

Ne tako davno, bilo je uobičajeno da Beograđani delove grada krste po imenima kafana. Legenda kaže da su boemi pre pola veka, plato između "Šumatovca", "Pod lipom" i "Grmeča" nazvali Bermudskim trouglom, zato što su se novinari Politike, Radio Beograda i Borbe tu "gubili".

Ali od stecišta muzičara, glumaca, novinara i književnika, ostao je samo naziv "Šumatovac", u kome se sada okupljaju neki drugi ljudi i vode sasvim drugačije razgovore. "Lipa" je postala "Pica hat", a "Grmeč" je 14. oktobra prošle godine na vratima dobio katanac.

Sličnu sudbinu doživela je i "Bosna", u Ulici majke Jevrosime. Na izlogu nekada "neutralne" novinarske zone, od prošle godine, na požutelom papiru stoji poruka - godišnji odmor. Jedan od najstarijih hotela u Beogradu, "Grčka kraljica", još jedan je primer tranzicionog gubitnika. Han s početka 19. veka stoji napušten, razbijenih prozora.

Neki kultni lokali uspeli su da prežive "katanac", ali danas nemaju veze sa onim pre toga. Nekada čuvena "Vidin kapija", danas je ultra moderni lokal. I "Prešernova klet" se od pre nekoliko godina izmenila. Sada više izgleda kao engleski pab.

 
Top