Torte i kolači sa pomorandžama i/ili mandarinama

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kolač od suvog grožđa, oraha i pomorandže


-Potreban materijal: 200 gr brašna, 350 gr suvog grožđa, 150 gr očišćenih oraha, 150 gr putera, 150 gr šećera, 3 jaja, 1 pomorandža, 1 vanil-šećer, 1 prašak za pecivo, so.

Potopite suvo grožđe u činijicu sa toplom vodom oko 15 minuta (ja u vodu dodam i malo šerija, Curacao-a, konjaka, ili već šta mi se nađe pri ruci). Operite pomorandžu, izrendajte joj koru i iscedite sok. Orahe krupno iscekajte. Prosejte brašno sa praškom za pecivo i vanil-šećerom u sud, stavite na vrh noža soli, dodajte orahe, i isceđeno suvo grožđe, pa sve zajedno promešajte.
U većem sudu umutite omekšali puter sa šećerom da dobijete penastu smesu. Jaja odvojeno umutite, pa dodajte u smesu od putera i šećera, i mutite još malo, a onda polako dodajte smesu od suvih sastojaka (brašno, orasi, grožđe, itd). Dodajte rendanu koru i sok od pomorandže, pa sve zajedno mutite još malo, da se sve lepo poveže.
Podmažite kalup za terin (uski, duguljasti, kao kalup za hleb), pospite ga brašnom, pa izlijte smesu i lepo je poravnajte.
Zagrejte rernu na 160C, pa pecite kolač oko sat i 15 minuta. Kad prođe sat, proverite da li je pečen (da li kad zabodete čačkalicu u njega ona izađe čista, ili još ima testa na njoj), pa ako mislite da mu treba još, ostavite ga u rerni još malo. Kad ga izvadite, ostavite ga u plehu još jedno pet minuta, a onda ga izvadite, i ostavite da se ohladi do kraja.
Ohlađen kolač secite na šnite, i služite. Po želji, možete ga posuti prah šećerom (ja to ne radim, jer mislim da mu nije potrebno, Vi možete).

Napomena: ovaj kolač Vam u frižideru može stajati danima. Ja ga obično čuvam u zvonu za rolate, a pored njega stavim polutku jabuke da mu drži vlagu. Ako nemate zvono, uvijte ga u streč foliju i tako čuvajte u frižideru, secite kada Vam i koliko treba, a ostatak opet uvijte u foliju i ostavite da stoji tako u komadu.
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Kolač od pomorandže

Kolac od pomorandze




Sastojci:


  • 1 pakovanje okruglih, gotovih kora za tortu
  • 1 prasak za puding (vanila)
  • 1 soljica mleka
  • 1 pomorandza
  • gotov kakao preliv za kolace
Pripremanje:
Pripremite puding prema uputstvu na kesici. Ostavite da stoji u frizideru 30 minuta. Pomorandzu oljustite i isecite na kockice (na tanjiru), a sok koji je pri secenju iscurio stavite u mleko. Na tacnu za tortu stavite jednu koru, poprskajte je mlekom i premazite pudingom, pa nabacajte deo isecenih kockica pomorandze. Postupak ponavljajte dok ne utrosite sav materijal. Poslednju koru premazite kakao-prelivom i kolac ostavite na hladnom do sluzenja.
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Crostatine sa pomorandžom

Crostatine sa pomorandžom
by Ana

2140048820105697861S600x600Q85.jpg

Sastojci:
testo
250 gr brašna
140 gr putera
100 gr šećera
1 žimance
krem
230 ml soka od pomorandže
185 gr putera
2 pomorandže
75 gr šećera
3 jaja
2 žumanca
25 gr gustina

Priprema:
Spremanje testa: izmešati brašno i šećer u jednoj činiji, dodati na kockice sečeni hladni puter, pa lepo izmešajte tu smesu da dobijete mrvice. Dodatai žumance i umesiti rukama homogeno testo. Meni je ovo bilo jako suvo, pa sam morala da dodam i 2 kašike hladne vode iz frižidera. Uvijte u streč foliju i ostavite u frižideru na 2 sata.
Spremite krem: u šerpu sipajte sok od pomorandže i koru od 2 pomorandže, koju ste izrendali. Stavite na ringlu i polako zagrevajte. U posebnoj činijici izmešajte jaja, žumanca i šećer sa gustinom, ali tako da vam nestanu sve gromuljice. Kada je sok blizu ključanja, sipajte smesu sa jajima i uz stalno mešanje skuvajte gušći krem. Dodati i puter i istopite ga u vrućem kremu.Sklonite sa ringle da se prohladi.
Izvadite testo iz frižidera 15 minuta pre nego što ćete ga razvlačiti. Razvući testo u pravougaonik na radnoj porvšini. Ili napravite veliku crostatu prečnika 24 cm ili ako imate modle onda male. Od ove količine testa ja sam dobila 11 malih. Svaku modlu premažite puterom i pospite sa malo brašna, stavite testo i pecite ga u zagrejanoj rerni na 200°C 15-20 minuta.
Izvadite pečene crostate, prohladite ih u modlama, izvadite ih iz modli i napunite prohlađenim kremom. Poravnjajte i poslužite.
Po želji možete punjene crostate vratiti malo u rernu ili posuti šećerom, pa aparatom dovesti da se šećer preprži.



Izvor:Sta ima za veceru
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tart sa pomorandžama

Tart sa pomorandžama
tart-sa-pomorandzama.jpg


Potrebno:
270gr čokolade za kuvanje, 400 ml slatke pavlake, 4 kašike prah šećera, 100gr putera, 6 žumanaca, 70gr brašn, 20gr mlevenih oljuštenih badema, 7 belanaca, 100gr šećera, 340gr kesten pirea, 10 kuvanih kestena, 1 kašika kakaoa, grančice ribizli za dekoraciju.

Priprema:

lzlomite i istopite na tihoj vatri 200 g čokolade sa 200 ml pavlake i 3 kašike prah šećera. Prespite u činiju i ostavite u frižideru preko noći. Na pari istopite puter s preostalom čokoladom, pa sačekajte da se ohladi. Dodajte jedno po jedno žumance, potom brašno, mlevene bademe i dobro promešajte. Umutite u sneg belanaca sa šećerom i dodajte u smesu. Obložite pravougaoni sud papirom za pečenje i sipajte testo u debljini od 1 cm. Pecite oko 15-20 minuta na 180°C. Izvadite iz rerne, pokrijte vlažnom krpom i umotajte u rolat. Umutite preostalu pavlaku, dodajte kesten pire, kakao, preostali prah šećer, seckano kestenje i stavite u frižider. Otvorite rolat, namažite ga kremom i ponovo urolajte. Promešajte čokokrem koji ste ostavili u frižideru i premažite rolat, pa ukrasite ribizlama.



 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Torta od pomorandži

Torta od pomorandži

Potrebno je:

6 jaja
150 g šećera
5 kašika brašna
1 pomorandža
1 kesica vanilin-šećera
strugaia kora od 1 limuna

Nadev:
1/4 l soka od pomorandže
2 kašičice soka od limuna
3 žumanceta
120 g šećera
1 kašika gustina
1 kesica vanilin-šećera
1/2 l šlaga
Priprema:

Penasto umutiti žumanca, šećer i vanilin-šećer. Tome dodati struganu koru od limuna i pomorandže (prethodno voće dobro oprati). Od belanaca umutiti čvrst sneg i postepeno dodavati brašno i umućena žumanaca, zatim masu sipati u dobro podmazan sud, peći u zagpejanoj rerni na umerenoj temperaturi od 180 stepeni oko 35 minuta. Pečenu tortu pustiti da se ohladi i preseći je na dva dela.

Nadev:
penasto umutiti žumanca i šećer, pa dodati sok od 1 limuna i pomorandže. Gustin rastvoriti u malo vode i dodati nadevu. Sve kuvati na pari dok se masa ne zgusne. U međuvremenu umutiti šlag sa vanilin-šećerom i dodati ohlađenom nadevu uz lagano mešanje. Pola nadeva staviti na polovinu torte, pa staviti drugu polovinu torte, pa premazati ostatkom nadeva. Tortu možete ukrasiti voćem iz slatka.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kolačići s pomorandžom i lavandom

5.jpg


Kolačići s pomorandžom i lavandom

Sastojci:

Za oko 20-25 komada
125 g maslaca
80 g prah šećera
1 kašika soka od pomorandže
korica od 1 pomorandže
2 jajeta
165 g pšeničnog brašna
80 g kukuruznog brašna ili palente
1 kašika sušenih cvetova lavande

Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni C. Obložite pleh papirom za pečenje. Mikserom pomešajte omekšali maslac, šećer, sok od pomorandže i narendanu koru od pomorandže. Dodajte jaja i kratko mešajte. Na kraju dodajte i mešavinu brašna i palente. U smesu umešajte i cvetove lavande. Ovako meku i lepljivu smesu stavite u špric s nastavkom u obliku zvezde i pravite keks poput puslica ili polumeseca direktno na pek-papir. Pecite oko 15 minuta na 200 stepeni C.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Torta od pomorandže

Torta od pomorandže

19m.jpg

Za 4 osobe:
225 g brašna, 200 g maslaca, 175 g smeđeg šećera, 100 g badema, 3 jajeta, 2 pomorandže, pola kesice suvog kvasca i 1,5 dl likera od pomorandže. Za dekoraciju: 200 g šlaga, 2 pomorandže, 30 g seckanih badema i grančica sveže nane.

Bademe sipajte na pleh i kratko ispecite u rerni, ohladite i sameljite. Maslac razmekšajte na sobnoj temperaturi, odvojte 175 g i penasto umutite, pa dodajte šećer, kašičicu likera i jedno po jedno jaje, ne prestajući da mutite. Dodajte pola količine brašna pomešanog sa kvascem i još malo mutite. Zatim stavite struganu koru i sok od jedne pomorandže, mlevene bademe i sve promešajte. Dobijenu masu sipajte u dobro podmazan i brašnom posut, okrugli pleh za torte, prečnika 20 cm i pecite 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečenu tortu preručite iz kalupa na poslužavnik, poprskajte mešavinom soka od preostale pomorandže i 1 dl likera i ostavite da se sasvim ohladi. Celu tortu premažite šlagom, ukrasite kriškama pomorandže, listićima nane i pospite seckanim bademima.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kolač sa pomorandžom i bademima

Kolač sa pomorandžom i bademima

1.jpg

Potrebno je: 2 velike pomorandže, 5 jaja, 165 g kristal šećera, 300 g mlevenih badema i kašičica praška za pecivo.
Za sirup
: 100 g meda, 2,5 dl soka od sveže ceđene pomorandže i rendana kora od 3 pomorandže.

U posudu za kuvanje stavite dve oljuštene pomorandže, prelijte ih vodom i kuvajte na minimalnoj temperaturi oko 60 minuta. Zatim ih izvadite iz vode, sačekajte da se malo ohlade, očistite od koštica i umutite u blenderu zajedno sa malo soka u kom su se kuvale. Dodajte badem i prašak za pecivo, pa umutite u finu smesu. Rernu zagrejte na 180 stepeni, za to vreme umutite jaja i šećer, pa polako sipajte u krem od pomorandže stalno mešajući. Masu sipajte u kalup za tortu i pecite 60 minuta, izvadite i ostavite da se ohladi. Sirup napravite tako što ćete da pomešate sok od pomorandže, med i rendanu koru i kuvajte na pari oko 10 minuta. Kolač prelijte sirupom i servirajte topao ili hladan.

Napomena:
Pre konzumiranja kore agruma obavezno ih očistite od tragova pestidica i ostalih sredstava kojima se plod prska. Limunove i pomorandže najpre dobro operite i ostavite da odstoje najmanje dva sata u rastovoru: pomešajte 1 l vode, 1,5 dl sirćeta i 2 kašike sode bikarbone. Zatim ih izvadite i dobro isperite vodom.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Slatki sendiviči

Slatki sendiviči

1.jpg

Potrebno je: 100 g crne čokolade, kašičica sitno rendane kore pomorandže, 1 pomorandža za dekoraciju, 1/4 kašičice hladno ceđenog maslinovog ulja, 12 tankih komada hleba baget i prstohvat morske soli.
Kockice crne čokolade pomešajte u manjoj posudi za kuvanje sa pomorandžinom korom i maslinovim uljem, pa na pari polako mešajte dok ne dobijete fini krem. Komade hleba poređajte na tacnu i svaki prelijte čokoladnom glazurom i minimalno posolite. Oljuštite koru pomorandže što duže možete i stavite je kao ukras preko sendviča.

Napomena:
Pre konzumiranja kore agruma obavezno ih očistite od tragova pestidica i ostalih sredstava kojima se plod prska. Limunove i pomorandže najpre dobro operite i ostavite da odstoje najmanje dva sata u rastovoru: pomešajte 1 l vode, 1,5 dl sirćeta i 2 kašike sode bikarbone. Zatim ih izvadite i dobro isperite vodom.

(Večernje novosti)
 
Natrag
Top