Šta je novo?

Toplane počele da greju

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Radijatori u stanovima od juče topli


toplane-x.jpg


„Beogradske elektrane” spremno ulaze u grejnu sezonu koja zvanično počinje sutra, a traje do 15. aprila 2010. godine. Međutim, toplane su još juče uspešno počele sa radom, pa su Beograđani osetili prve efekte grejanja. Obezbeđeno je dovoljno energenata, a za sada neće biti povećanja cene grejanja.

- Svi toplotni izvori uspešno su startovali između šest i sedam časova i u ovih nekoliko dana vršićemo tople probe. Apelujemo na građane da se javljaju ukoliko postoji curenje na kućnim grejnim instalacijama ili negrejanje celih objektima - rekao je Zoran Predić, generalni direktor JKP „Beogradske elektrane“.
Tokom letnjeg perioda izvršeni su remnotni radovi, a od 1. do 10. oktobra funkcionalne probe sistema.
- Obezbedili smo dovoljne količine energenata. Imamo dovoljno mazuta, dovoljne količine čvrstog goriva, a sklopili smo ugovor i sa „Srbijagasom“ o isporuci gasa – rekao je Predić i dodao da će grejanje u stanovima Beograđana zavisiti od spoljne temperature, kao i da će se „Elektrane“ truditi da temperatura u stanovima uvek bude između 20 i 21 stepena.
On je apelovao na građane da izmire dug prema ovom preduzeću koji je oko 3,5 milijardi dinara, a dug poslovnog prostora oko 1,5 milijardi dinara, kako bi „Beogradske elektrane“ mogle da izmire svoje obaveze za energente.
Goran Aleksić, član Gradskog veća rekao je da se „razmatra cena grejanja“, ali da trenutno neće biti povećanja cene. On je istako da je „prema poslednjim kalkulacijama realna cena grejanja 73 dinara po kvadratu bez PDV-a“ i dodao da je vlast u Beogradu svesna da građani ne bi mogli da plaćaju tu cenu grejanja. Cena grejanja u Beogradu trenutno je 59,6 dinara po kvadratu, bez PDV-a.
Govoreći o uštedama u vreme ekonomske krize, u „Elektranama“ kažu da je ovo preduzeće u prvih šest meseci ove godine uštedelo oko 160 miliona dinara, kao i da je cilj da se do kraja godine uštedi oko 200 miliona dinara.


Autor: Maja Keranović
 
Top