Topla čokolada na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Topla čokolada

29318_hotcocoa_kf.jpg


Ovaj napitak je lak za pripremu, a o užitku koji pruža ne treba puno govoriti. Možete mu dodati razne arome i učiniti ga savršenom poslasticom koja će vas ugrejati dok su temperature ispod nule.

Recept:
1 litar mleka
20 dkg čokolade za kuvanje
5 kašika šećera
malo soli
2 vanilin šećera


Čokoladu izrendajte, a mleko stavite na ringlu dok ne počne da vri. Dodajte šećer, vanilin šećer i so, pa čokoladu i mešajte na blagoj vatri i pazite da se naprave grudvice.

Kada se čokolada rastopi napitak je gotov, a ukoliko želite možete ga izmiksati kako bi dobili potpuno glatku smesu. Dodajte rum i šlag po želji.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Topli krem

lg.php

10351_stock-photo-fresh-chocolate-milk-shake-close-up-shoot-shutterstock_55517968_kul.jpg


TOPLI KREM

POTREBNO JE
4 kašike gorkog kakao praha, 3 kašike smeđeg šećera, kašika gustina, kašičica mepavine začina za medenjake, 400 ml mleka, kašičica ruma ili konjaka

PRIPREMA

Dobro izmešajte kakao, šećer, gustin i mešavinu začina za medenjake. Na srednje jakoj vatri zagrejte mleko i rum i postepeno dodajte pripremljenu mešavinu. Stalno mešajte dok ne dobijete željenu gustinu.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ljubavni napitak

10349_stock-photo-late-coffee-with-chocolate-shutterstock_48257752_kul.jpg



LJUBAVNI NAPITAK


POTREBNO JE
400 ml mleka, 150 g čokolade za kuvanje, 2 kesice vanilin šećera, pola kašičice cimeta, čili papričica, 2 kašike žutog šećera, 100 ml slatke pavlake, kašika likera od badema, 2 kašičice rendane čokolade


PRIPREMA
U mleko dodajte vanilin šećer, žuti šećer, cimet i čili papričicu, te zagrevajte do ključanja. Dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte na laganoj vatri dok se čokolada ne rastopi. Skinite s vatre, nakon desetak minuta izvadite čili papričicu, a čokoladni napitak ponovno zagrejte do ključanja. Pre posluženja umešajte liker od badema, ukrasite umućenom slatkom pavlakom i pospite rendanom čokoladom.






 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pikantni čokoladni napitak

Pikantni čokoladni napitak

Za 4 osobe: 5 dl mleka, 1 dl slatke pavlake, 300 g kakao praha, crvena ljuta papričica, 4 kašike meda, 100 g mlevenih badema, kesica C šlaga i 100 g čokolada za kuvanje.

Kakao pomešajte sa malo hladnog mleka i izmiksajte da se ne bi formirale grudvice. Ostatak mleka pomešajte sa slatkom pavlakom i zagrejte, dodajte rastopljeni kakao i nastavite da mutite dok se svi sastojci ne sjedine. Skinite s ringle i sačekajte da se ohladi. Ljutu papričicu pepolovite po dužini, uklonite joj semenke, iseckajte je i pomešajte sa mlekom. Dodajte čokoladu otopljenu na pari, med i još malo mutite. U posebnoj posudi umutite C šlag prema uputstvu iz kesice i rasporedite u 4 čaše. Odozgo sipajte mlevene bademe, prelijte ohlađenim napitkom, ukrasite preostalim komadićima ljute papričice i servirajte.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ruska topla čokolada

Ruska topla čokolada

Za 4 osobe potrebno je: 200 g čokolade u prahu, 0,75 l mleka, 4 kašike žutog šećera, 2,5 dl pavlake, pola kesice vanil šećera, 50 g butera i izrendana kora 1 pomorandže.

U većoj posudi za mućenje pomešajte žuti i vanil šećer, pavlaku i mleko. Umutite mikserom, sipajte u šerpu i neprekidno mešajući kuvajte dok ne proključa, a zatim još 4 minuta. Sklonite s ringle, umešajte čokoladu u prahu i buter, sačekajte da se istope, a zatim dobro promešajte. Na vrhu pospite izrendanu pomorandžinu koru. Služite dok je vruće.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Amareto napitak

Amareto napitak

Za 6 osoba porebno je: 150 g kvalitetne crne čokolade, 1 l mleka, 2 kašičice vanil šećera, 1,5 dl amareto likera, 4 kašike pavlake i 4 kašičice kakao praha.


Na umerenoj temperaturi zagrejte mleko, ubacite komadiće crne čokolade i sačekajte dok se potpuno ne istope. Povremeno promešajte. Kada se čokolada istopi, sipajte amareto liker i vanil šećer, nastavite da kuvate i polako mešajte još 2 minuta. Sklonite s ringle i sipajte u šolje. U svaku šolju dodajte pavlaku na vrhu i pospite kakao prahom.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Bečka čokolada

Bečka čokolada

Za 4 osobe potrebno je: 0,9 l mleka, 150 ml šlaga, 80 g šećera, 2 kašike konjaka, 25 g butera i 250 g crne čokolade iseckane na sitne komade.


Umutite šlag i stavite ga u frižider da se ohladi. Mleko dobro zagrejte, pa umešajte šećer, smanjite temperaturu na minimum i, uz povremeno mešanje, sačekajte da se šećer istopi. Zatim umešajte buter i sačekajte da se otopi, sipajte konjak i 200 g čokolade. Mešajte polako da se smesa sjedini i svi sastojci otope. Sipajte u četiri šolje, na vrhu dodajte šlag i pospite preostalim komadićima čokolade. Služite odmah.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Aromatični kakao

Aromatični kakao

Za 2 osobe potrebno je: 0,5 l mleka, 2 kašičice kakao praha, 4 karanfilića, 2 štapića vanile, kašičica cimeta, pola kašičice kardamona, 2 štangle čokolade (mlečne ili crne) i 2 kašike slatke pavlake ili šlaga.


Mleko kuvajte na umerenoj temperaturi 10-ak minuta sa štapićima vanile i karanfilićem, pred kraj umutite kakao. Sklonite s ringle, procedite mleko, odbacite vanilu i karanfilić, i dok je vruće sipajte ga u čaše. U svaku ubacite po štanglu čokolade i sačekajte da se sasvim otopi u mleku. Zatim dodajte po pola kašičice cimeta i po 1/4 kašičice kardamona, pa sve dobro promešajte. Na vrh stavite umućen šlag ili slatku pavlaku i dekorišite izrendanom čokoladom ili karanfilićem.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vreli poljubac sa Istoka

Vreli poljubac sa Istoka

Za 2 osobe potrebno je: 0,5 l mleka, 2–3 kašičice kakao praha, kašičica cimeta, 2 prstohvata muskatnog oraščića i 2 prstohvata đumbira.


U 1 dl kipuće vode umešajte kakao prah, cimet, muskatni oraščić i đumbir. Dobro promešajte, sačekajte nekoliko minuta da se sastojci otope i sjedine, a zatim ponovo dobro promešajte. U to sipajte vruće mleko, promešajte i služite odmah.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kraljevski koktel

KRALJEVSKI KOKTEL

1.jpg

POTREBNO JE

ZA VOĆNI ŽELE 500 ml vode, 200 g šećera, 250–300 g odmrznutih malina ili borovnica, 3 lista želatina
ZA ČOKOLADNI MUS 200 g čokolade za kuvanje, 300 ml slatke pavlake, 2 lista želatina
ZA POSLUŽIVANJE 1 l šampanjca

PRIPREMA

Pomešajte vodu i šećer, te zajedno kuvajte na laganoj vatri 15–20 minuta. Nakon toga sirup skinite s vatre i umešajte voće, pa malo ohladite. Listove želatina potopite u hladnu vodu i ostavite da stoje oko 5 minuta. Potopljeni želatin dobro ocedite i umešajte u još topli voćni sirup. Sve dobro izmešajte i rasporedite u pripremljene čaše za desert. Čaše sa želeom stavite u frižider. Za čokoladni mus najpre istopite na pari izlomljenu čokoladu. Polovinu slatke pavlake zagrejte do ključanja, dodajte rastopljenu čokoladu i mešajte da ujednačite smesu. Želatin stavite u hladnu vodu i ostavite da stoji oko pet minuta. Dobro ga ocedite i umešajte u toplu čokoladu. Dobro promešajte i ohladite. Preostalu slatku pavlaku umutite u čvrst šlag i lagano umešajte u čokoladu. U čaše sa želeom koje ste izvadili iz frižidera sipajte čokoladni mus i vratite ih frižider da se hlade još oko sat vremena. Pre posluživanja u svaku čašu sipajte oko 100 ml šampanjca, a po šampanjcu stavite umućenu slatku pavlaku.

Izvor: Blic žena




 
Natrag
Top