Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
Пуно име Вилијам Томас Емануел Датум рођења 31. мај 1955. Место рођења Мусвелбрук (АустралијаАустралија) Активни период од 1962 Инструмент гитара Жанр Рок, Блуз, Кантри
Вилијам Томас „Томи“ Емануел (енгл. William Thomas "Tommy" Emmanuel; рођен 31. маја 1955) је аустралијски гитариста, препознатљив по свом стилу свирања прстима, перкусији и енергичним наступима. Награђиван је признањима магазина Ролинг Стоун за најбољег гитаристу 1990. године, затим наградом гитаристичког часописа „Гитар Плејер магазин“ за најбољег акустичног гитаристу, као и признањем Certified Guitar Player које поред њега носе још само тројица светских гитариста [1]. Године 2010, Емануел постао је члан реда Аустралије (енгл. Member of the Order of Australia).
Биографија
Томи Емануел почео је да свира гитару као четворогодишњак, по слуху и без формалног музичког образовања. Свој јединствени стил назвао је једноставно - стил свирања прстима (енгл. finger style). Чет Еткинс, легенда гитаре, био је један од његових првих и највећих узора и инспирисао га је да почне да свира. Чет и Томи су сарађивали 1996. године на албуму „The Day Finger Pickers Took Over The World“ који је номинован за Греми.
Томи Емануел је поред многобројних награда и признања добио и престижну титулу Certified Guitar Player коју осим њега носе још само два човека у свету - Џери Рид и Џон Ноулс. Емануел је сарађивао и са Ериком Клептоном, Џорџом Мартином, Лесом Полом, Хенком Марвином, Стивијем Вондером и многим другим истакнутим уметницима широм света, као и са симфонијским оркестрима Аустралије, Немачке и Америке.
BEOGRAD 15. 03. 2012. PRESS
INTERVJU,Tomi Emanuel, „Kings of strings" Pijanista na gitari
Stil .... Glavna razlika između mene i ostalih gitarista jeste u tome što prilikom sviranja koristim svih deset prstiju. Naravno, izuzetno cenim stil sviranja drugih gitarista sa kojima sam sarađivao, kao što su Erik Klepton, Les Pol, Čet Etkins, Džo Satrijani...
Na početku trinaestog po redu festivala Gitar art u subotu uveče u Velikoj dvorani Sava centra održaće se koncert gitarske instant supergrupe sačinjene od trojice čestih gostiju Beograda: Tomija Emanuela, Štokela Rozenberga i Vlatka Stefanovskog. Trio se predstavlja pod novoformiranim imenom „Kings of strings", program sadrži multižanrovski omaž gitarskom repertoaru, a uoči beogradskog koncerta australijska gitarska zvezda Tomi Emanuel govori za Press o tome zašto ništa u životu ne odrađuje rutinski, postoji li nova zvučna estetika i da li mu ide na nerve zvuk električne gitare...
- Baš ništa u životu ne volim da odrađujem rutinski, a posebno kada je sviranje u pitanju. To me je skupo koštalo: pre nekoliko godina lekar mi je dijagnostikovao „blagu" srčanu aritmiju, naredio mi da malo usporim, da ne pristupam baš svim životnim sadržajima sa toliko strasti i entuzijazma. Posle kraćeg odmora i gubljenja vremena po mondenskim letovalištima, vratio sam se u koncertne dvorane širom sveta. Jedva sam bio dočekao da zgrabim gitaru i stanem na scenu. Jedan sam od najproduktivnijih muzičara na svetu, moje turneje sadrže i po nekoliko stotina koncerata godišnje...
Od instrumenta se praktično ne odvajate. Koji je tip akustične gitare na kojoj trenutno svirate?
- Uvek nosim sa sobom po nekoliko različitih gitara, ali publika ima iluziju da muziciram na jednom istom primerku. U principu, sviram na nekoliko gitara istog proizvođača, tako da su gitare koje menjam veoma sličnog izgleda, nekada je gotovo nemoguće razlikovati ih. Gitara na kojoj najčešće sviram jeste klasična, dakle akustična, sa mojom signaturom. Inače, sa fetišističkim ukusom kolekcionara sakupljam skupocene gitare, ali većina primeraka nema koncertnu upotrebu, čuvam ih kao lične „trofeje", umetničke eksponate, samo za svoje oči (smeh)...
Dva umesto jednog koncerta u Beogradu .... „Kings of strings"
Ipak, najskupocenije gitare donirali ste preko Unicefa u humanitarne svrhe. Da li su najfiniji muzički instrumenti uglednih svetskih graditelja deo dekora i moćno scenografsko sredstvo?
- O, da. Posebno ukoliko posmatramo estetsku dimenziju koncerta. Mada, uvek mi je muzika primarna u umetničkom izražavanju. Čitav moj svet su samo gitare, gitare, gitare... (smeh)
Šta su osnovne odrednice vašeg tzv. fingerpicking stila sviranja, koji je vaš zaštitni znak?
- Glavna razlika između mene i ostalih gitarista jeste u tome što prilikom sviranja koristim, poput pijanista, svih deset prstiju. Dakle, kao da sviram na klavijaturnom instrumentu, u mogućnosti sam da ostvarujem ritam i melodiju. Za reprodukciju deonica ritam sekcije često prstima udaram po samom telu gitare, odnosno po drvetu. Naravno, izuzetno cenim stil sviranja drugih gitarista sa kojima sam sarađivao, kao što su Erik Klepton, Les Pol, Čet Etkins, Džo Satrijani i mnogi drugi.
Dobitnik ste mnogih nagrada, imali ste dve nominacije za Gremi, nastupali ste na svečanom zatvaranju Olimpijade u Sidneju. Da li, međutim, imate uvid u popularnu pop i pank scenu?
- Znam da je nova „ozi" scena veoma vibrantna, ima mnogo dinamičnih sastava. Novi australijski pop bendovi su mi simpatični. Znate, nismo mi samo Kejv i Kajli. Ima tu još mnogo, mnogo toga dobrog. Slušajući mlade gitarske bendove uživam u zvuku električne gitare, što je za akustičara... skoro kao muzičko svetogrđe (smeh).
Šestodnevni spektakl - Međunarodni Gitar art festival u petak otvara kineski muzičar
Učestvuje 50 gitarista svetske reputacije
Međunarodni Gitar art festival biće održan od 16. do 21. marta u Beogradu, a na manifestaciji će se predstaviti više od 50 gitarista svetske reputacije. Festival će biti otvoren u petak koncertom kineskog gitariste Čan Tniua, a biće zatvoren 21. marta, dodelom nagrada učesnicima takmičenja i nastupom ansambla američkog gitariste srpskog porekla Petra Jankovića i portugalskog benda Antonija Šainja. Na festivalu će nastupiti španski muzičar Rikardo Galjen, jedan od najpopularnijih izvođača koji je do sada dobio 20 međunarodnih priznanja. Portugalski gitarista Antonio Šainjo sa svojim bendom predstaviće novi poduhvat koji ujedinjuje fado i indijsku muziku. Na festivalu će nastupiti i slavni brazilski gitarista Jamandu Kosta, Amira Medunjanin iz Bosne i Hercegovine, grčki gitaristi Jorgos Jorgopulos, Dimitris Lapas i Marios Makris, Kemo Sundijulu Sisoko iz Senegala i drugi.
Biće održano i takmičenje mladih gitarista u šest kategorija, za koje se do sada prijavilo 187 učesnika, a polovina je iz inostranstva. Funkciju direktora festivala prvi put obavlja jedan stranac - Grk Kostas Korciolis.
Još jedan sjajan koncert održan je sinoć u Sava Centru. Imala sam sreću da prisustvujem.
Tomi je duša ovog neverovatnog trija. Stvarno su još jednom dokazali da su "kraljevi žica".