Tko će najviše zaraditi tijekom sezone?

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Tko će najviše zaraditi tijekom sezone?
Izvor: Danas.hr 17.02.2011.

0131007.48.jpg

Zavod za zapošljavanje sramotno je zatajio da u Hrvatskoj posla nema za 334.327 ljudi, ali to ne znači da oni ne postoje. Turistička sezona mogla bi donijeti kratkotrajno olakšanje za rijetke od njih. Budući da su velike hotelske tvrtke već počele tražiti sezonce, pročitajte koja će zanimanja biti najtraženija.

Potraga za sezonskim radnicima u turizmu već se zahuktala iako sezona kreće tek za nekoliko mjeseci. Iz Zavoda za zapošljavanje Danas.hr doznao je da će na obali trebati najmanje 30 tisuća radnika.

Zahvaljujući izostanku ozbiljnijih ulaganja koja bi otvorila nova radna mjesta, zapošljavanje u turizmu jedina je nada koju vojska nezaposlenih ima u to da će pronaći posao, makar on bio samo sezonski.

Veće hotelske kuće već su se dale u potragu za radnicima željenih kvalifikacija jer žele ranije 'rezervirati' dobre radnike, koji u većini slučajeva imaju iskustva u obavljanju sezonskih poslova vezanih uz turizam ili su prethodnih godina bili angažirani kod istih poslodavaca.

Početkom svake godine hrvatski Zavod za zapošljavanje provodi anketu poslodavaca putem koje dobiva uvid u stanje na tržištu rada i u potrebe koje imaju poslodavci za radnicima. Na temelju prikupljenih podataka u djelatnosti ''hoteli i restorani'' utvrđen je manjak konobara, kuhara, sobarica, slastičara, kuhinjskih radnika, te u ''djelatnosti trgovina'': prodavača i trgovca. To će ujedno biti i najtraženija zanimanja.

Prekvalifikacijom do nove prilike

Iz HZZ-a kažu kako stalno provode i programe obrazovanja za potrebe tržišta rada, te prekvalifikacijom radnika uspješno zadovoljava potrebe poslodavaca za radnicima turizmu.

Tijekom 2010. godine u turizmu su najtraženija bila zanimanja prodavača, konobara, sobarica, čistačica, kuhara i osoblja u kuhinji, radnika na proizvodnoj liniji, pomoćnog konobara i administrativnog službenika.

''Organiziramo i redovite sastanke većih hotelsko turističkih poduzeća i područnih službi u unutrašnjosti radi odabira sezonskih radnika koji su iskazali spremnost za prostornu migraciju. Tu veliku ulogu imaju Sajmovi poslova koje Zavod organizira u mjesecu ožujku u 22 grada diljem Hrvatske na kojima poslodavci, koji imaju potrebu za sezonskim radnicima, imaju direktan dodir sa nezaposlenim osobama'', poručila nam je Matijana Blašković iz Odjela za odnose s javnošću HZZ-a.

0012007.48.jpg

Posao za više od 30 tisuća osoba

U 2010. godini na sezonskim je poslovima zaposleno ukupno 30.281 osoba.
U 2010. godini na sezonskim je poslovima zaposleno ukupno 30.281 osoba ili 21,5 posto od ukupnoga broja zaposlenih iz evidencije Zavoda. U turizmu na djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane te trgovine na veliko i na malo zaposlilo se 18.350 osoba, dok je u ostalim djelatnostima na sezonskim poslovima zaposleno 11.931 osoba.

Iz HZZ-a smo doznali i da se zapošljavanje osoba iz inozemstva provodi prema Godišnjoj kvoti radnih dozvola za zapošljavanje stranaca, te je tako u lani godišnja kvota radnih dozvola za turizam i ugostiteljstvo bila 138 radnih dozvola. Odlukom Vlade Republike Hrvatske u 2011. godini nema novih kvota za zapošljavanje stranaca već će samo biti moguće produženje postojećih.

 
Top