Šta je novo?

Titove i Dražine lične stvari u Noći muzeja

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.184
Beograd 07. 05. 2010
Beta

Titove i Dražine lične stvari u Noći muzeja

Predmeti koji su pripadali vođi jugoslovenskih partizana Josipu Brozu Titu i lideru četničkog pokreta Dragoljubu Draži Mihailoviću biće 15. maja izložene u Vojnom muzeju u Beogradu, u sklopu manifestacije Noć muzeja.

1504-FoNet.jpg


Predstavnici Vojnog muzeja rekli su juče na konferenciji za novinare u Beogradu da će posetioci moći da vide Titovu uniformu i oružje, kao i Mihailovićeve naočare, metalnu muštiklu, pištolj - poklon Nikole Kalabića, i druge lične stvari vođe Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji je streljan 1946. godine. Kako je novinarima rečeno, Mihailovićeve stvari je specijalno za Noć muzeja ustupila Bezbednosno informativna agencija (BIA).
Vojni muzej će 15. maja ponovo izložiti deo stalne postavke koja se odnosi na Drugi svetski rat, a samo za Noć muzeja prvi put će biti izložena nemačka mašina za šifrovanje „Enigma", koja je zaplenjena prilikom završnih operacija za oslobođenje Beograda.
Biće, takođe, izložen mač general-pukovnika Aleksandera Lera, koji je rukovodio bombardovanjem Beograda 6. aprila 1941, a na kraju rata armijskom grupom „E". Ler se u maju 1945. u Austriji predao Britancima, koji su ga predali jugoslovenskim partizanima. Medija centar „Odbrana" će predstaviti fotografije sa prvomajskih parada u SFRJ od 1945. do 1991. godine, a prikazaće i 80 minuta kratkih filmova u produkciji „Zastava filma", među kojima su radovi Vlatka Gilića, Stjepana Zaninovića i Predraga Golubovića. Na programu je, pored ostalih, nagrađivani Golubovićev film „Smrt paora Đurice" iz 1971. godine.

 
Top