Šta je novo?

“Titanik” pod zaštitom UNESKO-a

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]“Titanik” pod zaštitom UNESKO-a
[/h] Izvor: Tanjug


Olupina putničkog broda "Titanik", koja već 100 godina leži na dnu Atlantskog okeana, biće od ovog meseca pod zaštitom Organizacije Ujedinjenih Nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO), saopšteno je danas iz ove organizacije.


12751107594f7df40098947482661476_orig.jpg

Fotografije Titanika sa izložbe u Belfastu (Foto: Beta)
S obzirom da je britanski kruzer potonuo u međunarodnim vodama, nijedna država nije imala jurisdikciju nad njegovim ostacima. Nakon jednog veka, međutim, olupina će se naći pod zaštitom UNESKO-a, u skladu sa Konvencijom o zaštiti podvodnog kulturnog nasleđa iz 2009. godine,

"Od ovog trenuta, države potpisnice konvencije mogu da zakonski kazne svaki akrt uništenja, pljačke, prodaje i razmeštanja predmeta nađenih na mestu potonuća", navodi se u saopštenju UNESKO-a.

Države potpisnice "mogu da preduzmu sve neophodne mere kojim raspolažu kako bi zaštitile olupinu i osigurale da ljudski ostaci koji se tu nalaze imaju dostojan tretman", ističe UNESKO.

"Potonuće Titanika je upisano u sećanje čovečanstva i srećna sam što će to mesto ubuduće biti pod zaštitom Konvencije UNESKO-a", kazala je generalna direktorka organizacije Irina Bokova, navodeći da postoje na hiljade takvih mesta u svetu koje, takođe, treba zaštititi.

"Sve su to uspomene na ljudsku tragediju prema kojoj se treba odnositi s poštovanjem", istakla je ona.

Putnički brod "Titanik" udario je u ledeni breg tokom svog prvog putovanja Atlantikom. Potnuo je u noći 14. aprila 1912. i od tada je na dubini od skoro 4.000 metara, ispred kanadskog ostrva Njufaundlend. Tom prilikom je poginulo 1.514 osoba.

Potonuće Titanika smatra se jednom od najvećih pomorskih katastrofa u istoriji.

Olupina čuvenog broda otkrivena je 1985. zahvaljujući modernim podmorskim tehnologijama.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Sveštenici sa "Titanika" bi mogli biti proglašeni svecima

Sveštenici sa "Titanika" bi mogli biti proglašeni svecima


Tanjug |
Tri katolička sveštenika sa broda “Titanik” mogli bi biti proglašeni blaženima, pošto su pokazali izuzeto požrtvovanje odbijanjem da uđu u čamce za spasavanje pre drugih putnika koje su hrabrili, za njih se molili i blagoslovili njihove zemaljske grehe.

235276_titanik5-ap_f.jpg


Kako je prenela Verska informativna agenicja (VIA), o njihovim podvizima su svedočili preživeli, a sve je više i zahteva da se oni uvrste u svetitelje.


Reč je o svešteniku Tomasu Bajlsu iz Engleske, rođenom 1870. godine, koji je putovao u Nujork na venčanje svoga brata.


Drugi je benediktinski monah P. Purišić, koji je u Ameriku putovao da bi u Minesoti osnovao manastir i treći je mladi sveštenik Juzas Montvila, livanskog porekla, koga su u carskoj Rusiji proganjali, pa je odlučio da emigrira u Sjedinjene Američke Države.

 
Top