Šta je novo?

Tihi pad srpskog standarda?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Tihi pad srpskog standarda?

Pad vrednosti dinara i inflacija koja je uticala na poskupljenje osnovnih životnih namirnica bukvalno su prepolovili vrednost plate građana Srbije, procenjuju stručnjaci. Ministarku finansija kurs ne brine.

Prosečna plata u Srbiji u septembru 2008. godine iznosila je 32.969 dinara što je, po tadašnjem srednjem kursu od 76,4 dinara za evro, bilo oko 430 evra. Prosečna plata je u aprilu ove godine bila nešto viša – u dinarima. Međutim, zbog slabljenja srpske valute, prosečna plata vredi oko 100 evra manje nego pre godinu i po dana.

Tanji novčanik najviše se osetio u prodavnicama gde je promet znatno opao. U Nacionalnoj organizaciji potrošača kažu da je kupovna moć građana od početka izbijanja krize opala za 40 do 60 odsto, jer ljudi kupuju samo najosnovnije potrepštine.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da
Vlada luta i da nema nikakav plan izlaska iz krize. On za Dojče Vele navodi da se radi o perfidnom padu standarda građana

„Sa jedne strane rastu cene koje su pod kontrolom države, a sa druge strane pada dinar i na taj način padaju plate. Ne dolazi do smanjenje plata, što bi izazvalo nezadovoljstvo, već se sve to radi tiho, tako da su nam plate umanjene za 30 odsto i imamo najmanje zarade u regionu“, tvrdi Orbović.

„Ni Amerikanci ne gledaju kurs dolara“

Da vlada ne planira posebne mere za izlazak iz krize, potvrđuje i ministarka finansija Diana Dragutinović. Kako navodi, Vlada od oktobra 2008. radi na suzbijanju ekonomke krize. „To su mere koje minimiziraju efekte krize. Ne postoji zemlja koja ima neke mere koje su nju učinile nezavisnom od ostatka sveta. I ako neko misli da može da bude nezavistan, bez obzira na to što se dešava na drugom kraju sveta, mora da zna da to nije moguće“, kaže Dragutinovićeva.

Ona je naglasila i da će se tržište valuta stabilizovati i dodala da je kurs dinara ne brine. „Primam platu u dinarima, kupujem u dinarima i zanima me cena proizvoda koji kupujem. Devize ne kupujem. Zar mislite da Amerikanci svaki dan gledaju koliko vredi dolar u odnosu na evro?“

Ministarka dodaje da je kurs brine jedino ako utiče na inflaciju i dodala da to za sada još nije slučaj jer se inflacija kreće na nivou projektovane.

Nova poskupljenja

Građane Srbije narednih dana čeka novi udar na kućni budžet. Ulje je već poskupelo za 20 odsto, a od 15. juna se očekuje poskupljenje šećera, mleka i mlečnih proizvoda, piva, kućne hemije, papirne galanterije i konditorskih proizvoda. U sindikatima kažu i da pokušavaju da sa vladom i poslodavcima dogovore mere izlaska iz krize, ali i da je vrlo realno da će doći do eskalacije nezadovoljstva građana i to ne samo zaposlenih.

Autorka: Vesna Rajković, Beograd
Odg. urednik: Nemanja Rujević


Izvor: Deutcshe Welle
 
Top