Šta je novo?

The Last King of Scotland (2006) /sa prevodom/

katamaniak

katamaniak

UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
4.257
The Last King of Scotland (2006)Posljednji kralj Škotske (eng. The Last King of Scotland) je film Kevina MacDonalda iz 2006. s Forestom Whitakerom u ulozi ugandskog diktatora Idija Amina.Film je izmišljena priča o dr. Nicholasu Garriganu (James McAvoy), mladom škotskom liječniku koji odlazi u Ugandu i postaje osobni liječnik diktatora Idija Amina.

Mladi škotski liječnik Nicholas Garrigan (James McAvoy) odlazi u Ugandu u potrazi za pustolovinom i bježi od buržujskog života svojih roditelja. Radi u maloj klinici na selu s dr. Merritom (Adam Kontz) i njegovom ženom, Sarah (Gillian Anderson). U vrijeme Garriganova dolaska, general Idi Amin (Forest Whitaker) predvodi puč protiv tadašnjeg predsjednika Miltona Obotea. Očaran Aminovom populističkom i egalitarističkom retorikom, Garrigan ubrzo biva zaveden da preuzme poziciju Aminova osobnog liječnika nakon susreta na seoskoj cesti. Garrigan ubrzo postaje Aminov čovjek od povjerenja kojeg pita za savjete o stanju u državi, dok mu u isto vrijeme pruža ugodan život i daje novi Mercedes.

Nakon što je počeo živjeti životom različitim od onog na siromašnom selu kakav je zatekao kad je došao u Ugandu, Garrigan počinje gledati Amina drugim očima. Ne podnosi engleske dužnosnike zbog njihova imperijalističkog licemjerja, ali se ne može ni pomiriti s brutalnim slikama nasilja i ugnjetavanja koje se širi na selu oko njega. Na kraju, Garrigan se odlučuje vratiti u Škotsku. Amin ga odbija pustiti, objasnivši mu da je postao njegov najomiljeniji savjetnik i zaplijeni mu putovnicu.

Garrigan u međuvremenu ima aferu s jednom od Aminovih žena, Kay (Kerry Washington), koja ostaje trudna s njim. Dok je išla pobaciti u obližnje selo, Kay je uhvaćena, pogubljena i osakaćena. Kayina brutalna egzekucija uvjerava Garrigana da pokuša ubiti Amina.

Ubrzo nakon toga, u zračnu luku slijeće francuski zrakoplov tražeći azil za palestinske otmičare. Amin, Garrigan i ostali državni čelnici odlaze u zračnu luku kako bi riješili situaciju. Ondje se otkriva Garriganova zavjera da ubije Amina, a Amin otkriva kako je bio svjestan da ga žena vara. Amin naređuje da Garrigana pretuku i muče, ali ovoga na kraju spašava ugandski kolega, dr. Junju (David Oyelwo), koji mu ponudi pomoć (i konačno svoj život) u zamjenu za Garriganovo obećanje da će se vratiti u Europu i reći svijetu istinu o Idiju Aminu. Garrigan se ušulja na avion s grupom puštenih talaca, ostavljajući iza sebe Amina, bijesnog, ali i slomljena srca.


Refitelj: Kevin Macdonald


Uloge: James McAvoy, Forest Whitaker, Gillian Anderson
 

Prilozi

Top