Šta je novo?

The Fugitive (1993) / Begunac

katamaniak

katamaniak

UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
4.257
The Fugitive (1993)
Bjegunac (eng. The Fugitive) je američki triler iz 1993. godine temeljen na istoimenoj televizijskoj seriji. Film je režirao Andrew Davis, a glavne uloge su ostvarili Harrison Ford i Tommy Lee Jones. Film započinje pogrešnom optužbom dr. Richarda Kimblea (Harrison Ford) za ubojstvo svoje supruge. Ubrzo nakon toga, Kimble bježi od policije odlučan da dokaže svoju nevinost te privede pravdi odgovorne za ubojstvo dok ga u isto vrijeme nemilosrdno pokušavaju uhititi pripadnici federalne policije na čelu sa zamjenikom Samuelom Gerardom (Tommy Lee Jones).

Film je bio kritički i komercijalni uspjeh koji je u svijetu zaradio preko 368 milijuna dolara. Inicijalni budžet mu je iznosio 44 milijuna dolara. Nominiran je u čak sedam kategorija za prestižnu filmsku nagradu Oscar uključujući i onu za najbolji film što je inače rijetkost za filmove snimljene prema televizijskim serijama. Tommy Lee Jones osvojio je svog prvog Oscara u karijeri u kategoriji najbolje sporedne muške uloge. Na popularnim Internet stranicama koje skupljaju filmske kritike, Rotten Tomatoes i Metacritic, film uglavnom ima većinom pozitivne ocjene.Snimljen je i nastavak, Čuvari zakona, u kojem Jones reprizira svoju ulogu Gerarda.

Dr. Richard Kimble, uspješni krvožilni kirurg iz Chicaga jedne večeri dolazi kući i pronalazi svoju suprugu, Helen, smrtno ranjenu od strane jednorukog muškarca i, premda ga pokušava zaustaviti, muškarac pobjegne. Zbog nedostataka dokaza o provali, činjenici da je upravo Kimble nasljednik bogatog životnog osiguranja svoje supruge i neshvaćenog poziva upomoć, dr. Kimble biva optužen za ubojstvo te osuđen na smrtnu kaznu. Na putu do izvršenja kazne, u autobusu ostali zatvorenici pokušavaju pobjeći pritom ranivši jednog stražara i ubivši vozača te tako izazvavši autobusnu nesreću s nadolazećim vlakom. Kimble jedva uspijeva pobjeći sudaru autobusa i vlaka, pritom spasivši život čuvaru te bježi u noć. Zamjenik Samuel Gerard i njegova skupina federalnih maršala dolazi kako bi pronašla odbjegle zatvorenike dok oni ranjeni bivaju prevezeni u obližnju bolnicu. Kimble dolazi u istu bolnicu kako bi previo rane i promijenio svoj fizički izgled. Tijekom odlaska iz bolnice ranjeni čuvar ga prepozna, ali on pobjegne u kolima hitne pomoći. Gerard i njegov tim blokiraju tunel koji vodi kroz veliku branu, ali Kimble bježi iz vozila te se počne probijati kroz tunele u brani. Gerard ga sustiže, ali Kimble se baca s brane, ne ostavivši nikakvog traga za policajce.

Kimble se vraća u Chicago kako bi pronašao ubojicu, a njegov prijatelj i kolega dr. Charles Nichols mu daje nešto novaca. Glumeći domara, Kimble odlazi u odjel bolnice Cook County koji se bavi prostetikom kako bi pronašao listu ljudi koji su popravljali umjetnu ruku nakon što je njegova supruga ubijena. Gerard shvaća da Kimble vjerojatno traži jednorukog muškarca te započinje sličnu potragu kako bi predvidio Kimbleov sljedeći potez. Kimble uskoro odlazi u posjet jednorukom muškarcu u zatvor optuženom za oružanu pljačku, ali uvjeri se da on nije ubojica. Gerard i njegov tim također dolaze u zatvor tražeći istog čovjeka pa Gerard vidi Kimblea dok je ovaj na odlasku. Slijedi potjera u kojoj Gerard s nekoliko hitaca pokuša pogoditi Kimblea, ali ga u tome spriječi neprobojno staklo. Gerard nakon toga kreće u potjeru za Kimbleom na ulice Chicaga gdje se upravo održava parada za Dan sv. Patrika te Kimble jedva uspijeva pobjeći. Nakon toga Kimble posjeti kuću sljedeće osobe na listi, bivšeg policajca Fredericka Sykesa. Uvjeri se da je to muškarac koji je ubio njegovu suprugu te saznaje da je Sykes zaposlen u farmaceutskoj kompaniji koja radi na novom lijeku imena Provasic. Kimble je istraživao taj lijek i otkrio da uzrokuje oštećenje jetre zbog čega se isti nikad ne bi mogao pojaviti na policama ljekarni. Također saznaje i da je Nichols, koji je voditelj procesa razvoja lijeka, sredio prikrivanje njegovog istraživanja i naručio ubojstvo Kimblea (ubojstvo njegove supruge bilo je slučajno). Gerard slijedi Kimblea do Sykesovog doma i otkriva isto.

Dok se Kimble vozi nadvoznom željeznicom kako bi se suočio s Nicholsom, Sykes ga napada, a tijekom njihove borbe Sykes ubija policajca prije nego ga Kimble ulovi i lisicama veže za dršku vlaka. Nekoliko trenutaka kasnije, Kimble prekida Nicholsov govor optužujući ga za falsificiranje podataka o lijeku. Njih dvojica se započinju tući dok ih istovremeno proganja Gerard i neljubazni policajci Chicaga koji vjeruju da je Kimble ubio policajca u vlaku te im je naređeno da ga na licu mjesta ubiju. Kada se Kimble, Nichols i Gerard nađu u praonici rublja u hotelu, Gerard govori da zna za urotu koju je organizirao Nichols. Čuvši to, Nichols pokuša ubiti Gerarda, ali mu Kimble u posljednji trenutak spašava život udarajući Nicholsa u leđa. Kimblea odvoze u pritvor budući je tehnički još uvijek bjegunac, unatoč njegovoj nevinosti. Nakon što uđu u automobil, Gerard mu skida lisice dok se zajedno odvoze s mjesta događaja.

Režija: Andrew Davis

Uloge: Harrison Ford, Tommy Lee Jones, Sela Ward 

Prilozi

Top