The Economist: Hrvatska lošija i od Grčke po nezaposlenosti mladih

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
The Economist: Hrvatska lošija i od Grčke po nezaposlenosti mladih
Danas.hr 06.07.2011.

0298007.48.jpg

'Od brojnih teških posljedica financijske krize koja je pogodila bogate zemlje, nagli porast nezaposlenosti među mladima možda najviše obeshrabruje. Zemlje koje su s ovim problemom ušle u krizu, kao što je to slučaj sa Španjolskom, prošle su lošije', piše ugledni Economist.

Naime, britanski Economist je, vodeći se podacima Eurostata, Hrvatsku smjestio na drugo mjesto zemalja s najvećim postotkom nezaposlenih u dobi od 15 do 24 godine. Na prvom se mjestu nalazi Španjolska, dok je Lijepa naša na ljestvici pretekla redom Grčku, Latviju, Irsku, Italiju i Portugal.

Tržišta rada navedenih zemalja, piše list, karakterizira podjela na privilegiranu kliku radnika s visokom razinom zaštite radnih prava, te onih koji su izvan sistema i "koji lupaju na prozor da ih se pusti unutra". No, i veće zemlje s više liberaliziranim tržištem rada, poput Irske, također su prošle loše, iako postoji nada da će se njihovi fleksibilniji zakoni o radu 'dokazati', te da će nezaposlenost među mladima biti trenutačna pojava.

Inače, na listi 19 zemalja čije je podatke usporedio Economist, na dnu se , s najmanjim postotkom nezaposlenosti među mladima, nalaze Norveška, Njemačka i Nizozemska.
 
Top