Šta je novo?

The Bourne Identity (2002)

katamaniak

katamaniak

UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
4.115
The Bourne Identity (2002) / Bornov identitet

The Bourne Identity (sh. Bourneov identitet) je špijunski triler Douga Limana iz 2002. s Mattom Damonom u ulozi Jasona Bournea, junaka istoimenog romana Roberta Ludluma koji unatoč amneziji pokušava otkriti svoj pravi identitet usred tajne urote unutar CIA-e čiji je cilj uloviti ga i uhititi ili ga ubiti zbog neobjašnjivog neuspjeha njegova posljednjeg zadatka. On se tokom puta upoznaje s Marie, koju glumi Franka Potente, koja mu pomaže na putovanju na kojem se mora prisjetiti svoje prošlosti. U filmu nastupaju i Chris Cooper kao Alexander Conklin, Clive Owen kao Profesor, Brian Cox kao Ward Abbott i Julia Stiles kao Nicky Parsons. 2004. je uslijedio nastavak Bourneova nadmoć, a 2007. je objavljen treći dio naslovljen Bourneov ultimatum.

Tijekom olujne noći, skupina talijanskih ribara pronalazi čovjeka (Damon) kako pluta usred Sredozemnog mora blizu Marseillea, s dvije prostrijelne rane na leđima i uređajem s brojem računa u švicarskoj banci prišivenom na njegovu bedru. Iako pati od retrogradne amnezije, shvaća kako govori nekoliko europskih jezika i može izvoditi neuobičajene zadatke kao što su navigacija i vezanje neobičnih čvorova, ali se ne može sjetiti ničega o sebi ili kako je dospio ondje. Nakon što brod stiže u Onegliu, on odlazi u Zürich kako bi provjerio bankovni račun.

U sjedištu CIA-e u Langleyju, zamjenik direktora Ward Abbott saznaje za neuspjeli pokušaj ubojstva zbačenog afričkog diktatora Nykwana Wombosija. U međuvremenu, misteriozni čovjek shvaća kako je vješt u šakačkim obračunima i rukovanju oružjem nakon što svlada dvojicu švicarskih policajaca u nesvjesnoj akciji samoobrane. U banci u Zürichu, čovjek otvara svoj sef gdje pronalazi nekoliko putovnica sa svojom slikom, velike iznose raspoređenih valuta i 9-milimetarski pištolj. Još ne zna koje mu je stvarno ime pa pretpostavi da je to Jason Bourne kako piše u američkoj putovnici. Nakon što ga američke i švicarske vlasti pokušaju uhvatiti u američkom veleposlanstvu, on ponudi Marie Helen Kreutz dvadeset tisuća dolara da ga odveze u Pariz, grad koji stoji u putovnici Jasona Bournea. U međuvremenu, Alexander Conklin, šef tajne skupine Operacija Treadstone, uvjerava Abbotta da će uništiti svaki dokaz koji ih povezuje s agentom na terenu odgovornim za operaciju. Aktivira tri druga agenta kako bi likvidirali Bournea: Castela, Manheima i Profesora.

Nakon što Bourne stiže na adresu navedenu u putovnici, ondje ga odmah prepoznaje kućepaziteljica, a prema inventaru svog stana, on zaključuje kako se bavi prodajom brodova. U potrazi za još kojim dokazom, naziva redial na telefonu i spaja se s Hotelom Regina, gdje prepoznaju jedan od njegovih aliasa, John Michael Kane. Kažu mu da je Kane bio gost koji je poginuo dva tjedna prije u prometnoj nesreći. Nekoliko trenutaka kasnije, Castel provaljuje kroz prozor i započne obračun s Bourneom. Nakon što ga Bourne svladava, pokuša ga ispitati, ali Castel skače kroz prozor ubivši se. Marie u Castelovoj torbi pronalazi tjeralicu na kojoj stoje njezina i Bourneova fotografija.

Bourne počne nagovarati Marie da ga ostavi dok on pokušava shvatiti tko je i zašto ga ti ljudi traže. Kaže joj da ode na policiju i objasni im sve; ona odlučuje ostati s njim i ohrabri ga da otkrije misteriju. Nakon bijega od pariške policije i provedene noći, počnu slijediti trag koji ih odvodi do Hotela Regina. Ondje Marie upita za informacije o Johnu Michaelu Kaneu. U međuvremenu, Conklin podmjesti tijelo u parišku mrtvačnicu kako bi prevario Wombosija da pomisli da je Kane mrtav, ali Wombosi zna da tijelo ne pripada njegovom ubojici. Conklin naređuje Profesoru da ubije Wombosija u njegovoj kući. Bourne počne istraživati slučaj, prijašnji pokušaj ubojstva i kontakte Johna Michaela Kanea, i zaključi da je on ubojica koji je zakazao. On i Marie bježe iz grada na selo kako bi odsjeli u kući Mariena bivšeg ljubavnika, gdje Jason odlučuje da ga više ne zanima njegova prošlost.

Ujutro, Profesor dolazi kako bi sredio Bournea. Bourne iskoristi dvocijevku kako bi dignuo u zrak bačvu s gorivom kako bi odvratio Profesorovu pozornost (koji se nalazi na brežuljku i promatra kuću) i otrči u šumu. Bourne na kraju dvaput upuca Profesora i na kratko ga ispita, otkrivši njihovu povezanost s Operacijom Treadstone. Profesor umire od gubitka krvi, rekavši, "Pogledaj ovo. Pogledaj na što te prisile da daš." Zadržavši 30 tisuća dolara, on pošalje Marie s ostatkom novca za njezinu sigurnost. Iskoristi Profesorov telefon kako bi dogovorio sastanak s Conklinom na Pont Neufu, što iskorištava kako bi skrenuo pozornost i podmetnuo uređaj za praćenje na Conklinov auto kako bi otkrio lokaciju sigurne kuće Operacije Treadstone u Parizu.

Bourne iskoristi elektronski uređaj kako bi aktivirao alarme svih auta parkiranih na ulici, a nakon što buka zbuni čuvare, popne se u sigurnu kuću gdje se nalaze Nicky Parsons i Conklin.

Nakon što upozna Conklina, počinje se prisjećati svoje zadnje misije. Odustao je od likvidacije Wombosija nakon što mu je ugledao djecu. Shvaća, da je ubio Wombosija, morao bi to učiniti pred njegovom djecom i čak ubiti svu djecu svjedoke, budući da je Wombosijevo ubojstvo trebalo izgledati kao da su ga ubili njegovi ljudi. Bourne je tada ustrijeljen dok je bježao s jurećeg broda i ostavljen u moru. Kaže Conklinu da napušta Treadstone i da ga ne pokušava naći. Zatim shvaća kako je Conklin neprimjetno aktivirao alarm i da su čuvari na putu. Bourne ostavlja Nicky neozlijeđenu, obračuna se s nekoliko agenata CIA-e i pobjegne u noć. Abbott odlučuje ukinuti Treadstone i naređuje posljednjem operativcu da ubije Conklina. Odlazi pred istražnu komisiju gdje rječito objasni kako je Treadstone bio neuspješni program za obučavanje ubojica i istog trenutka skrene pozornost komisije s idejom za novi projekt nazvan "Blackbriar". Nakon nekog vremena, Bourne pronalazi Marie na Mykonosu gdje iznajmljuje skutere turistima.Uloge:

Matt Damon kao Jason Bourne: ubojica s amnezijom iz Pariza kojeg progone bivši poslodavci.
Franka Potente kao Marie Helena Kreutz: Češko-njemačka putnica koja pomaže Bourneu i s kojim započinje intimnu vezu.
Chris Cooper kao Alexander Conklin: koordinator Operacije Treadstone i Bourneov nadređeni.
Brian Cox kao Ward Abbott: Zamjenik direktora CIA-e i Conklinov nadređeni.
Julia Stiles kao Nicky Parsons: CIA-ina terenska operativka zadužena za logistiku; djeluje iz Pariza.
Clive Owen kao Profesor: Treadstone operativac smješten u Barceloni.
Adewale Akinnuoye-Agbaje kao Nykwana Wombosi: zbačeni afrički diktator koji je bio Bourneova zadnja meta prije amnezije.
Gabriel Mann kao Danny Zorn: Conklinov pomoćnik i ključni član kontrolne ekipe Operacije Treadstone.
Nicky Naude kao Castel: Treadstone operativac smješten u Rimu.
Russell Levy kao Manheim: Treadstone operativac smješten u Hamburgu.

Reditelj: Doug Liman
Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
Top