Šta je novo?
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.112
The Alamo (1960)


screen.pngEwoH58r.png
info.pngts21edf0um9.png
The Alamo (sh. Alamo) je američki historijski film snimljen 1960. u režiji i produkciji Johna Waynea, poznat kao njegov režijski debi te kao najambiciozniji projekt njegove karijere.

Radnja se događa 1836. u Teksasu za vrijeme rata za nezavisnost i prikazuje znamenitu bitku za Alamo, prilikom koje je mali garnizon teksaških pobunjenika pružao otpor višestruko nadmoćnijoj meksičkoj vojsci. Tri glavna protagonista - koje tumače sam Wayne, Richard Widmark i Laurence Harvey - su zapovjednici obrane pukovnik Davy Crockett, pukovnik Jim Bowie i pukovnik William B. Travis.

Wayne je na ideju da snimi film došao još 1945. godine te angažirao Jamesa Edwarda Granta da napiše scenario. Njegov prvi pokušaj, preko studija Republic Pictures propao nakon svađe oko budžeta; Republic Pictures je na osnovu scenarija godine 1955. snimio film The Last Command u režiji Franka Lloyda. Odlučan da snimi film prema vlastitoj viziji, Wayne je film odlučio snimiti preko vlastitog studija Batjac Productions, a na kraju odlučio i da film režira. Ispočetka je sebi namjeravao dati sporednu ulogu teksaškog vođe Sama Houstona, ali su banke od kojih je uzeo kredit inzistirale da tumači glavni lik, te je na kraju tu ulogu prepustio Richardu Booneu. Snimanje se odvijalo tokom nekoliko mjeseci u Teksasu, gdje je Wayne dao sagraditi repliku historijskog Alama, kasnije poznatu kao Alamo Village i korištenu kao set za druge vesterne i historijske filmove.

Alamo je nakon premijere dobio zamjerke od brojnih historičara, koji su mu zamjerali netočnu kronologiju i izmišljanje događaja. Kritičari su ga, pak, njegov sadržaj - koji se posebno odnosi na govore u kojima likovi ističu svoje republikanstvo i patriotizam - smatrali odrazom Wayneovih desničarskih ideja, odnosno u meksičkoj vojsci Santa Anne vidjeli alegorijski prikaz Sovjetskog Saveza kome se slobodarske SAD moraju oduprijeti po svaku cijenu. Usprkos mlakih kritika, film je imao izuzetnu gledanost, a pjesma The Green Leaves of Summer je postala veliki hit; to, međutim, nije bilo dovoljno da pokrije troškove produkcije, te je Wayne na kraju, kako bi se izbavio iz financijskih problema, autorska prava na film prodao studiju United Artists.screen.png


c6AlSPW.jpg

Download.pngHidden content
You need to react to this post in order to see this content.


 
Poslednja izmena od urednika:
Top