Šta je novo?

Test za osmake: Slovima napišite broj 200.012

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Zadaci iz srpskog teži od matematike


Test za osmake: Slovima napišite broj 200.012

Izvor: Blic Branislava Gigović | 18. 02. 2011. - 00:02h | Foto: G.Srdanov

NOVI SAD - Osmaci su dobili zbirke zadataka iz matematike, a mnogi od njih poradovali su se onim najjednostavnijim zadacima na osnovnom nivou. Naime, na prijemnom ispitu od ukupno 20, sa osnovnog nivoa na testu će se naći 10 zadataka.

Među onim banalnim je i zadatak u kome se od učenika traži da slovima napiše – 200.012,00 dinara.

Da su zadaci sa osnovnog nivoa zaista laki, potvrđuje za “Blic” i Jelena Spasojević, nastavnik matematike u OŠ “Radojka Lakić” u Beogradu. Ona napominje da su zadaci u druga dva nivoa (srednji i napredni) dosta dobri.

- I sami učenici kažu da su im zadaci sa prvog nivoa prelaki. Ne znam zašto se sastavljači zbirki nisu malo potrudili oko njih. Čak su mi mnogi rekli da im je zbirka iz srpskog mnogo teža od matematike - kaže Jelena Spasojević, i dodaje da su u ovogodišnjoj zbirci zastupljeniji zadaci merenja nego algebra, što do sada nije bio slučaj.

Međutim, Saša Glamočak, rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, kaže da su zbirke urađene po obrazovnim standardima koje su usvojili Ministarstvo prosvete i Nacionalni prosvetni savet. On napominje da su obrazovni standardi definisani na osnovu probnog istraživanja i velikog, glavnog istraživanja, u kome je učestvovalo oko 11.500 učenika. Ovi standardi tako pokazuju kakvo je znanje i obrazovanje naših đaka. Ove zbirke i težina pojedinih zadataka, kaže Glamočak, odražavaju stvarnost našeg obrazovanja.

- Obrazovni standardi i zadaci koji su napravljeni po njima obuhvataju znanja koja su učenici sticali tokom svog školovanja u osnovnoj školi. Za prijemni će se birati zadaci iz sva tri nivoa. Jedna polovina zadataka biće iz osnovnog, a druga polovina iz srednjeg i naprednog nivoa. Biraćemo zadatke tako da budu zastupljene sve oblasti definisane u standardima. Zadacima na ispitu će se ispitivati važna i ključna znanja iz ovih oblasti - napominje Glamočak, i dodaje da kada se rade testiranja, ma koliko lak neki zadatak bio, nikad se ne dogodi da ga svi učenici reše.

U Ministarstvu prosvete nisu želeli da komentarišu da li su zadaci zaista prelaki i napominju da su za izradu zbirki bili zaduženi zaposleni u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.
 
Top