Šta je novo?

Tesni rezervoari za uvoznike gasa

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Тесни резервоари за увознике гаса
Јасна Петровић
Извор: Политика 25.11.2010.

Који год нови трговац течним нафтним гасом од 1. децембра одлучи да увози то гориво мораће да има резервоар од најмање три хиљаде кубика – три пута већи него сада
Rafinerija-nafte-Pancevo-foto-T-JANJICH.jpg

Разлика у цени свима запала за око Фото Т. ЈањићОд 1. децембра, по новом правилнику Министарства енергетике, течни нафтни гас моћи ће у Србију да увозе само они трговци који имају резервоаре три пута веће запремине од садашњих (уместо 1.000, биће 3.000 кубика). Досадашњи прометници, са резервоарима око 1.000 кубика, мораће да за годину дана утроструче своје резервоаре или им следи губитак лиценце. Тиме ће се услови, како објашњавају у Министарству енергетике, изједначити за годину дана за све продавце ТНГ.
Нови услов испуњава у овом часу само НИС, тврде у Регионалној асоцијацији за гас у земљама ЦЕФТ-е.
Шта то значи?
Да сваки трговац, пошто правилник није експлицитно рекао на кога се односи ова обавеза (само за нове или и за старе трговце), који не буде располагао са 3.000 кубика резервоарског простора од 1. децембра 2011. неће више моћи да се бави дистрибуцијом течног нафтног гаса на велико.
Познаваоци прописа упозоравају на неодрживост оваквог прописа са становишта заштите слободне конкуренције и отвореног тржишта. У Србији има десетак мањих или већих увозника и дистрибутера ТНГ који су последњих година знатно улагали у резервоарски простор и многи су своје инвестиције прилагодили постојећем капацитету. У Хрватској постоје фирме са резервоарима од свега 300 кубика па им држава не прави никакав проблем, тврде у Асоцијацији, прибојавајући се да се све ради да би се на мала врата уочи либерализације тржишта деривата нафте – очувао монопол НИС-а.
Зазирући од могуће промене прописа, многи од њих су се обраћали Министарству енергетике са захтевом да повуче, измени или одустане од примене наведене мере о 3.000 кубика као минимума складишног капацитета, јер се том мером стварају услови за монополизацију тржишта и поскупљења ТНГ-а, јер монополски положај мањег броја учесника омогућује формирање цене по сопственом нахођењу, али одговора није било, тврде у Асоцијацији.
Упитани у којој мери НИС може да покрива потребе за течним нафтним гасом, будући да би нови прописи и мањи број играча на тржишту могли да изазову несташицу, у Асоцијацији кажу да НИС може да покрије једва трећину домаћих потреба, а да је Србији годишње потребно између 350.000 до 400.000 тона течног нафтног гаса.
Милан Будимир, задужен за односе с јавношћу у Министарству енергетике, каже „да Правилник, који на снагу ступа од 1. децембра ове гоидне, важи за нове трговце који буду затражили лиценцу, а да је интенција да се тржиште уреди тако што ће се постојећим продавцима дати годину дана да изграде складишта прописана новим Правилником. До тада ће моћи да раде по старим условима – са хиљаду кубика”. Трговином ТНГ-еом у Србији бави се 240 компанија, а у Македонији само четири компаније обављају ове послове.
– То значи да имамо врло либералне прописе који су компаније морале да испуне, а што је резултирало релативно неуређеним тржиштем ТНГ-а у Србији – објашњава он.
Имајући у виду да је на тржишту Србије дошло до пораста потрошње ТНГ, као и да је повећан број привредних друштава који се баве увозом, било је потребно да се у циљу обезбеђења сигурности снабдевања тржишта дефинише потребан резервоарски простор за ТНГ у складу са међународним стандардима. Уколико неко жели да се бави трговином нафтних деривата, он мора да поседује минималну енергетску инфраструктуру која треба да буде гарант грађанима да купују деривате највишег квалитета.
Министарство је новим правилником оставило довољно времена свим предузећима да испуне законом прописане техничке прописе и да наставе да обављају промет ТНГ-а, закључује Будимир.
У НИС-у званично кажу да они нису писали Правилник нити себе виде као монополисту, јер је увоз ТНГ слободан. Што се њих тиче какви год прописи били за тржиште Србије биће довољно тог горива по прописаном квалитету.
Зорана Михајловић-Милановић, члан Председништва СНС-а, задужена за енергетику, каже да нови прописи личе на продужење монопола НИС-у и то уочи отварања тржишта 1. јануара када ће и сви други деривати слободно моћи да се увозе у земљу. Србија као чланица Енергетске заједнице мора да води рачуна о укидању свих врста монопола, а овако га донекле штити. Није добро што ће се мањем броју оних који увозе ТНГ омогућити да остварују добру зараду „пеглајући” губитке на другим дериватима будући да је ТНГ за око 40 одсто јевтинији од бензина и дизела.
 
Top