Šta je novo?

Termoterapija - Liječenje toplinom

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.209
Termoterapija - Liječenje toplinom
Liječenje toplinom nazivamo termoterapija. Termoterapiju dijelimo na površinsku i dubinsku. Toplina se prenosi pomoću radijacije,kondukcije i konvekcije.


Kosti i tkiva koja imaju veći sadržaj tekućine (krv,mišići) bolje provode toplinu, nego dijelovi tijela koji imaju veći postotak masnog tkiva. Masno tkivo je bolji izolator, ali slabiji vodič.


Učinci kod primjene topline su smanjenje boli, relaksacija, ubrazanje metabolizma, vazodilatacija (širenje krvnih žila), znojenje, viskoznost (gustoća krvi) krvi opada postaje više tekuća, brže zaraštavanje i zacijeljivanje rana.


Primjenjuje se prije nekih fizikalnih postupaka kao što su masaža, ultrazvuk, prije električnog podraživanja, prije vježbi bilo aktivnog ili pasivnog tipa. Ne primjenjuje se ili se primjenjuje uz veliki oprez kod bolesnika koji su skloni krvarenju, vrlo mladih ili starih osoba zbog promjena osjetljivosti, koji imaju kožni ili limfatični tumor, kod problema s venama i bolesnici koji su skloni promjenama svijesti.


Termoterapiju možemo primjeniti pomoću toplih obloga, parafina i fluidoterapijom. Topli oblozi koji se najviše danas koriste su kemijski oblozi koji u sebi sadrže silikonski gel. Taj oblog se stavi u toplu vodu najmanje 30 minuta da zagrijemo silikonski gel. Prije nego ga primjenimo na određeni dio tijela umotamo ga u ručnik ili u kompresu koju smo prilikom kupnje dobili zajedno sa toplim oblogom. Postupak traje 20-30 minuta. Ne preporuča se ležanje na njima, jer se smanjuje tako prokrvljenost i slabije je odvođenje topline pa može doći i do opeklina. Kao topli oblog se mogu koristiti i gumene boce koje su napunjene toplom vodom. Voda je dobar vodić, a guma dobar izolator. Isto se mora staviti ručnik prije direktne primjene na tijelo.


Pri destilaciji nafte dobije se tvar parafin koji ima vrlo dobra svojstva za termoterapijske svrhe i velikog je toplinskog kapaciteta. U terapijske svrhe se primjenjuje u mješavini parafina i ulja u omjeru 6:1. Ulje omogućava lakše odstranjivanje sa površine tijela i smanjuje točku tališta parafina. Može se primjeniti u više tehnika kao što su tehnika rukavice, tehnika uranjanja, tehnika premazivanja i tehnika obloga. Postupak traje 15 do 20 minuta.


Fluidoterapija je površinsko zagrijavanje tijela kod koje se vrlo male čestice tvari zagrijavaju i podižu cirkulacijom zraka. Ima sličan učinak kao i zagrijana tekućina.postupak traje 20 minuta. Tretiraju se gornji i donji udovi. Temperatura je između 46 -50°C . Mogu se izvoditi i vježbe tijekom primjene. Koje mogu biti pasivne, aktivne i aktivno-potpomognute.

STUPNJEVI OŠTEĆENJA KOŽE KOD PRIMJENE TERMOTERAPIJE

1.STUPANJ – oštećenje površinskog sloja kože (eritem = crvenilo)
2. STUPANJ – oštećenje površinskog i dubinskog sloja kože( crvenilo, bolna koža , bule = mjehuri)
3. STUPANJ – oštečenje kože u čitavoj njezinoj debljini uz zahvaćeno potkožje pa i dublje (blijedosivo do tamnosmeđe područje, anestetično)

Izvor:fizioterapeut-rijeka.com
 
Top