Šta je novo?

Terenac godine: Volvo XC60 pleni pažnju

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Terenac godine: Volvo XC60 pleni pažnju

Volvo XC60 je proglašen međunarodnim terenskim vozilom godine u izboru International Car of the Year (ICOTY). XC60 je pobedio u konkurenciji 10 novih crosovera, SUV-ova i pick-up vozila, i to prema mišljenju odabranog žirija profesionalnih automobilskih novinara.



Ovu prestižnu nagradu za Volvo je primio Doug Speck, predsjednik Volvo Cars divizije u Sjevernoj Americi. On je rekao: Ovo je lijepo zaokruženje izuzetne godine za Volvo. Novi XC60 nisu prepoznali samo mediji, već je izuzetno dobro prihvaćen i među našim kupcima. Ujedno Volvo XC60 pomogao je Volvo Cars diviziji u Sjevernoj Americi da zabilježi konstantan šestomjesečni rast prodaje od mjeseca juna.

Volvo XC60 je za pobjednika odabran od strane 19 automobilskih novinara iz cijele SAD i Kanade, koji predstavljaju najčitanije dnevne novine, magazine i internet portale. Članovi žirija prilikom nominiranja moraju uzeti u obzir ICOTY misiju nagrađivanja vozila koji reflektuju emocionalnu povezanost između automobila i životnog stila njegovog vlasnika.




Istaknuto je da ICOTY nagrade nisu fokusirane na snagu i performanse, te da se radi se o tome kako automobili predstavljaju ličnost, životni stil i imidž, nešto s čime se većina kupaca poistovjećuje. Kada se izbor kandidata potvrdi od strane ICOTY komiteta, specijalni žiri svoju odluku mora bazirati na nekoliko važnih kriterija kao što je aktuelnost automobila, te činjenice da mora biti ponuđen na tržištu do 16. novembra tekuće godine i da ne smije biti prethodno nominiran za ICOTY nagradu.

Nagrada za međunarodni terenac godine označava 20. priznanje koje je Volvo XC60 osvojio otkako se našao u prodaji u Evropi krajem 2008. godine. Volvo XC60 je prvo vozilo koje nudi City Safety sistem kao dio serijske opreme. Ova jedinstvena tehnologija pomaže vozaču da izbjegne frontalni udarac pri nižim brzinama. Ukoliko vozač ne reaguje na vrijeme, sistem samostalno aktivira kočnice.


Izvor: magazin Auto
 
Top