Šta je novo?

Terapija koja proređuje epileptične napade

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Nada za desetine hiljada građana

terapija-x.jpg


U Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije juče su po prvi put urađene tri intervencije ugradnje uređaja za stimulaciju nervusa vagusa kod pacijenata obolelih od epilepsije. Reč je o ugradnji vagusnog nervnog stimulatora kojim se postižu odlični rezultati kod dece i mlađih ljudi, a kod većine pacijenata nakon intervencije znatno se proređuju epileptični napadi.

Ovu tehniku demonstrirao je juče prof. dr Alesandro Dukati, šef neurohirurgije Univerzitetske bolnice u Torinu, uz asistenciju neurohirurga Klinike za neurohirurgiju KCS.
Značaj jučerašnjih intervencija je u tome što predstavljaju početak primene nove metode lečenja kod nas. Pacijenti se više neće upućivati u inostranstvo radi podvrgavanja ovoj intervenciji, koja je širom sveta u kliničkoj primeni više od deset godina, a odnedavno i u zemljama u regionu.
Prema rečima direktora Klinike za neurohirurgiju prof. dr Miodraga Rakića, stimulacija nervusa vagusa, poznatija kao VNS, rezultat je dugogodišnjih istraživanja u oblasti neurostimulacija i kao metoda je u svetu u upotrebi od 1997. godine. Tokom ove terapije vrši se stimulacija preko uređaja koji se potkožno ugrađuje u levi deo grudnog koša i koji šalje blage električne impulse preko nervusa vagusa u mozak. Svaki uređaj se programira prema individualnoj potrebi pacijenta, koji ima mogućnost kontrolisanja i prekida stimulacije. Korišćenjem ove terapije bolesnicima od epilepsije smanjuje se broj napada, potreba za lekovima i omogućava im se da vode normalan život i obavljaju svakodnevne poslove koji su im do ove terapije bili nedostižni.
- Ove intervencije mogu se primeniti kod pacijenata sa difuznom epilepsijom, kod kojih ne može sa sigurnošću da se utvrdi tačka u mozgu iz koje se emituju epileptični napadi. Ovo nije univerzalna metoda, već samo kod pacijenata sa navedenim indikacijama. Očekujemo uspeh kod ova tri pacijenta i da im se znatno prorede napadi. Veoma brzo ovo će biti standardna intervencija koja traje između pola sata i 45 minuta - rekao je dr Rakić za „Blic“.
Ove intervencije su urađene uz pomoć Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje koji će ih i ubuduće finansirati.

Ne zna se precizan broj obolelih
Epilepsija je poremećaj koji se javlja u čitavom svetu i jedan je od najstarijih poznatih čovečanstvu. Karakteriše je sklonost ponavljanim napadima koji mogu dovesti do gubitka budnosti ili svesti, poremećaja kretanja, raspoloženja i mentalnih funkcija. U Evropi od epilepsije boluje oko šest miliona ljudi. Iako nema tačnih podataka o broju obolelih od ove bolesti u Srbiji, procenju

Autor: Ivan Mišković
 
Učlanjen(a)
30.12.2009
Poruka
354
valja da se ovde nađe:

Već duže vreme ima kako sam saznala - gledajući igrani film po istinitoj priči sa Meril Strip u glavnoj ulozi - o Ketogenskoj dijeti čijom primenom se epi napadi u velikom broju leče, a ako ne leče ono makar slabe u broju i intezitetu.

Takođe ona - Meryl Streep se pojavljuje i u dokumentarnom promo filmu o ovoj dijeti.

(informacije o filmovima su nakon sledećih informacija, o sajtovima na kojima možete saznati više tj. sve o ovoj dijeti i epilepsiji)

Ketogena dijeta - na Wikipediji:

wiki srpski:
HTML:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Ketogena_dijeta
wiki eng.:
HTML:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ketogenic_diet
Ovo su par zvaničnih sajtova koji se bave informisanjem o toj - Ketogenskoj dijeti:

glavna bolnica - pionir u radu sa primenom Ketogenske dijete:

HTML:
http://www.hopkinsmedicine.org/neurology_neurosurgery/specialty_areas/epilepsy/about_us/ketogenic_diet.html
tj.
HTML:
http://www.hopkinsmedicine.org/
Klinika MAYO:

HTML:
http://www.mayo.edu/msgme/ped-epilepsy-rch.html

Ketogenic Diet-Mayo Clinic
(You tube):
HTML:
http://www.youtube.com/watch?v=nOu4ZcPmKVI

Cooking Ketogenic Meals
(You tube):
HTML:
http://www.youtube.com/watch?v=Q83xK-2MUfo&
Čarli fondacija:
HTML:
http://www.charliefoundation.org/
Promo dokumentarni film Meryl Strip - An Introduction to the Ketogenic Diet - je moguće naći na YouTubu:
HTML:
http://www.youtube.com/watch?v=2_8D1hH7mzo
a ako nigde drugde - ono isto tamo - se može naći i igrani film - FIRST DO NO HARM (podeljen u 10 delova):
HTML:
http://www.youtube.com/watch?v=RWp8t4PSDqY
a ima ih i na IMDB-u:

An Introduction to the Ketogenic Diet (1994):
HTML:
http://www.imdb.com/title/tt0805554/plotsummary
An introduction to the Ketogenic Diet, a special high-fat diet used to treat seizures, as a treatment for childhood epilepsy narrated by Meryl Streep. The video provides a step-by-step preparation of the meals, available options for the diet and discussions with parents and children about their dealings with the diet.
HTML:
http://www.imdb.com/title/tt0805554/
MV5BMzQ0OTI5MzU5MV5BMl5BanBnXkFtZTcwODQ5MjMzMQ@@._V1._SX348_SY618_.jpg...First Do No Harm (1997)

HTML:
http://www.imdb.com/title/tt0118526/
Full Plot Summary:
When Lori Reimuller learns that her young son Robbie has epilepsy, she first trusts the judgment of the hospital staff in how best to bring it under control. As Robbie's health slides radically downhill, however, she becomes frustrated and desperate, and so does her own research into the existing literature on treatments. When she decides to try an alternative treatment called the Ketogenic Diet, devised long ago by a doctor from Johns Hopkins, she is met with narrow-minded resistance from Robbie's doctor, who is prepared to take legal action to prevent Lori from removing him from the hospital. This movie is an indictment of those in the medical profession who discuss only the treatment options they favor. Several of the minor characters are portrayed by people who have been not just helped, but cured by the Ketogenic diet.
MV5BNTUzMzY4NjExMl5BMl5BanBnXkFtZTcwNzYxOTEzMQ@@._V1._SX342_SY475_.jpg


MV5BMTM4NDQxMDE2NF5BMl5BanBnXkFtZTcwMTM3MDQyMQ@@._V1._SX333_SY475_.jpg


MV5BNzQwNzQyODQ1MV5BMl5BanBnXkFtZTYwMzczNzU5._V1._SX273_SY475_.jpg


MV5BMTI2MDUwMDAzMF5BMl5BanBnXkFtZTcwNzU1NzIyMQ@@._V1._SX300_SY475_.jpg
 
Poslednja izmena:
Top