Šta je novo?

Teorija o multisvemirima

MODERATOR
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.466
MJEHURI U SAPUNICI

Potvrđeno postojanje više svemira

Popularna znanstvena ideja prema kojoj, uz naš, postoje i drugi svemiri, nalik na mjehure vremena i prostora, dobila je ovih dana prvu ozbiljnu potvrdu
Naime, nova istraživanja svemirskog mikrovalnog pozadinskog zračenja (CMB), koje je svojevrsna jeka velikog praska, pokazala su da su neki od tih 'svemirskih mjehura' ostavili tragove u našem svemiru.

Ideja multisvemira popularna je u suvremenoj fizici, međutim, nije joj lako pronaći eksperimentalne dokaze.

Studiju, koja će biti objavljena u časopisu Physical Review D, u narednim bi godinama trebale dodatno potvrditi informacije koje prikuplja teleskop Planck.

Njezini autori dosad su analizirali podatke što ih je u sedam godina zabilježila NASA-ina sonda Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) koja mjeri male razlike u temperaturi CMB-a. Letjelica je lansirana 2001. godine, a njezina mjerenja imaju ključnu ulogu u razvoju Standardnog modela kozmologije.

Prema teoriji multisvemira, koja se službeno zove 'vječna inflacija', svemiri se stalno stvaraju, uništavaju i međusobno sudaraju, a prostor među njima brzo se širi tako da jedan drugome zauvijek ostaju izvan dosega.

Međutim, Hiranya Peiris, kozmologinja sa Sveučilišta u Londonu, i njezini kolege zaključili su da svemiri koji se stvaraju u blizini našega mogu ostaviti karakteristične tragove u CMB-u.

'Slušala sam o tim multisvemirima godinama, no tu ideju nikada nisam uzimala za ozbiljno jer sam mislila da se ne može provjeriti', rekla je dr. Peiris za BBC. 'Stoga me oduševila pomisao da se njihovo postojanje ipak nekako može testirati – to je jednostavno fantastično.'

Tim dr. Peiris prvi je predstavio mogućnost prema kojoj bi se na temelju kružnih tragova u CMB-u mogli prebrojati svemirski mjehuri koje trenutno možemo vidjeti. U svojem istraživanju stručnjaci su koristili računalni program koji automatski traži krugove i tako smanjuje mogućnost da netko od sudionika vidi podatke koje očekuje, unatoč tome što oni zapravo ne postoje.

Program je otkrio četiri područja koja bi mogla biti tragovi svemirskih mjehura. Interpretacija tih tragova kao svemirskih mjehura 10 puta je vjerojatnija od standardne teorije kojom se tumače varijacije u CMB-u. No dr. Peiris ističe da statističko značenje tih mjehura ipak nije dovoljno pa će trebati potražiti i druge podatke koji bi potvrdili postojanje multisvemira.

Britanska kozmologinja uvjerena je da će informacije što ih prikuplja vrlo osjetljiv teleskop nove generacije - Planck - uskoro dati pouzdanije odgovore na pitanje postoje li multisvemiri. No njegova mjerenja ne mogu se javno diskutirati prije siječnja 2013.

Dr. Peiris kaže da, čak i ako postojanje drugih svemira dobije konačnu potvrdu, o tim kreacijama nikada nećemo moći ništa više saznati. 'Bilo bi divno kada bismo mogli izaći iz našeg mjehura, međutim, to neće biti moguće. Oni se rađaju jedni pored drugih i sudaraju se poput mjehura u sapunici. No potom se međusobno udaljavaju brže od brzine svjetlosti', rekla je kozmologinja.

Tragovi u CMB-u


Što je pozadinsko zračenje?


Svemirsko mikrovalno pozadinsko zračenje je toplinsko zračenje koje gotovo jednoliko ispunjava vidljivi svemir. Kada se svemir gleda tradicionalnim optičkim teleskopima, čini se da je potpuno mračan, međutim, osjetljivi radioteleskopi pokazuju da u njemu postoji slab pozadinski sjaj koji se ne može povezati sa zvijezdama, galaksijama ili drugim objektima. Taj sjaj je najsnažniji u mikrovalnom dijelu spektra elektromagnetskih valova. CMB se najbolje može objasniti kao trag stanja u ranom svemiru koji je, prije formacije zvijezda i galaksija, bio ispunjen jednolikim sjajem magle vruće vodikove plazme. Kako se svemir širio, plazma i zračenje postajali su sve hladniji te su se počeli stvarati stabilni atomi. Svemir je postao proziran, a fotoni koji su postojali u to vrijeme nastavili su putovati sve do danas iako su s vremenom postajali sve bljeđi i sve slabiji jer je njihov broj ostajao isti u sve većem prostoru. Ti fotoni smatraju se jekom velikog praska. Prema teoriji multisvemira, sudari našeg svemira sa susjednim trebali bi ostaviti traga u CMB-u (kliknite na sliku desno za uvećanje).

(Preuzeto sa sajta "Znanost")
 
Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
pa nije iskljuceno da ima multisvemir ali opet sa druge stane koliki bi prostor treba da bude za sve to da stane ili sta ako se svemiri sudare? sta bude onda
 
Master Of The Universe
Član
Učlanjen(a)
28.10.2009
Poruka
919
Ako je multisvemir prostor nama nezamislive veličine sa bezbroj svemira, koji, uzgred, nama izgledaju ogromno, sigurno se dešava i sudaranje i nestanak raznih svemira. To bi bila nezamisliva i strašna katastrofa, s naše tačke gledišta, ali verovatno jedan uobičajen i beznačajan događaj u samom multisvemiru.
 
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Dakle, teorija o visedimenzionalnom prostoru se opet potvrdjava.
Kao sto u trodimnezionlanom prostoru ima beskonacno mnogo dvodimenzionalnih, jednako tako u jednom cetvorodimenzionalnom prostoru postoji sigurno ogroman (ne ususdjujem se reci beskonacno mnogo) broj trodimenzionalnih prostora.
 
Master Of The Universe
Član
Učlanjen(a)
28.10.2009
Poruka
919
Moguće je da je Veliki Prasak (Big Bang) nastao kao posledica sudara dva svemira (kao sudar dva balona od sapunice, tj dodir njihovih membrana).
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.211
Čitao sam da putovanje u budućnosti iprošlost imaju veze sa multisvemirom. Poznat je paradoks, kada se vratite u prošlost i ubijete vašeg oca, prije nego što je dobio dijete...dakle, vi ne biste mogli postojati. U tome je poenta, vi niste ubili svog oca u SVOM svemiru, nego u drugom svemiru.
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
Ne razumem odakle nekome ideja da je nas svemir zatvorena sfera za nekakvom membranom, te da se dva svemira po sudaru odbijaju jedan od drugog, a onda jos kazu da su u ovom svemiru nasli tragove drugih. Mislim, koliko glupo i iracionalno moze takva jedna izjava da zvuci?

Ako ima membrane, znaci da materija ne prodire iz jednog svemira u drugi, sto je opet glupost pretpostaviti da je svemir oblozen nekakvom membranom. Ako nema membrane i mi smo se navodno sudarili sa drugim svemirom, valjda bi smo videli galaksije koje nam idu u susret?

ZAr nije lakse zamisliti multisvemire kao oblake dima?
 
Top