Tehnike ribolova

Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
ribolovac.jpg


Osnovna podela ribolova je na sportski i privredni ribolov. Sportski ribolov dalje možemo grubo podeliti na:
ribolov čekanjem i ribolov u pokretu.
Svaki od ova dva načina prilagođava se priboru, vodi, vrsti ribe i drugim okolnostima koji na mestu ribolova vladaju. Lov ribe čekanjem može biti dubinski ili uz pomoć plovka.
Ako je dubinski sa klizajućim olovom na dnu, mamci su gotovo nepokretni ili veoma ograničenog kretajna. U ovakvim slučajevima ni ribolovac nije u boljem položaju. Aktivnost mu je ograničena na sedenje ili stajanje u očekivanju da zadrhti vrh štapa ili zazvoni namontirani praporac.
Ribolov uz pomoć plovka je malo atraktivniji pogotovao ako se peca na "vožnju" , da mamac pliva nizvodno zajedno sa plovkom. Onda su ruke u pokretu i stalno se nešto dešava.
Lov ribe pokretom podrazumeva varaličarenje i mučičarenje. Ovi načini ribolova se smatraju pravim sportskim ribolovom, zato što čovek mora nadmudriti ribu sa parčetom metele, plastike, peruške... Pri tom je ribolovac stalno u pokretu rekreirajući se u prirodi. Uspesi ribolova veštačkim mamcima su često slabiji nego prirodnim mamcima, ali je zadovoljstvo mnogo veće.

Dubinsko pecanje
Pecanje plovkom
Varalicarenje
Musicarenjeizvor: Pecaros
 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
Dubinsko pecanje


Dubinsko pecanje je jedna od najzastupljenijih tehnika pecanja kod nas. Dubinskom tehnikom se mogu pecati najrazličitije vrste riba, od bele ribe do grabljivica kao što su som i štuka.Sama tehnika pecanja, pribor i mamci se razlikuju u zavisnosti koju od navedenih riba pecamo. Ova tehnika podrazumema pecanje sa olovicom ili hranilicom koja se može postaviti na dva različita načina. U prvom slučaju olovo se postavlja na kraj najlona i iznad njega se postavljaju najčešće dve udice pri pecanju bele ribe, a jedna udica pri pecanju soma, štuke, a u drugom slučaju postavlja se sistem sa jednom udicom iznad olova ili hranilice a druga udica se postavlja ispod.
Da bi smo koristili ovu tehniku pre svega moramo imati adekvatan štap i mašinicu za pecanje. Ako se peca na većim daljinama potrebno je imati duži štap – do 4m i adekvatnom akcijom, kao i da provodnici za najlon budu dovoljno široki kako bi najlon nesmetano klizio niz njih,a sve to da bi se sistem za pecanje lakše zabacio na željeno mesto. Savremeni ribolov danas zahteva mašinice sa većim stepenom prenosa i sa većim kapacitetom špulne. Kod ovakvog načina pecanja signalizator da riba peca je vrh štapa koji se zatrese, a kako je tehnika uznapredovala danas imamo razna pomoćna sredstva u vidu elektronskih signalizatora, razna zvonca, karike... Samo postavljanje sistema kojim će se pecati razlikuje se od ribolovca do ribolovca. Prethodno navedeni sistemi su dva osnovna sistema za ovaj vid ribolova, dok se u zavisnosti od vrste ribe, terena na kojem se peca, kombinuje debljina i nosivost glavnog najlona, dužina i debljina podveza, veličina udice, tezina olova ili hranilice.
Pri pecanju bele ribe treba koristiti najlone manje debljine, jel je time pecanje osetljivije, kod nas ribolovci najčešće koriste najlon debljine od 0.20mm do 0.30mm, dok pri pecanju krupnije ribe koriste se najloni debljine 0.35mm i više. Nosivost najlona zavisi od težine olova i što je veća težina olova potreban je deblji najlon sa većom nosivošću i obrnuto.Podvez je u direktnoj vezi sa udicom i treba da bude u skladu sa veličinom udice. On treba da bude tanji od glavnog najlona, a dužina podveza zavisi od ribe koja se peca. Iako postoje po tom pitanju različiti stavovi ja sam mišljenja da podvez pri pecanju bele ribe ne treba da bude duži od 15cm, a pri pecanju grabljivica treba da bude do 30cm-40cm. Velicina udica takodje zavisi od velicine ribe koju ocekujete i mamca koji koristite. Ako pecate belu ribui sitnije mamce koristićete manje udice, recimo 12, dok za krupniju ribu i krupnije mamce koriste se veće udice – 8. Težina olova ili hranilice zavisi od daljine i terena na kojem se peca. Ukoliko se radi o tekućoj vodi i većim daljinama potrebno je koristiti teže olovo u suprotnom se koristi lakše. Danas postoji veoma velik broj različitih oblika olovica i hranilica, a za koji se odlučiti zavisi od afiniteta i potreba ribolovca.

izvor : Bajke.blog
 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
Pecanje na plovak

PECANJE NA PLOVAKPecanje na plovak je kod nas najzastupljeniji način ribolova, o kome bi se mogla napisati knjiga (i napisane su mnoge). Pokušat ćemo vam predstaviti ovaj način ribolova kroz primere na ribama koje su najzastupljanije kod nas. Koji ćete plovak koristiti zavisi isključivo od vode na kojoj pecate i ribe koju pecate. Postoje razne vrste plovaka možemo ih deliti po veličini, obliku, dali je klizeći ili ne.... i mi vam nećemo preporučivati određenu vrstu, zato što je nemoguće znati koji uslovi vladaju na vodi na kojoj vi pecate. Možemo vam samo reći da veličinu plovka diktira dubina i brzina vode na kojoj pecate. Neke naše kolege kažu da je najbolje ići sistemom koliko je metara duboka voda toliko grama treba da "nosi" plovak. Ova teorija na Drini i bržim rekama pada u vodu, zato što će mamac promašiti hranjeno mesto dok stigne do dna.


plovci.gif
Deverika
Plovkom se najčešće love sitnije ribe, ali kada na udici osetite deveriku "lopataru" uživanje može da počne. Pri lovu deverike koristite najlon 0,20 i udice 10-8. Treba znati da je deverika jatna riba i kada je jednom primamite dobar ulov ne može da izostane. Mamci koje vam preporučujemo su sledeći: vodeni cvet, larva vodenog moljca, mekani valjčići od testa, crvena glista i naravno crvi. Zonu pecanja treba prihraniti u što užem krugu 1-2m u prečniku, kuvanom pšenicom, kačamakom, skvašenim izmrvljenim i dobro oceđenim hlebom i kupovnim dubinskim hranama. Deveriku smo stavili prvu na ovo stranicu zbog izuzetno zanimljivog načina uzimanja mamca. Kada deverika "uzima" mamac, 1. plovak se prvo blago iskosi zatim pređe u 2. horizontalan položaj da bi se zatim 3. munjevito ispravio i jurnuo pod vodu.

Među ribolovcima se vodi polemika -kada kontrirati. Neki su pristalice da treba kontrirati kada plovak pređe u horizontalan položaj dok drugi tvrde da kontra treba da usledi kada plovak ode pod vodu. Naše je mišljenje da su i jedni i drugi u pravu. Kada će se kontrirati zavisi od mamca koji koristite i od navika ribe na vodi na kojoj pecate. Savetujemo vas da probate kontru na oba načina, onaj koji da rezultata koristite na toj vodi sa tim mamcima.


pec_na_mamac.gifSkobaljSkobalj je riba koja se kreće u velikim jatima i hrani se algama koje skida sa krupnog šljunka. Pošto se kreće u bržim vodotocima i na šljunkovitom dnu pojavio se problem prihrane. Domišljati ribolovci su smislili ovaj genijalan sistem kako da privuku i zadrže skoblja na jednom mestu. Na slici dole vidite taj sistem, on je sastavljen od: izlivenog olovnog utega teškog 2-4kg, mrežice za mamac širine okca 1x1cm koja "prima" oko 2 kg hleba i najlona (min 1mm) sa plovkom na kraju. U olovni uteg je potrebno montirati (uliti pri odlivanju utega) šipku sa rukohvatom, kroz koji ide najlon. Na tu šipku se navlači mrežica tako da olovo ne bude u mrežici već ispod nje.

Način ribolova ovim sistemom:
Potrbno je pronaći na prelivu vodotok koji je bez vodenih kovitlanja u dužini od nekih 20-30m i tu zabaciti mamac. Mamac ste prethodno napunili sa 2kg bajatog hleba i aromatizovali nekom od aroma (nije obavezno). Dubina vode nije previse značajna, skobalj radi i na 0,5m i 2m dubine. Lovi se tako što se udica zabaci nekoliko metara uzvodnije od plovka koji vam signalizira gde je mamac. Tako da udica sa mamcom dođe do dna otprilike metar pre mrežice. Koliko ćete uzvodno zabacivati zavisi od brzine reke na kojoj pecate. Najbolje je kao mamac koristiti hlebnu ružu i crviće. Za ovakvo zabacivanje je potrebno malo vežbe i nekoliko pokidanih udica, koje će ostati zakačene za mrežicu. "Udrac" skoblja treba očekivati odmah kada plovak prođe pored mamca do nekih 1,5m iza mamca. Nije na odmet ponekad pustiti da plovak ode i 7-8m iza mamca posto tu ponekad vreba jez koga je privukao trag hrane koji mamac ostavlja. Ako u mamac umešate malo usirene krvi možete se nadati i krupnom jezu (isprobano na Savi kod Šabca).

Babuška, bodorka, crvenperka....Znamo da će mnogi negodovati što smo više vrsta riba stavili zajedno, ali iskustvo govori da se sve ove ribe primamljuju i pecaju na isti način. Više puta nam se desilo da sve gore navedene ribe upecamo na istoj vodi (iskustvo sa Bosuta, Save NBGD...). Prvo i osnovno je da odaberete dobro mesto sa pristojnom dubinom (nije pravilo) i travnatim lejama. Kada prilazite vodi i za vreme pecanja potrudite se da se sto manje krećete i lupkate, to smeta svim ribama. Ribe su vrlo osteljive na zvučne vibracije, to znaju svi oni kojima je tokom pecanja iz čamca ispao npr. upaljač i zveknuo o patos (kada se to desi lepo se vidi kako kederi beže oko čamca). Jelovnik ovih riba je širok, od biljnih hrana preko hlebne ruže do crvene gliste i mesnih crvića.

mamci.gif
Pri postavljanju crvića na udicu "žrtvujte" jednog crva da bi ste pokrili udicu a drugog crva samo ovlaš ubodite tako da "radi" na udici (na slici 1.). Njegov rad na udici dodatno će privući ribu. Kada pecate na hlebnu ružu uzmite veću mrvu hleba i jednostavno je stisnite prstima oko vrata udice (slika 2.). Nikako nemojte umesiti mrvu oko cele udice. I za ove ribe je potrebna primama, dovoljno je da pomešate stari hleb sa koncetratom za piliće, dodate šaku dve prženog suncokreta, malo kukuruznog brašna i malo arome anisa ili vanile. Možete kupiti i gotove hrane (dubinske) u prodavnicama riboopreme. Ako kupujete hranu naša preporuka je "Bambijeva" dubinska hrana. Kada dođete na vodu odmah spremite hranu i prihranite mesto pecanja sa 5-6 lopti veličine šake. Tek posle toga raspakujte pribor popijte kaficu i sl., dok završite sa kaficom i riba će doći. Ponovno prihranjivanje vršite samo ako riba prestane da radi duže od pola sata. Kakav pribor koristiti pri ovom pecanju, što lakši. Štap treba da bude dugačak (4m) i lagan, najlon 0,15-0,20mm, udice 14, plovak vretenastog oblika. Plovak treba dobro opteretiti tako da reaguje što brže. Potrebno je tako opteretiti plovak da mu vire samo antenica i obeleženi deo plovka.


izvor : Pecaros
 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
Varaličarenje

VARALIČARENJE

Po našem skromnom mišljenju varaličarenje je najlepši i pravi sportski ribolov. O ovoj temi je napisano viče knjiga i još uvek ima nedorečenih tema. Mi ćemo ukratko pokušati da vam približimo varaličarenje tako što ćemo opisati načine pecenja grabljivica koje su najzastupljenije kod nas.

-SMUĐ:
-Varalice: "vobleri", "tvisteri", "kašikaste varalice tipa effzet".
Pri zabacivanju varalice, sačekajte da ista padne na dno pa tek onda počnite lagano namotavanje sa težnjom da varalica bude što bliže dnu. Loviti smuđa pri dnu a ne pokidati nijednu varalicu je skoro nemoguće. Moja preporuka je da pre bacanja svoje omiljene "rapale" ispitate teren sa nekom jeftinom varalicom ili tvisterom pa tek onda krenete sa "prečešljavanjem" terena u potrazi za smuđom. Ako pecate sa "džigovima" (tvisterima) cilj je da tvister "radi u vodi": kombinacijom namotavanja mašinice, podizanja i spuštanja štapa tvister treba držati pri dnu a da pri tom on bez prestanka ide gore dole.

-ŠTUKA:
-Varalice: ovaj vodeni terminator će krenuti na svaku varalicu mada bi iz ličnog iskustva izdvojijo meps 3 srebrne boje.
Kako isprovocirati štuku, da pored mnoštva živog kedera u vodi uzme baš vašu varalicu? To ćete uspeti pravilnim vođenjem prave varalice u pravom trenutku na pravom mestu. Za štuku važi sledeće pravilo: što više šetnje, što više zabačaja, provucite varalicu pored svake prepreke u vodi (oborena stabla, panjevi), više puta. Štuku treba tražiti u svim slojevima vode. Naša je preporuka da na kraj najlona namontirate sajlicu sa karabinjerom i što češće menjate varalice. Neko će se sigurno usprotiviti upotrebi sajlice, naše je mišljenje da sajlica više pomaže nego što odmaže. Slobodno eksperimentišite sa većim varalicama.

-BUCOV:
-Varalice: kašikaste varalice uže, manjih dimenzija, poneki uzani vobleri, strimeri (kozija brada) u kombinaciji sa vaser kuglom.
Bucov je riba oko čijeg se lova vode mnoge diskusije u ribolovačkim krugovima, dali lovi sam ili u jatu, dali jato

kasika.gif


bucova organizuje lov..... Iz ličnog iskustva reći ću vam sledeće, bucov lovi i sam i u jatu. Bucova treba tražiti ispod površine, nikako u dubini, varalicu treba brzo vući. Bucova koji lovi sam (samca) mnogo je teže upecati, ali su to obično krupniji komadi. Mi ga pecamo "gađanjem": kada vidimo gde radi (izbacuje se u poteri za sitnom ribom), to mesto gađamo varalicom i brzo je povlačimo.

Varalice koje koristimo su kašike najčešće effzet ili ručno pravljene od drške male kašikice. Radi daljeg izbačaja slepite (zavarite) dve effzet varalice. Naš najomiljeniji način pecanja bucova je vaser kuglom i strimerima. Napravite predvez dužine 1,50m (najlon 0,50) na vrhu vežite vaser kuglu a na kraju dva strimera koji treba da budu udaljeni 50cm. Sistem zakačite na kraj najlona i zabacujte, povlačite ga polako uz povremene trzaje da bi vaser kugla bućnula oponašajući zvuk bucova koji lovi. Ovaj sistem se najbolje pokazao kod bucova koji lovi u jatu. Sistem ne smete zabacivati pravo u jato već nekih dvadesetak metara uzvodno, kada sistem dođe do mesta gde bucov "radi" krenite sa namotavanjem. Uspeh zna da bude neverovatan, dešavalo se da se zakače dva bucova po 2,5-3kg u jednom zabačaju.

vaser.gif


-SOM:

-Varalice: velike dvodelne ili trodelne Rapale (dubokoronuće), velike kašike, imitacije žaba, džigovi nalik durdubku..... Vobleri koji u sebi imaju kuglice, tako de zveckaju prilikom povlašenja (što dodatno iritira soma).
Da bi lovili soma varalicama potrebno je da se steknu određeni uslovi: bistra voda, mutno vreme, najbolje nevreme i preporuka da se lovi iz čamca. Svako ko iole poznaje ovu ribu zna da se ona kreće i hrani na samom dnu ali ga za vreme nevremena (grmljavina) treba tražiti u gornjim slojevima vode. Udarac soma je veoma sličan udarcu štuke, kao da je varalica zapela za nešto. Ali kada borba počne to je doživljaj, koji ako nemate dobar pribor spreman za soma veoma kratko traje i som se vraća u dubinu vode (lično iskustvo).


izvor : Pecaros
 
Top