Šta je novo?

Teatar fest u Rakovici

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Teatar fest u Rakovici trajaće dan kraće[/h]Beograd - Direktor Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica Milan Nedeljković odlučio je danas na konferenciji za novinare da trajanje 5. pozorišnog festivala "Teatar fest" skrati sa planiranih pet na četiri dana zbog nedostatka novca.


325493-theatre.jpgDo ovog trenutka smo očekivali poziv kako bismo zaokružili finansijsku konstrukciju i prinuđen sam da donesem odluku da festival neće početi 8. decembra, kako je planirano, već u nedelju, 9. decembra - rekao je Nedeljković na kraju pres konferencije u Skupštini grada Beograda.

Osnivač festivala i jedan od selektora Slobodan Veljković rekao je da su prinuđeni da otkažu gostovanje predstave "Niš Expres" po tekstu Nataše Ilić, u režiji Saša Milenkovskog, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša, koja je planirana za otvaranje manifestacije.


Veljković je objasnio da predstava, pobednik "Joakim festa", košta 320.000 dinara, da celokupna ekipa niškog teatra, koju bi trebalo da ugoste, broji 80 članova i da oni to sada nisu u mogućnosti da plate.

Prvi put za pet godina, prema rečima Veljkovića, nisu dobili novac od Ministarstva kulture i informisanja, jer, kako je rekao, sredstva su morala da odu nacionalnom teatru koji je zadesio požar.

On je istakao da je "Teatar fest", koji okuplja najbolje predstave iz Srbije, nagrađene na domaćim festivalima, svih prethodnih godina privlačio veliku pažnju prestoničke publike iz svih delova Beograda i obećao da će se naredne godine založiti svim silama da manifestaciju vrati "u prvobitne okvire", kada je trajala sedam dana.

Nedeljković je podsetio da je prvi "Teatar fest" 2008. godine trajao sedam dana sa budžetom od tri miliona dinara, budžet drugog izdanja smanjen je na 2,7 miliona dinara, ali je trajao ponovo sedam dana.

Treći "Teatar fest" je skraćen na šest dana, a budžet je iznosio nepuna dva miliona, da bi u sledeći festival, u trajanju od pet dana, bilo uloženo svega 1,7 miliona dinara.

Pod poznatim sloganom "Cela Srbija u Beogradu - ceo Beograd u Rakovici" publika će 9. decembra imati priliku da pogleda predstavu "Povodom Galeba", inspirisanu Čehovljevim delom "Galeb", u režiji Borisa Liješevića i izvođenju Pozorišta mladih Novi Sad.

Do 12. decembra na programu su i "Transilvanija" po tekstu i u režiji Dragana Nikolića, zaječarskog Pozorišta "Zoran Radmilović", zatim "Iza rešetaka" (Branislava Ilić/Kokan Mladenović) Kruševačkog narodnog pozorišta i "Noć u kafani Titanik" Nebojše Bradića, u produkciji Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

U pratećem programu biće otvorena izložba "Poljski pozorišni plakat" i predstavljena knjiga Egona Savina.

Kao i ranijih godina predviđeni su razgovori posetilaca i glumaca nakon izvođenja svake predstave, a cena pojedinačnih ulaznica je 500 dinara.


Izvor:
24sata.rs
 
Top