Tasmanijski đavo izumire zbog kancera

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.269
Opasnost od izumiranja vrste

Tasmanijski đavo izumire zbog kancera


Izvor: Blic IF | 28. 06. 2011. - 12:55h

Uprkos svojoj surovoj prirodi, tasmanijski đavo izložen je odumiranju vrste kao žrtva opakog facijalnog tumora.

153676_tasmanijski-djavo_f.jpg

Ovim torbarima preti opasnost od izumiranja, a za to je krivac i sam čovek

Prvo genetsko ispitivanje ovih torbara mesojeda otkrilo je da i čovek ima udela u njihovom laganom nestanku: čovekovo vekovno delovanje dovelo je do gubitka genetske raznolikosti, piše na sajtu NewScientist.

Kada se tumor lica, nazvan “đavolov facijalni tumor” pojavio 1996. godine, počeo je brzo da se širi kroz celu vrstu i tako je od te godine broj tasmanijskih đavola (sarkofilus harisii) opao za 60 procenata.

Bolest se prenosi fizičkim kontaktom, uglavnom preko ujeda za vreme parenja. Gotovo uvek ima smrtonosan ishod, i raširena je po celoj Tasmaniji.

Zbog naglog opadanja ove vrste, Međunarodni savez za očuvanje prirode (IUCN) proglasio je ovu vrstu ugroženom. Neke studije procenju da bi u toku narednih nekoliko decenija torbari mogli sasvim nestati.

Da bi saznali zašto ove životinje ne mogu da se bore sa kancerom, Stiven Šuster sa Državnog univerziteta Pensilvanija i njegove kolege ispitivale su genome dva tasmanijska đavola, koji su ujedno bili prvi australijski torbari kod kojih je urađeno sekvenciranje gena.

Šuster je odabrao životinje sa suprotnih krajeva ostrva, koje bi trebalo da poseduju genetske razlike. Međutim, on je otkrio da su vrlo slični. Na njihovom genomu postoji samo 915.000 razlika, dok je slično poređenje pokazalo je da se genomi dva čoveka, jednog iz Kine i drugog iz Japana razlikuju na 3.357.000 mesta, kaže Šuster.

Genetska analiza još 175 divljih životinja i sedam muzejskih primeraka pokazala je da je ova vrsta imala nisku genetsku raznolikost tokom više od stotinu godina.

Čovek ima velikog udela u ovako teškoj situaciji. Prvo je ova vrsta nestala nakon što su doseljenici dovodili sa sobom pse dingoe, zatim su ostaci primeraka tasmanijskog đavola u Tasmaniji istrebljivani kao štetočine. Kako je njihova genetska raznolikost smanjena, ove životinje postale su podložne bolestima, i to je srž problema, kaže Ketrin Belov sa Univerziteta u Sidneju: “Đavolovi su u suštini imunološki klonovi, tako da se tumor među njima razvija a da pri tom ne dolazi do odgovora imunog sistema”.
 
Top