Šta je novo?

Tapkamo u mestu već 30 godina

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Tapkamo u mestu već 30 godina

"Poljoprivreda je velika izvozna šansa Srbije”, ”Suficit poljoprivrede preko milijardu dolara”..., neki su od naslova u medijima predhodnih godina ili meseci.Međutim, analizirajući izvozne potencijale, konkurentnost i izvozne aktivnosti kompletne poljoprivrede i prerađivačke industrije, ekonomista Dragovan Milićević došao je do drugačijih podataka i zaključaka.


367304345062b0a4efab0930610787_orig.jpgOn ukazuje na to da poljoprivreda Srbije ima veoma visoku koncentraciju izvoza poljoprivrednih proizvoda merenih GH-indeksom, te da je najveći deo izvoza koncentrisan samo na nekoliko grana, i to na smrznuto voće i povrće, kukuruz, konzervisano voće i povrće i žive životinje, odnosno goveda.

Srbija je, kako kaže, potpuno nekonkurentna u proizvodnji ranog voća i povrća, mesa i prerađevina (samo četiri odsto prihoda od prodaje mesne industrije se ostvaruje kroz izvoz), ribe i prozvoda od ribe i sl.

"Treći problem srpske poljoprivrede je stagnacija i opadanje prosečnih prinosa, koji se nisu mrdnuli praktično od početka osamdesetih godina prošlog veka i pored intenzivnog razvoja semenskog materijala i veoma dobrih rezultata u izvozu semenske robe domaćih instituta. Broj zasejanih površina pada, prinosi se kreću ciklično, u zavisnosti od smenjivanja sušnih i kišnih godina. Srbija je jedina zemlja u Evropi gde su poplave jedini način navodnjavanja zemljišta ", ukazuje Milićević.

On naglašava da država može pomoći na nekoliko načina, pre svega stimulacijom proizvodnje esencijalno važnih proizvoda (samo na uvoz paradajza Srbija da oko 14 miliona dolara neto godišnje).

Srbija, ukazuje, ima velike potencijale u proizvodnji ranog voća i povrća.


Izvor:
B92.net
 
Top