Šta je novo?

Talas protesta zahvatio i Jordan

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Talas protesta zahvatio i Jordan

15. januar 2011. | 11:05 | Izvor: B92

Beograd -- Talas protesta zbog visokih cena hrane širom Severne Afrike i Bliskog istoka zahvatio je i Jordan.

Zbog siromaštva u prestonici Amanu, protestvovalo je oko hiljadu građana. Demonstracije su održane u još četiri grada, a okupljeni su zatražili ostavku premijera Samira al-Rifaija.

Nezaposlenost i visoki troškovi života ujedinili su u i građane Jordana, koji su organizovali mirne demonstracije u više gradova, zahtevajući smenu premijera.

Moćna jordanska opoziciona organizacija Muslimansko bratstvo nije učestvovala u protestima, ali će svoje nezadovoljstvo pokazati u nedelju na skupu ispred paralmenta.

Posle žestokih protesta u Tunisu i Alžiru zbog strogih ekonomskih mera, Jordan je, po naređenju Kralja Abdulaha, početkom nedelje snizio cene osnovnih prehrambenih namirnica i goriva.

Međutim, građani ističu da i dalje jedva sastavljaju kraj s krajem.

Cena goriva je nerealna i previsoka.

Ipak, trgovci trljaju ruke. Vlasnik prodavnice Mohamed Salim smatra da su poskupljenja neophodna, jer da se nisu dogodila on bi morao da zatovori radnju.

“Cene jesu visoke. Renta je skočila, moram da platim zaposlene, struju, zato je država imala pravo kada je podigla cene. Da se to nije dogodilo, moj posao bi propao”, rekao je Slim.

Deficit jordanskog budžeta dostigao je 2009. rekordne dve milijarde dolara, devet odsto BDP-a, dok su javne finansije pogođene opštom ekonomskom krizom.

B92
 
Top