Šta je novo?

Takmicenja iz matematike i fizike za osnovce

Član
Učlanjen(a)
15.06.2009
Poruka
6
7. sam razred i idem na takmicenja iz matematike i fizike ... prosao sam na opstinska za sad. Hteo bih da vidim kakvi su vama zadaci bili na skolskom ako mozete da ih napisete... i ja cu staviti svoje ako budete trazili ^^ i kako se spremate za sledeca takmicenja?
 
Član
Učlanjen(a)
15.06.2009
Poruka
6
Najlaksi zadatak koji je bio na skolskom takmicenju iz matematike : n/(45-n) . Nadji sve cele brojeve n , ako je resenje ove jednacine kvadrat nekog prirodnog broja. Takodje je bila primena pitagorine teoreme,prebrojavanje trouglova i uprostavanje izraza.

Na opstinskom takmicenju iz fizike koje je bilo 20. februara prolazilo se sa 40 bodova (bar u mom okrugu) Neki od zadataka: ako se usporenje smanji za 0.4 , onda se zaustavni put poveca 2 puta. Izracunaj usporenje. (Srednja brzina ostaje ista u oba slucaja). Bili su jos grafici - sile koje deluje u vremenu ,i brzine u vremenu ... i pomocu njih se izracunavao predjeni put , usporenje , i sl. Naravno - bilo je kretanje tela u gravitacionom polju . Zadatak : 2 tela se nalaze na idealnoj glatkoj povrsini , i povezana su kanapom. Masa prvog tela je 50g , a drugog 100g . Kanap moze da izdrzi silu zatezanja od 5N . Sila F deluje na prvo telo (na levo) . Izracunaj kolika moze biti maksimalna sila F da kanap ne bi pukao . Da li bi se rezultat promenio da sila F deluje na drugo telo (na desno)? ... eto :) 6. marta je opstinsko takmicenje iz matematike , pa cu staviti i to kad se zavrsi...

Dodato posle 15 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

ee da xD resenja : skolsko iz matematike : "n" moze da bude samo 0 ili 40 , za fiziku , usporenje je 0.8 , kako se krece do zaustavljanja koristio sam ovu formulu- V(na kv)=V0(na kv)+2*a*s ... krece se do zaustavljanja pa je 0=V0(na kv)+2*a*s ,
Vo(na kv) = 2 * a * s ... s= Vo(na kv) / 2a ... isto tako cu uraditi i sa drugim slucajem kada se usporenje smanji za 0,4 , samo ce tada biti S1=2S . Uvrsticu formule ,i dobiti da je a=0.8 . Proverom se to moze i dokazati.

2) Prvo cu pretvoriti grame u kilograme : m1=50g=0.05kg , m2=100g=0.1kg.
-Dalje pisem jednacinu kretanja prvog tela : m1*a=F-T , i jednacinu za kretanje drugog tela : m2*a=T ... kako je a jednako sa obe strane (T je sila zatezanja kanapa,a m1 i m2 , mase tela 1 i tela 2) , iz druge jednacine mogu naci ubrzanje (a) jer imam poznato i m2 i t ... a= T/m2 = 5/0.1 = 50 . Dalje ... sabiranjem jednacine 1 i 2 , dobijam : a*(m1+m2) = F . 50*0.15=F, F=7.5N .

Sada treba proveriti da li ce se ta sila promeniti ako deluje na drugo telo. Opet cu postaviti jednacine,ali one sad nece biti iste : m2*a=F1-T , m1*a=T , sada cu ubrzanje (a) naci ovako a=T/m1=100 . Mozemo zakljuciti da ce se sila promeniti jer se i ubrzanje promenilo ,ali to treba izracunati . Ponovo cu sabrati jednacine , i na isti nacin cu dobiti da je F1= 15N , sto je duplo vece od prethodne sile , zakljucujemo da se sila promenila .
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
12.02.2010
Poruka
357
Za takmičenje osnovaca, najbolja priprema jesu rešavanje zadataka iz zbirke za srednju školu.
Svi zadaci koje vam daju na takm su iz Krugovih zbirki.
 
Član
Učlanjen(a)
02.12.2010
Poruka
12
ukoliko želite da se upoznate sa proširenom matematikom download

Kod:
http://www.2shared.com/document/nHQTsWAe/ms_math_2.html

matematika koja ima rešenja za sve probleme. Napomena : proširena matematika se postepeno popunjava. Hvala

Postavite ovaj problem svojim učiteljima,nastavnicima,profesorima, i drugim ličnostima koji kreiraju obrazovanje.
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
20.02.2011
Poruka
3
A mozete meni da nadjete resenja zadataka iz matematike za skolsko takmicenje ove godine,,,, za sesti razred.... :D MOLIM VASSS.S..... :d :d
 
Top