Šta je novo?

"Tajni život Radovana Karadžića" na Al džaziri (video)

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
"Tajni život Radovana Karadžića" na Al džaziri (video)


Intervju je objavljen u okviru 45-minutne reportaže "Tajni život Radovana Karadžića", koja je snimljena u BiH i Srbiji.


v161921p0.jpg


Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić
izjavio je u intervjuu za "Al džaziru" da je rat u BiH bio "rat između Srba, pošto su muslimani iz BiH - Srbi, koji su tokom turske vladavine prešli na islam".

"To je bio rat koji nismo želeli. Nije nam bilo u interesu da budemo neprijatelji. Naši sukobi uvek su tragični po sve narode u BiH i od koristi samo za treću stranu. Da su muslimani u BiH imali drugo rukovodstvo početkom devedesetih godina, rat se mogao izbeći", rekao je Karadžić novinaru katarske televizijske stanice Radžehu Omaru.

Intervju je objavljen u okviru 45-minutne reportaže "Tajni život Radovana Karadžića", koja je snimljena u BiH i Srbiji.

On je objasnio da "nije prisustvovao suđenju, jer mu nije dato adekvatno vrijeme za pripremu". "Ne želim da budem kao biljka izložena snegu i kiši bez ikakve šanse za učešće. Ako bi tako nešto morao da učinim to bi bila sramota kako za mene tako i za tribunal", objasnio je Karadžić i dodao da se nada će imati fer suđenje.

Govoreći o svom životu tokom višegodišnjeg skrivanja i "dr Draganu Dabiću", čiji je identitet preuzeo, Karadžić je naveo da "postoji izreka - `ko umire od straha suočava se sa višestrukom smrću`, tako da je on živeo i nije umro".

Odgovarajući na pitanje koliko je kao ličnost zaista bio "doktor Dabić", Karadžić je odgovorio da "kao doktor Dabić nije činio ništa što ne bi radio Radovan Karadžić".

"Dok je Radovan Karadžić bio lekar u naučnoj medicini, doktor Dabić je praktikovao tradicionalnu medicinu, koja je prisutna više hiljada godina. Verujem da su te dve vrste medicine časne i da bi trebalo da budu integrisane. Nema razloga da se odustane od bogatog iskustva starih kultura. U tom smislu, doktor Dabić je bio Radovan Karadžić i obratno", objasnio je on.

Govoreći o sporazumu sa Ričardom Holbrukom, Karadžić je ponovio da mu je "Holbruk, koji je radio u ime međunarodne zajednice, uključujući Savet bezbjednosti UN, obećao da, ukoliko podnese ostavku na svoje funkcije predsednika Republike Srpske i Srpske demokratske stranke, ne učestvuje u izborima i povuče se iz javnog života - neće biti krivično gonjen u Hagu".

"Ja sam svoje obećanje ispunio. Još čekam da to učini i Holbruk", zaključio je Karadžić.


[YOUTUBE]<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/-cU1_f6-lBk&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param>[raw]<embed src="http://www.youtube.com/v/-cU1_f6-lBk&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>[/YOUTUBE]

Izvor: Srna
 
Poslednja izmena:
Top