Šta je novo?

Tajkuni u panici

Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.069
Umesto Dijane Bajalović-Marković, koja nije uspela da istera na čistac nijedan monopol, na čelo antimonopolske komisije dolazi Vesna Janković21700.jpg


BEOGRAD - Država je konačno rešila da se obračuna s monopolistima.
Najava smene u redovima antimonopolske komisije, što poslednjih dana izaziva veliko uznemirenje među pojedinim tajkunima, sad je potpuno izvesna stvar.
Očigledno nezadovoljni efektima rada dosadašnjeg sastava Komisije za zaštitu konkurencije i njene predsednice Dijane Marković-Bajalović, poslanici su Skupštini predložili nove kandidate za ovo telo.

Odbor za trgovinu i turizam Skupštine Srbije, po hitnom postupku, za novu predsednicu predložio je Vesnu Janković, a za članove Saveta Vesnu Besarović, Sanju Graić-Stepanović, Gordanu Lukić i Ivana Ugrina.
Dejan Nikolić, predsednik Odbora, za Kurir kaže da za vreme mandata Dijane Bajalović nijedno rešenje komisije nije dobilo sudsku potvrdu.

- Po zakonu, komisija ima pravo da izriče rešenja u prvom stepenu, ali drugostepeni organ nije potvrdio nijedno njihovo rešenje. Znači, sve što su radili ostalo je bez pravog efekta. Svi kandidati za novi sastav komisije izabrani su zbog svoje izuzetne stručnosti. Podsećam da komisija nije samo predsednica, već tim od pet ljudi i niz stručnih službi.

Još aktuelna predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović žestoko je krenula na svoju potencijalnu naslednicu Vesnu Janković. Tražila je hitan sastanak s premijerom Mirkom Cvetkovićem da bi osporila njenu stručnost.

- Želim da ga pitam zašto nisu poštovani ni formalni razlozi predviđeni zakonom: da kandidat za predsednika komisije treba da ima ili radove u oblasti zaštite konkurencije, ili pravnu praksu, konkretno u Srbiji ili Evropi.

Na zamerke da nijedno rešenje komisije nije postalo pravosnažno i da se nije izborila s monopolistima, ona odgovara:

- Između ostalog, zabranili smo koncentraciju „Delte“ na teritoriji Beograda, ali ta odluka nije poštovana. Dva puta smo donosili rešenje protiv „Salforda“ zbog monopola u snabdevanju mlekom, ali nije bilo zakonskih mogućnosti da se sprovede u delo. Istraživali smo i sumnje o navodnom kartelu uljara, ali nismo uspeli da dobijemo bilo kakve dokaze o njihovom postojanju. Ne mogu da kažem da nismo imali podršku države, samo se pitam da li postoji želja države da ta komisija uopšte radi.

Kako Kurir saznaje, konačna odluka o novom predsedniku i članovima antimonopolske komisije biće doneta 9. oktobra.

Inače, Srbija je trenutno na poražavajućem 130. mestu od 133 države po efikasnosti antimonopolske politike, a nijedan srpski tajkun nije kažnjen za monopolsko ponašanje na tržištu.
Ko je Vesna Janković

Vesna Janković bila je sudija Okružnog suda u Beogradu, a prilikom prošlogodišnje reforme srpskog pravosuđa nije reizabrana. Navodno, Jankovićeva nije prošla na reizboru samo zato što joj je suprug advokat. Svi se slažu da na ovu, vrlo odgovornu funkciju dolazi osoba koja se nije eksponirala u medijima i koja će imati vrlo težak zadatak.


Komisiju ne čini samo predsednica

Dejan Nikolić, predsednik Odbora za trgovinu i turizam, podseća da je Vesna Janković kandidatkinja koja ispunjava sve uslove konkursa.

- Još ne znam kada će Skupština odlučivati. Što se tiče Vesne Janković, ne bih da ulazim u rasprave. Ona poznaje sudsku praksu, ima 25 godina iskustva u pravosuđu, i zaista ne mogu da se mešam u priče da nije reizabrana za sudiju. Inače, legitimno pravo Dijane Bajalović-Marković je da kritikuje naš izbor.

Izvor:Kurir
 
Top