Šta je novo?

Tadić: Srbija "osuđena“ na kredite

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Tadić: Srbija "osuđena“ na kredite

14. decembar 2010. | 15:56 | Izvor: FoNet, Beta, Tanjug

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da nema razvoja infrastrukture bez novog zaduživanja, ali i istakao da država mora da vodi računa kako troši.

35kv2mu.jpg


Tadić je rekao da u najskorijem periodu moraju da se završe infrastrukturni projekti i dodao da je Srbija izgubila šansu da dobije bespovratna sredstva Evropske unije za razvoj infrastrukture i da sada mora da uzima kredite od evropskih banaka.

"Ti krediti su isplativi i moralno opravdani", podvukao je Tadić i dodao da nema razvoja infrastrukture bez novog zaduživanja.

Tadić je kazao da Srbija mora da završi projekat izgradnje autoputa i revitalizaciju železnice od Beograda do Bara, ocenivši da je to "istorijski projekat".

Predsednik Srbije je kazao da lokalne samouprave u nerazvijenim područjima moraju da pokažu inicijativu i dodao da je nepovoljan pristup da država treba da reši sve probleme.

"Država nije nepresušna kasa, država mora racionalno da se ponaša i ulaže u oblasti koje će biti isplative", kazao je Tadić i dodao da su u pojedinim opštinama investicije bile "politčke i nisu bile racionalne".

Založivši se za reformu administracije, Tadić je rekao da treba obezbediti racionalnu državu, odnosno da se "mora pažlivo analizirati i selektovati gde ide novac koji se opredeljuje".

Tadić je poručio da je najveći protivnik praktičnom pristupu koji daje rezultate uvreženo očekivanje građana da država sve treba da uradi sama.

"Samoupravni socijalizam ne može biti odgovor u današnje vreme. Državna kasa nema nepresušne izvore i mora racionalno da se ponaša i da ulaže u oblasti u kojima će produktivnost da se podignu na najviši nivo", kazao je Tadić.

Predsednik Srbije je naglasio da su nerazvijene opštine u središtu strateškog plana razvoja "Srbija 2020", koji podrazumeva institucionalne reforme, konkurentnost zemlje kada su u pitanju strane investicije, plan izgradnje infrastrukture, sagledavanje resursa države i lokalnih sredina i sprečavanje demografskog sloma.

Prema njegovim rečima, današnji neravnomerni razvoj i zaostalost pojedinih opština posledica su nazadovanja u poslednjoj deceniji 20. veka, ali i neplanskog razvitka Srbije u vreme SFRJ.

Opštine da se angažuju
Demografija je najveći problem u razvoju Srbije, jer se mladi iseljavaju iz nerazvijenih područja, rekao je Tadić i pozvao lokalne samouprave da pokažu inicijativu u rešavanju problema. Tadić je poručio, u razgovoru s predsednicima nedovoljno razvijenih opština, da će država stvoriti infrastrukturne pretpostavke za ravnomerni razvoj, ali da lokalne samouprave same moraju da sagledaju sopstvene razvojne potencijale.


B92
 
Top