Šta je novo?

Tadić i snajper: konačno odgovor na pretnje?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Tadić i snajper: konačno odgovor na pretnje?Predsednik Srbije Boris Tadić takođe postao predmet pretnji na društvenoj internet mreži Fejsbuku. Država ne sme da reaguje selektivno samo kad su ugroženi političari, ocenjuju aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Na popularnoj društvenoj mreži Fejsbuku svako može da napravi grupu kakva mu padne na pamet. One nepodobne bivaju ponekad isključene, ali imaju svoj kratki život na internetu. Tako se pojavila i grupa: „Tadiću, džaba ti blindirana mečka, kad otvoriš vrata snajper te čeka“. Komentari „fanova“ ove grupe idu dotle da predsednika Srbije treba smestiti u septičku jamu umesto u grob.

Pojava pretnji predsedniku Srbije na internetu se svakako mora ozbiljno shvatiti, kaže za Dojče Vele izvršni direktor YUCOM-a Milan Antonijević. Imamo cikluse verbalnog nasilja, koje se u jednom trenutku pretvori u konkretno fizičko nasilje na ulicama i upravo je stoga važno da državni organi i tužilaštvo reaguju:

„Da li će primer Borisa Tadića biti samo prvi na koji se reaguje, na koji tužilaštvo pokreće neki postupak – to ćemo tek videti. Ali, u svakom slučaju, čak i ako to bude prekretnica odakle će se u Srbiji početi vrednovati svaka pretnja, čak i preko interneta puštena u javnost, to će biti pozitivan korak i mislim da će kasnije moći da se koristi i u drugim slučajevima“, kaže Antonijević.

Na pretnje se mora reagovati uvek

Andrej Nosov, iz Inicijative mladih za ljudska prava, ističe da je na neki način žalosno što su se državni organi ozbiljno zabrinuli i obećali neku akciju tek kada su pretnje stigle i do predsednika države. Sistem mora jednostavno u svakom trenutku slati poruku da bilo koja vrsta nasilja nije način obračuna sa neistomišljenicima:

„Šta je sa onim grupama koje nemaju zaštitu države, nemaju blindirane automobile, žive u malim zajednicama, i pripadaju nekim manjinama? Ti ljudi su na dnevnom nivou izloženi ovakvim pojavama, a državni organi Srbije su u stanju da reaguju i preduzmu neku konkretnu akciju tek kada se podigne određena vrsta pritiska“, smatra Nosov.

Refleksija društva u kome se živi

Ako se, sa druge strane, zapitamo šta nagoni nekoga ko ima dvadesetak godina da napravi Fejsbuk grupu preko koje upućuje pretnje predsedniku Srbije, Andrej Nosov ocenjuje da je i to refleksija društva u kome mladi žive. To društvo je opsednuto samo političkom borbom, u kojoj su sva sredstva dozvoljena:

„Zamislite da imate 18 godina i da je jedina perspektiva koju imate da se učlanite u političku partiju, potpišete blanko ostavku i onda dobijete neki posao. Jednostavno, ceo sistem je napravljen tako da vi nemate perspektivu“.

Kaznene mere, ali i edukacija

Pravosuđe u ovom trenutku svakako nije dovoljno osposobljeno za borbu protiv ovakvih virtuelnih pretnji, ocenjuje Antonijević. Međutim, on skreće pažnju da se sada akcenat ne sme staviti samo na represivne mere. Poruka ne sme biti da pretnje ostaju nekažnjene, ali se isto tako veća pažnja mora posvetiti edukaciji mladih ljudi, zaključuje Antonijević.

Autor: Ivica Petrović, Beograd
Odg. urednik: Nemanja Rujević


Izvor: Deutsche Welle
 
Član
Učlanjen(a)
01.09.2009
Poruka
486
Gled´o ja sve ove silne godine neke silne jenkijevske krimi serije i filmove.U tim se serijama i filmovima počešće dešavalo da osoba A ( kojoj smrću preti osoba B) ode u policiju i prijavi dotičnu (zahtevajući i zaštitu).Odgovor je uvek (,ali baš - uvek !) bio jedan te isti : nema i ne sme biti reagovanja organa reda dok se zločin formalno i ne dogodi.
Shodno tome - preskačem novinsku stranu,prebacujem na neki drugi tv-kanal...i šizim što za moj novac (kao poreskog obveznika) neko vodi ovako jeftinu predizbornu kampanju !
 
Top