Šta je novo?

Svilajnac - Replike dinosaurusa u Svilajncu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Replike dinosaurusa u SvilajncuIzvor:
Novosti.rsSvilajnac je prvi grad na Balkanu u kojem se izlažu replike dinosaurusa.Nemci dopremili sedam od 20 figura. U stalnoj postavci 35 eksponata.

SVILAJNAC - Kako su izgledali fosili i figure motosaurusa i nešto malađih dinosaurusa mogli su prošlog utorka da vide retki prolaznici i znatiželjni đaci osnovne škole koja se nalazi u neposrednoj blizini budućeg Prirodnjačog muzeja, odeljenja istoimene kulturne ustanove u Beogradu.


srb-Dinosaurusi-u-Svilajncu_620x0.jpgPrve replike izrađene su u Reburgu kod Hanovera, međunarodnom „Dinosaurer parku“, a transportovane su do Svilajnca u pratnji Franca Jozefa Dikmana, direktora ove firme, sa kojim smo razgovarali:

- Jedino mi u Evropi imamo radionicu i ekipu umetnika i modelara gde se izrađuju replike dinosaurusa u prirodnoj veličini. Do danas smo brojne primerke ovih reptila uradili za prirodnjačke centre na svim kontinentima, a Svilajnac je prvi grad na Balkanu koji će moći publici da pokaže kako su izgledala ova bića.

U prvoj turi do Svilajnca ogromnim šleperima je dovezeno sedam replika, a preostalo je da u narednih mesec-dva do otvaranja Prirodnjačkog centra u Svilajncu isporuče još trinaest primeraka praistorijskih bića.
Sve replike biće u prirodnoj veličini, a neke su dužine i dvadesetak metara.

Radovi na Prirodnjačkom centru užurbano se izvode kako bi objekat bio završen do kraja aprila, kako je i planirano. Centar, prvi ove vrste na Balkanu, nalaziće se na površini od tri hektara, na levoj obali Resave, oko trista metara od centra grada, u blizini osnovne škole, sportske hale i bazena za kupanje. Izgradnja će koštati oko 5,5 miliona evra, a finansira se namenskim sredstvima za nauku i kulturu Evropske investicione banke.

Očekuje se da će ovu naučnu ustanovu godišnje posećivati oko 200.000 ljudi iz zemlje i sveta.

 
Top