LEGEND
- Učlanjen(a)
- 14.12.2009
- Poruka
- 29.042
Dušan Vujović, ekonomista u Svetskoj banci
Svetska kriza alibi za nerad
Svetska ekonomska kriza je poslužila kao odličan alibi za sve što se dešava ili ne dešava u zemlji. Reforme su u poslednje vreme usporene pa sada stručnjaci i međunarodne institucije čekaju naše konkretne poteze. Vladi i NBS neće biti lako u narednom periodu, čak i ako dobiju jasan politički mandat da završe reforme i pokrenu privredni rast u Srbiji, kaže u intervjuu za “Blic” Dušan Vujović, vodeći ekonomista u Svetskoj banci.
Nije strašno ako ne prodamo „Telekom“
Kako komentarišete zaokret Vlade u priči o neophodnosti prodaje „Telekoma“?
Izgleda da cela stvar oko prodaje „Telekoma“ nije urađena najstručnije i da je tražena cena 1,4 milijarde evra možda nerealna u datim uslovima. Ali ja ne mislim da je to tragična greška. Ako prodaja ne uspe ili se od prodaje odustane, čak i u poslednji čas, to nije ništa strašno. Mali gubitak kredibiliteta verovatno neće uticati ni na rejting zemlje ni na suštinske performanse vlade, pogotovo ako su najvećim delom već obezbeđeni alternativni izvori finansiranja kroz suvereno zaduživanje.
Blic
Svetska kriza alibi za nerad
Svetska ekonomska kriza je poslužila kao odličan alibi za sve što se dešava ili ne dešava u zemlji. Reforme su u poslednje vreme usporene pa sada stručnjaci i međunarodne institucije čekaju naše konkretne poteze. Vladi i NBS neće biti lako u narednom periodu, čak i ako dobiju jasan politički mandat da završe reforme i pokrenu privredni rast u Srbiji, kaže u intervjuu za “Blic” Dušan Vujović, vodeći ekonomista u Svetskoj banci.
-
Prilično smo zaduženi, ali nam ne preti scenario Grčke: Dušan Vujović
- Koliko je opravdan optimizam premijera imajući u vidu da je donedavno i sam opstanak Vlade dovođen pitanje?
- Ima li onda smisla pre toga pričati o stranim investicijama jer upravo ta birokratija najviše smeta novim ulagačima?
- Pominjani ste ranije kao kandidat za guvernera, a neki bi voleli da vas vide na mestu ministra ekonomije. Da li biste se prihvatili takvih funkcija?
- Vlast obećava nisku inflaciju i stabilan dinar?
- Ipak, građani priželjkuju stabilan dinar?
- Zar ne treba da se bojimo dodatnih zaduživanja?
- Ipak, mi se zadužujemo rapidno. Preti li nam scenario Grčke?
Nije strašno ako ne prodamo „Telekom“
Kako komentarišete zaokret Vlade u priči o neophodnosti prodaje „Telekoma“?
Izgleda da cela stvar oko prodaje „Telekoma“ nije urađena najstručnije i da je tražena cena 1,4 milijarde evra možda nerealna u datim uslovima. Ali ja ne mislim da je to tragična greška. Ako prodaja ne uspe ili se od prodaje odustane, čak i u poslednji čas, to nije ništa strašno. Mali gubitak kredibiliteta verovatno neće uticati ni na rejting zemlje ni na suštinske performanse vlade, pogotovo ako su najvećim delom već obezbeđeni alternativni izvori finansiranja kroz suvereno zaduživanje.
Blic