Sveti Petar je pridikovao i putovao sa svojom suprugom

Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Sveti Petar je pridikovao i putovao sa svojom suprugom

sinai-%20sv.%20petar.jpg

Valentí Fàbrega i Escatllar, katolički teolog. Imam 76 godina. Rođen sam u Barseloni i od 1970. živim u Koloniji. Bavim se filologijom i teologijom i doktorand sam Insburškog katoličkog univerziteta. Oženjen sam sa Ingom, nemačkom protestantkinjom. Imam Sina Johanesa (24). Opredeljen sam za centralno-liberalne i katalanac sam. Katoličke sam vere.
-Da li su se apostoli ženili?

-Ne znam da li svi, ali znamo takve kao Filip, Petar...
-Sveti Petar?
-Da. Jevanđelja pripovedaju da je Isus izlečio Petrovu taštu od nekih zapaljenja...
-Da li je Petar napustio ženu da bi sledio Isusa?
-Ne. Među Judejima neženja nije bio dobro viđen. Ne znamo da li je Isus imao suprugu, ali su ga mnoge žene sledile. I Sveti Pavle aludira činjenicu da su Sveti Petar i njegova supruga zajedno putovali u njegovoj pridici prema Rimu...
-Nisu nam bile objašnjene ove stvari...
-To su zaboravile Katoličke crkve...
-Od čega su živeli Petar i njegova žena?

-Podržavali su ih hrišćanske zajednice koje su obilazili. Petar je bio ličnost za prve hrišćane! Poznavao je Isusa, objavio je Njegovo vaskresenje...
-Da li je bio viđen kao glavni apostol?
-Tako su ga smatrali judejsko-grčki hrišćani. Kopski i gnostički hrišćani smatrali su Mariju Magdalenu superiornijom.
-Ali se na kraju istakao Petar.
marten%20de%20vos.1596-97.nunta%20de%20la%20cana.marriage.jpg

-Da, pobedio je model patrijarhalne porodice svojstvene judejskom i grčkom svetu. Biti dobar Otac u porodici i dobar domaćin bio je obavezan uslov za izbor episkopa!
-Da li su episkopi imali žene i decu?
-Jasno, do IV-og veka, kada je Nikejski sabor prešao na obavezan celibat (bezbračnost) za sveštenike i episkope. Ali će slediti neka nagodba, u ovom pogledu, u srednjem veku.
-Sa kojim argumentima štiti bezbračnost, Katolička crkva?
-Ne može se oslanjati na Jevanđelja. I argumentiše da celibat pomaže kleru u svom poslu. Smatram ga veoma raspravnim: karnalni izazovi...
izvor:vopus.org

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Lepo od tebe što si stasvio "aktivan link" ali ima izvor i po njemu si i ti našao taj link.

Učlanjen(a)
22.03.2010
Poruka
346
Lepo od tebe što si stasvio "aktivan link" ali ima izvor i po njemu si i ti našao taj link.

Malo me zbunjujes sa ovim tvojim postom o svetom Petru:dntknw:Mozes li samo da napises kojoj veroispovesti ti pripadas da onda shvatim ovaj tvoj post.:???:po meni ovako jedan Pravoslavac ne pise i ne postavlja ovakve teme zato sam ti i postavio ovakvo pitanje.

Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Malo me zbunjujes sa ovim tvojim postom o svetom Petru:dntknw:Mozes li samo da napises kojoj veroispovesti ti pripadas da onda shvatim ovaj tvoj post.:???:po meni ovako jedan Pravoslavac ne pise i ne postavlja ovakve teme zato sam ti i postavio ovakvo pitanje.

Za tvoju informaciju jesam pravoslavac i ovo kao šta vidiš nisam pisao ja samo sam stavio nešto šta je napisano sa namerom da otvorim temu ali ne na način kako si ti postavio pitanje jer spremnost na razmenu mišljenja nije Bog u okvir svoje vere i osporavanje nečega s čime se neslažemo. Napiši šta bi to pravoslavac pisao o Sv. Petru i to je meni odgovor na temu. Opet ti kažem to i jeste razlog iz kojeg sam ovo stavio za temu.Razmena mišljenja to i jeste ono šta sam hteo!!!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.03.2010
Poruka
346
Za tvoju informaciju jesam pravoslavac i ovo kao šta vidiš nisam pisao ja samo sam stavio nešto šta je napisano sa namerom da otvorim temu ali ne na način kako si ti posravio pitanje jer spremnost na razmenu mišljenja nije beg u okvir svoje vere i osporavanje nečega s čime se neslažemo. Napiši šta bi to pravoslavac pisao o Sv. Petru i to je meni odgovor na temu. Opet ti kažem to i jeste razlog iz kojeg sam ovo stavio za temu.Razmena mišljenja to i jeste ono šta sam hteo!!!

Po ovoj temi koju si postavio ti podrivas Hriscanstvo! Rovis negdje samo ne znam sta ocekujes da izrovis?I ova manjina vernika sto bi mozda i prisla Hriscanskoj veri ti ih sa ovim postom jos vise bacas u nedoumicu.Posle ovoga mozda postavis temu da je Jevandjelje po Judi validno,svasta covek od tebe moze ocekivati.Nemoj da se nadjes uvredjenim ali meni licno si bio sumnjiv od samoga pocetka jer si za svog avatara postavio ikonu a tvoji postovi se kose sa time sto se predstavljas.Kod mene kuci su bila dva svestenika Srpske Pravoslavne crkve znam ih dugo pa tako djodju mi po nekad.I ja sam im pokazao neke tvoje postove a i ovu tvoju temu oni su su dali svoje misljenje koje glasi da ti sa Pravoslavnom crkvom nemas nista vec si verovatno neki jeretik koji se lazno predstavio da bi zbunio Pravoslavne vernike na forumu a i da ljudi druge veroispovesti se zapitaju sta ovo Pravoslavci pisu.Kada te pohvali neko ko u Gospoda ne veruje i trudi se citav svoj zivot da objasni drugima da su budale sto veruju u Gospoda sta ti to govori.Jel ti mislis ako povlascujes Bogohulnicima da ce ti to Gospod uzeti za dobro delo ja mislim da je ona druga strana presrecna zato sto si poceo tako da pises!Ako pocnu da te hvale oni koji su protiv Gospoda jesi siguran da si na pravome putu?Ako si citao zitija svetitelja a cisto sumnjam da jesi jer nebi pisao ovako tamo ti fino pise da ako ti sve ide u zivotu i svi te vole i podrzavaju nisi na dobrom putu jer te demoni ne diraju.A zasto te demoni ne diraju?pa zato sto im odgovara to sto pises a kada pocnes da pises kao pravi Pravoslavac neces znati sa koje te strane vise demoni napadaju!Jesi ti na zemlji da ugadjas ljudima ili Bogu?Sve ovo sto sam ti napisao mozes da nadjes u zitijima svetitelja tako da mozes da proveris jesam li ja to napisa kako jeste.Dok vise od pola nacije spava meni su cula toliko izostrena da odmah osetim jeretika a to mozes samo postici umnosrdacnom molitvom Gospodu i postom tako da ti onda Gospod daruje ovakvim darovima.Ja znam da ovde na ovom forumu ima ljudi sa dosta profila pa malo vako pisu a malo nako to su vukovi u jagnjecoj kozi ja ih zovem sakupljacima posrnulih dusa koje odvode ravno u propast (pakao).

Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Po ovoj temi koju si postavio ti podrivas Hriscanstvo! Rovis negdje samo ne znam sta ocekujes da izrovis?I ova manjina vernika sto bi mozda i prisla Hriscanskoj veri ti ih sa ovim postom jos vise bacas u nedoumicu.Posle ovoga mozda postavis temu da je Jevandjelje po Judi validno,svasta covek od tebe moze ocekivati.Nemoj da se nadjes uvredjenim ali meni licno si bio sumnjiv od samoga pocetka jer si za svog avatara postavio ikonu a tvoji postovi se kose sa time sto se predstavljas.Kod mene kuci su bila dva svestenika Srpske Pravoslavne crkve znam ih dugo pa tako djodju mi po nekad.I ja sam im pokazao neke tvoje postove a i ovu tvoju temu oni su su dali svoje misljenje koje glasi da ti sa Pravoslavnom crkvom nemas nista vec si verovatno neki jeretik koji se lazno predstavio da bi zbunio Pravoslavne vernike na forumu a i da ljudi druge veroispovesti se zapitaju sta ovo Pravoslavci pisu.Kada te pohvali neko ko u Gospoda ne veruje i trudi se citav svoj zivot da objasni drugima da su budale sto veruju u Gospoda sta ti to govori.Jel ti mislis ako povlascujes Bogohulnicima da ce ti to Gospod uzeti za dobro delo ja mislim da je ona druga strana presrecna zato sto si poceo tako da pises!Ako pocnu da te hvale oni koji su protiv Gospoda jesi siguran da si na pravome putu?Ako si citao zitija svetitelja a cisto sumnjam da jesi jer nebi pisao ovako tamo ti fino pise da ako ti sve ide u zivotu i svi te vole i podrzavaju nisi na dobrom putu jer te demoni ne diraju.A zasto te demoni ne diraju?pa zato sto im odgovara to sto pises a kada pocnes da pises kao pravi Pravoslavac neces znati sa koje te strane vise demoni napadaju!Jesi ti na zemlji da ugadjas ljudima ili Bogu?Sve ovo sto sam ti napisao mozes da nadjes u zitijima svetitelja tako da mozes da proveris jesam li ja to napisa kako jeste.Dok vise od pola nacije spava meni su cula toliko izostrena da odmah osetim jeretika a to mozes samo postici umnosrdacnom molitvom Gospodu i postom tako da ti onda Gospod daruje ovakvim darovima.Ja znam da ovde na ovom forumu ima ljudi sa dosta profila pa malo vako pisu a malo nako to su vukovi u jagnjecoj kozi ja ih zovem sakupljacima posrnulih dusa koje odvode ravno u propast (pakao).

Opet ti moram ogovotit skoro identično ne ja nego izvor koji je ovo pisao i objavio na internetu. Pošto imam skoro jednako viđenje Hrišćanske vere kao i ti imao sam nameru otvoriti temu u kojoj bi bilo komentara sapravim razlozima u bilo kojem smeru. Međutim sav tvoj komentar je pokušaj umamjivanja moje pripadnosti veri a ne pravog odgovora na pisanje koje opet ti kažem nije moje.
Sv.Vasilije je moj najomiljeniji Svetac iz mnogo razloga i rado odem pod Ostrog.
Nebi hteo komentariasti izjavu tih popova tvojih prijatelja jer ih nepoznajem kao ni oni mene ali ako želiš donekle upoznati moje viđenje pravoslavlja pogledaj moje spotove koji su ti na yuotobu pod zjovan29
moj pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
132
Moram priznati da sam zbunjen ovom temom. Pod jedan, ne shvatam svrhu ovog naslova, niti iz navedenog teksta ne vidim gde je sveti Petar pridikovao. Pod dva, mnogo volim ovakve "pametne" klerike. Da sam ja papa odavno bih ovog raščinio.
Opšte je poznata stvar da su i apostoli bili samo ljudi, i da su svakodnevno bili podvrgnuti iskušenjima i da Sveti duh u njima i sva Božija sila nije garancija da će neko ostati bezgrešan. Poznat je jedan slučaj u Svetom pismu kada je sveti Petar zgrešio i bio kritikovan od svetog Pavla (poslanica Galatima glava 2), ali se nakon kritike pokajao. Tako i mi, koliko god se trudili, kad tad ćemo nešto da zabrljamo (makar malo), ali imamo pouzdanje da ako se pokajemo i nastavimo da se borimo, da će nas Isus očistiti od greha.

Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
Meni lično ne smeta što je neko dao izvod nekog teksta i jedno razmišljanje, koje je potpuno logično. Čovek koji je ovde to postavio kao temu osnov za razmišljanje i da i tako nešto je moguće.
Ne vidim zašto bi se time Sv. Petar nečim kaljao ili zašto to predstavlja jesres. Pogotovo zbog argumenta da u jevreskoj zajednici je bilo uobičajno da se jevreji rano žene, tako da je verovatnoća i da je neko od apsotola bio oženjen, velika.
Uz to, postoje i ozbiljne analize svadbe u Kani, kao svadbe samog Isusa, pre svega zbog njegovog ponašanja, mesta koje on zauzima i radnji i naredbi koje izdaje. U jednom strogo običajnom društvu, takve stvari radi mladoženja.
Bilo bi zanimljivo naći na osnovu čega je neko došao do ovakvog zaključka.
U Isususovim rečima postoji deo kad kaže da onaj koji hoće da ide sa njim ostavi porodicu, što govori o tome da su neki od apostola imali porodice.

Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Časne verige Sv. Petra

svpetar.jpg

Na ovaj dan spominje se sveti apostol Petar zbog veriga u koje je bio okovan po naredbi cara Iroda. U njegovoj tamnici pojavi se anđeo i verige spadoše sa Petra (Del. ap. 17, 7). Te verige hrišćani su sačuvali koliko zbog uspomena na svetog Petra, toliko zbog njihove isceliteljske moći. Priča se, da su se mnogi bolesnici izlečili samo dodirnuvši verige (kao i ubrus apostola Pavla - dela apostolska 19, 12).

Patrijarh Jerusalimski, sveti Juvenal, dao je te verige na dar carici Evdokiji, prognanoj ženi cara Teodosija Mlađeg. Carica ih je prepolovila, pa jednu polovinu poslala Crkvi Svetih apostola u Carigrad, a drugu polovinu dala svojoj kćeri Evdoksiji, ženi Valentinovoj u Rim. Evdoksija je sazidala crkvu Sv. Petra i položila u nju ove verige, zajedno sa onim u koje je sveti Petar, pred svoju smrt, bio okovan od opakog cara Nerona.

izvor:spcoluzern.ch

Natrag