Svedočanstvo sa Titanika vredno 23000 dolara

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
130
Историјски документ, својевремено део званичне британске истраге у којем путница прве класе која је преживела бродолом описује последње минуте на „Титанику“, продат је на аукцији заоставштине са чувеног брода у Вилтширу за 23.000 евра.
Писано сведочанство жене која је преживела бродолом „Титаника" продато је за 23.000 евра на аукцији на југу Енглеске.
У потресном документу, Лора Франкатели, својевремено секретарица шкотског барона Козма Гордона који је са супругом, лејди Даф, путовао за Њујорк, присећа се „крика и плача" стотина путника на броду који тоне.
Lora-na-Karpatiji.jpg

Лора Франкатели (друга здесна) на „Карпатији“ са преживелима са „Титаника“

„Вода је почела да расте. Један човек ми је ставио прслук за спасавање, уверавајући ме да то чини само из предострожности и да не треба да се бринем", наводи Британка у изјави у оквиру британске истраге о бродолому 1912. године.
„Када смо дошли на горњу палубу, спасилачки чамци су спуштани. Приметила сам да нам је ниво воде много ближи него тог дана и рекла сам сер Косму Гордону: 'Тонемо', а он ми је одговорио: Глупост, склони се", присетила се Лора Франкатели.
„Туча“ за слику
Slika-Titanika.jpg

На истој аукцији дошло је и до велике телефонске борбе колекционара око слике Монтагјуа Блека, уметника познатог по својим морским мотивима, која приказује „Титаник" и у позадини сестрински брод „Олимпик".
На крају је продата за фрапантних 60.000 фунти, односно 68.000 евра.

После неког времена више није било спасилачких чамаца, али су секретарица и шкотски брачни пар успели су да пронађу места у једном од њих, у којем је уместо 40 људи било само пет путника и седам чланова посаде!
„Крвави новац"
Барон је касније сваком од чланова посаде дао по пет фунти (еквивалентно данашњих 300 фунти). Касније се бранио од тврдњи да је купио своју безбедност, односно живот.
„Пре него што су почели да спуштају чамац, два америчка џентлмена су се појавила на палуби и ушла за нама. Сместили су нас и рекли нам да весламо како бисмо се удаљили од брода. Чула сам да људи кажу да ће нас 'Титаник', ако потоне, повући са собом. Били смо далеко када смо видели да се нагиње уназад и тоне. Зачуло се хучање, а потом крици и плач. Не знам колико је то трајало. Ништа нисмо говорили. Били смо у мраку", написала је.
Olup.-1.jpg

Олупина „Титаника“ лежи на дубини од четири километра

Описала је и како су се сви у чамцу набили на крми и грејали телима све док их, два сата касније, није покупио брод „Карпатиа".
Лора Франкатели, која је умрла 1967, имала је 31 годину када је „Титаник" потонуо након што је ударио у ледену санту у Атлантику и у смрт повукао више од 1.500 људи. Документ је остао у поседу њене породице и у међувремену већ био део две приватне колекције.
Њено сведочанство купио је анонимни колекционар из источне Европе.

PTC

_spacer.gif

_spacer.gif

Natrag