Šta je novo?

Svakome po pet akcija NIS-a

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Svakome po pet akcija NIS-a
Vlada donela odluku o prenosu besplatnih akcija
28.08.2009. 08:20

Vlada Srbije usvojila je juče odluku o prenosu besplatnih akcija Naftne idnustrije Srbije (NIS) građanima, sadašnjim i bivšim radnicima te kompanije, izjavio je državni sekretar za privredu i privatizaciju Nebojša Ćirić.

Prema odluci Vlade Srbije, građani će dobiti po pet akcija NIS-a, čija je nominalna vrednost po 500 dinara.
Pravo na akcija NIS-a ima 4.798.615 građana i 21.737 zaposlenih i bivših zaposlenih u toj kompaniji. Građani će dobiti ukupno 23.993.075 akcija, a zaposleni i bivši zaposleni 6.548.892.
„U ovom slučaju građani će dobiti akcije NIS-a, a kasnije i akcije drugih preduzeća koja su među najvrednijima u srpskoj ekonomiji. Prema tome, te akcije će imati najveću vrednost”, kazao je Ćirić.
Kako je naveo, do kraja septembra bi državni organi, Agencija za privatizaciju, Centralni registar za hartije od vrednosti i Komisija za hartije od vrednosti trebalo da završe sve potrebne pravne radnje i da građani i zaposleni dobiju vlasničke račune na koje će im biti prenete akcije.
Nakon toga, precizirao je, upravni organi i Skupština akcionara NIS-a trebalo bi da donesu neophodne odluke da bi se i formalno omogućilo građanima da trguju akcijama ili da ih zadrže.
„Građani će najkasnije do kraja godine imati mogućnost da prodaju akcije”, kazao je državni sekretar za privredu i privatizaciju Srbije.

Izvor: Blic
 
Top