Svaki novi dan nas golica

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Svaki novi dan nas golica

Uspešne žene iz javnog života u okviru projekta „Podeli svoje znanje – postani mentorka” prenele svoja iskustva mlađoj generaciji

Mirjana-Karanovic-i-Goranka-Matic.jpg
Mirjana Karanović i Goranka Matić (Foto: Fonet)

Ako imaš ideju – probaj je! Ne boj se greške, traži svoj put!
Tako bar misle učesnice tribine „Žene i umetnost” koja je održana u Američkom kutku u Domu omladine. Razgovor je deo projekta „Podeli svoje znanje – postani mentorka” koji su organizovali Ambasada SAD, Erste banka i Evropski pokret u Srbiji, s ciljem da naše uspešne žene pruže preporuke devojkama koje su na početku svoje umetničke karijere. Projekat zamišljen kao spoj mladosti i iskustva preuzet je iz Amerike, kod nas je započet 2010, a u njemu učestvuje više od 40 mentorki, od kojih su na ovoj tribini govorile glumice Mirjana Karanović i Ana Sofrenović, i istoričarka umetnosti i fotograf Goranka Matić.
– Vaše ambicije zaslužuju našu pomoć. Devojka koja je bila moje „mentorče” ima ideju da od amaterskog pozorišta u svom rodnom Zvorniku napravi profesionalni teatar. Važno je da imate cilj, radite na njemu i vidite ko u tome može da vam pomogne – rekla je devojkama Mirjana Karanović dodajući da u životu ne treba da se boje grešaka.
– Svi moji porazi bili su ključni činioci moga uspeha i nepogrešivo su me vodili ka pravoj stazi. Koliko puta sam mislila da je predstava fantastična, a ispostavilo se suprotno. Ali, ma koliko je put maglovit, on je tu negde, ako osećate da je to ono pravo – rekla je ova glumica.
Ana Sofrenović je istakla da su joj životni mentori bili Milan Vukotić (umetnički direktor Teatra levo) i profesor sa studija Predrag Bajčetić jer su verovali u njen kvalitet kojeg ona dugo nije bila svesna:
– Osećala sam veliku nesigurnost mladih godina. Dugo mi je trebalo da se izborim sa svojom prirodom, i sada sam se sa njom nekako dogovorila. S tim u vezi, američka kompozitorka Meredit Monk mi je jednom rekla da je zrelost, koju su u njenoj muzici ljudi osetili kad je imala 18 godina, ona samosvesno, intimno dotakla tek sa 62!
Ona je posavetovala devojke da se ne predaju malodušnosti „takvo nam je društvo, i meni će biti isto”. Podsetila je da su mogućnosti i mobilnost sada veći, da postoje fondovi, stipendije, kao i prilika da odu tamo gde kao jedinke mogu da rastu. Takođe, naglasila je da trenutno ne vidi platformu za vrednost koju ona kao glumica nosi, ali zna da i to neće trajati večno, i zato pravi mostove sa svetom, gde može da ispolji svoje ideje.
– Čula sam da članovi jedne hip-hop grupe iz Bloka 70 imaju svoje fanove u Pakistanu. Oni nikada nisu izašli iz zemlje, nisu bili ni do Grčke ni Mađarske, ali neki ljudi iz Pakistana đuskaju uz njihovu muziku... Znači, ima načina. Postoji fenomenalna nova forma zvana i-mejl, kojom ne uzurpirate ničije vreme, šaljete svoju ideju koja nije nametljiva, vrlo je jasna i vidljiva, ne obavezuje ali daje mogućnost. I sve što sam do sada u svetu uradila išlo je preko interneta a ne preko ličnih kontakata – rekla je Ana Sofrenović.
Goranka Matić je ispričala da nije od značaja juriti za uspehom već biti u miru sa samim sobom, imati zdravu sujetu, i tuđi uspeh videti kao stimulans za svoj napredak. Sagovornice su zaključile da ih, i pored svakodnevnih životnih dilema, ne napušta živ duh, da ih svaki novi dan golica da ga žive i vide šta će novo doneti, i posavetovale mlađe snage da ukoliko nemaju sreću da rade ono što vole, to nadomeste hobijem koji ih ispunjava. „Znam jednu profesorku baleta koja je bila građena kao Vilendorfska venera ali je išla za svojim snom. I nikada nije igrala Žizelu, ali je bar bila balerina”, rekla je Mirjana Karanović.

M. Sretenović
Objavljeno: 05.05.2011.
Izvor: Politika

Poslednja izmena:
Natrag