Šta je novo?

Sutra počinje nova školska godina

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Sutra počinje nova školska godina
31.08.2009. 08:05

skola_v.jpg


Školska godina za učenike osnovnih i srednjih škola počinje u utorak 1. septembra, a tokom nove školske godine đaci će imati četiri raspusta.

Učenici osnovnih i srednjih škola imaće jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust, predviđeno je Pravilnikom o kalendaru obrazovno vaspitnog rada za skolsku 2009/2010 godinu.
Jesenji raspust počinje u četvrtak 5. novembra i traje do 6. novembra, ali će se učenici odmarati četiri dana zbog spajanja tog raspusta i vikenda.
Zimski raspust počinje u sredu 30. decembra 2009. a završava se u petak, 15. januara 2010. godine.
Prolećni raspust počinje u petak, 2. aprila, a završava se 9. aprila.
Letnji raspust za osnovce počinje 14. juna, a završava se 31.avgusta. Za srednjoškolce raspust počinje 21. juna.

Pred Ministarstvom brojni izazovi
Pred Ministarstvom prosvete je pitanje viška zaposlenih i racionalizacije mreže škola, kako bi se, prema očekivanjima MMF-a, u ovoj oblasti trošilo manje i sistem učinio funkcionalnijim.
U đačke klupe sešće oko 80.000 prvaka, kojima je država prvi put obezbedila komplete besplatnih udžbenika i početak škole, a prema tvrdnjama ministra prosvete Žarka Obradovića, drugu godinu za redom, neće biti obeležen štrajkom prosvetnih radnika.
Sindikat obrazovanja Srbije najavio je da neće štrajkovati ukoliko zaposlenima do 1. septembra bude uplaćen drugi deo julske plate, dok je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražila od ministra prosvete detalje socijalnog programa za rešavanje pitanja viška zaposlenih, u suprotnom obustaviće rad.
Obradović je prosvetarima poručio da neće biti otpuštanja, a prvacima da nemaju razloga da strahuju od novih obaveza, i podsetio da će prvi dan u školama proteći uz tradicionalnu dobrodošlicu i priredbe u čast namlađih školaraca.
Pred početak škole, Ministarsto prosvete posetila je delegacija MMF-a, kojoj su predstavljene kratkoročne i dugoročne mere kao deo strategije obrazovanja u Srbiji. Prema tom programu, od septembra 2010. godine krenulo bi se u racionalizaciju broja odeljenja, a tokom 2011. bio bi smanjen i broj škola.
Novu školsku godinu treba da obeleži i usvajanje "krovnog" zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i zakona o udžbenicima. Prema najavama privatnih izdavača, udžbenici za sedmi, reformisani razred, po novom nastavnom planu, neće biti odštampani na vreme jer su tek pre dva dana dobili dozvolu Ministarstva prosvete.
Ovog septembra svoja vrata otvoriće devet novih škola i četiri renovirane vaspitno-obrazovne ustanove u Beogradu, Subotici, Staroj Pazovi, Novom Pazaru, Nišu, Užicu.

Izvor: Blic
 
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Ovaj jesenji raspust je raspust, sve se raspustilo kolki je raspust. :p
2 dana, pa to nije raspust...lol kakvi krelci...
 
Top