Šta je novo?

Susret na Elbi - vatra na nebu

UREDNIK
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
3.419
000115.jpg

Od trenutka kad su se savezničke trupe iskrcale u Normandiju, spajanje sa jedinicama Crvene armije bilo je neizbežno - ali toga su se svi pribojavali. S obzirom na uzajamno nepoverenje i različite poglede na sudbinu sveta, političari su se ozbiljno plašili ishoda ovog susreta.

U proleće 1945. godine na evropskim putevima vladala je prava pometnja. Uplašeni Gebelsovom propagandom da će ih Sovjeti sve deportovati u Sibir, Nemci su bežali ka anglo-američkim trupama. Zatvorenici iz tek oslobođenih koncentracionih logora pokušavali su da pronađu svoje porodice. Oni koji su bili na prinudnom radu u Nemačkoj želeli su da se vrate kućama. Jednako haotično stanje bilo je i na frontu.

Na Jalti je odlučeno na koji će način Nemačka biti podeljena i gde će doći do susreta dve vojske.

Obe vojske su dobile precizna uputstva dokle treba da napreduju, ali broj sporadičnih akcija se povećavao, što je ozbiljno pretilo da pređe u otvoren konflikt. Bila je potrebna neka prirodna granica, a najbolji izbor je bila reka. Ta reka je bila Elba. Bila je najpogodnija jer je tekla od juga ka severu zemlje kao poslednja velika prirodna prepreka na putu savezničke vojske između Rajne i Odre.

susret-na-elbiavi.jpg

Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
Top