Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.032
SUNCOKRET
(Beograd)

suncokret.jpg

Grupu su januara 1975. godine osnovali Bora Ðorđević, akustična gitara i vokal (ex Zajedno), Nenad Božić, (ex U cvetu mladosti) akustična gitara, vokal i pevačice Snežana Jandrlić i Vesna Rakočević. Snežana Jandrlić je pre Suncokreta imala pevačko iskustvo u rock operi "Isus Hrist Superstar" u Ateljeu 212.

Po objavljivanju singla sa pesmom "Kara Mustafa", Vesna Rakočević prelazi u grupu Zdravo, a pevačku liniju upotpunjuju Biljana Krstić i Gorica Popović koja je u to vreme diplomirala glumu. Pored brojnih televizijskih nastupa, manjih koncerata i zajedničkih svirki, nastupaju na festivalu Omladina 76. u Subotici i na Beogradskom proleću 76 godine. Polovinom 1976. godine priključio im se basista Bata Sokić. Sa njim nastupaju na BOOM festivalu u Beogradu, a deo nastupa zabeležen je na istoimenoj koncertnoj ploči.

U stilu tada popularne akustičarske muzike, komponuju materijal koji je često inspirisan starim narodnim pesmama, neguju višeglasno pevanje i serijom prvih singlova postaju miljenici medija. Godine 1976. učestvuju u snimanju omladinskog filma "Nije nego" Miče Miloševića, a neke od njihovih pesama upotrebljene su u samom filmu. Pesma "Moj đerdane" objavljena je na koncertnoj ploči "BOOM 76" (PGP RTB 1976.) snimljenoj na tom beogradskom festivalu.

Suncokret je sa radijskim disk džokejem Zoranom Modlijem snimao otkačene pesme pod firmom Hajduk Stanko i jataci. Debi album "Moje bube" snimaju u Ljubljani i na njemu se pored ranije objavljenih "Kara Mustafa", "Moje tuge", nalaze i štos pesme "Vuk i krava", "Oglas", zatim balade "Uspavanka, "Ni sam ne znam kada" i pesma "Prvi sneg" Dušana Mihajlovića Spire. Producent ploče bio je Ivo Umek koji je svirao i klavijature. Po objavljivanju te ploče stalni članovi postaju klavijaturista Duško Nikodijević i bubnjar Ljubinko Milošević. Živa verzija pesme "Prvi sneg" objavljena je na ploči "BOOM 77" (Suzy 1978.).

Unutrašnje trzavice dovode do personalnih promena 1978. godine. Naime, grupa nije želela da izvodi Borinu novu pesmu "Lutka sa naslovne strane", on odlazi sa Biljanom Krstić, kratko vreme je u Ranom mrazu, a zatim formira Riblju čorbu, grupu sasvim drugačije muzičke orijentacije Snežana Jandrlić nastavlja sa grupom u novoj elektrifikovanoj postavi: Bata Sokić, Duško Nikodijević, gitarista Dušan Bezuha (exTilt) i bubnjar Vladimir Golubović (ex Tilt). Jedno vreme bubnjeve je u grupi svirao Ivica Vdović VD.

Posle dva objavljena singla i uoči priprema za drugi album, grupa zbog unutrašnjih nezadovoljstava prestaje sa radom u proleće 1980. godine. Bata Sokić je sa Nenadom Božićem, gitaristom Zoranom Tutićem, pevačem Draganom Miljanovićem i bubnjarom Rašom Živkovićem oformio grupu Vruć vetar koja je objavila dva singla i jedan LP. Snežana Jandrlić je pevala u TV rock opereti Vladimira Milačića "Kreatori i kreature" (PGP RTB 1988.), ali se povukla sa scene. Bilja Krstić je prešla u Rani mraz, a solo karijeru je započela pločom "Prevari večeras svoje društvo sa mnom" (PGP RTB 1983.) za koju su pesme radili Ðorđe Balašević i Josip Boček. Zatim je objavila ploče "Iz unutrašnjeg džepa" (PGP RTB 1985.), "Bilja" (PGP RTB 1994.) a autori pesama bili su Kornelije Kovač, Srđan Šaper, Nebojša Krstić, Bajaga, Žika Milenković, Dr Spira, Radoman Kanjevac, Bata Zlatković, Nikola Čuturilo i drugi. Uz to je objavila i
dečiju ploču "Loptom do zvezda" (PGP RTB 1990.) iz TV serije "Srećan put u XXI vek". Na snimanju je gostovao Bora Ðorđević, a muziku je na tekstove M. Antića, S. Stanišića i V. Andrića napisao Bane Zarin. Duda Bezuha je postao traženi studijski muzičar i producent. Objavio je kasetu "Tamo gde spava sreća" (Time Records 1996.) na kojoj su njegove instrumentalne kompozicije. Poslednjih godina radi sa Ðorđem Balaševićem i predvodi blues grupu Zona B.

Godine 1995. grupa Suncokret je sa nekoliko akustičarskih nastupa nakratko obnovila rad.

Diskografija

Singlovi

"Kara Mustafa"/"Moje tuge" (RTV LJ 1975.)
"Gde ćeš biti lepa Kejo" / "Pusto more, pusti vali" (RTV LJ 1976.)
"Rock'n'roll duku duku" / "Gili gili blues" (Diskos 1976.)
"Oj, nevene"/ "Tekla voda" (RTV LJ 1976.)
"Imam pesmu za sve ljude" / "Čovek koga znam" (RTV LJ 1978.)
"Dlakavo čudo"/"Noćna ptica" (PGP RTB 1979.)
"Sviće novi dan" / "Tvoja mama gunđa protiv mene" (PGP RTB 1979.)

Album

"Moje bube" (RTV U 1977.)

Izvor: Džuboks

Poslednja izmena od urednika:
Natrag