Šta je novo?

Sukobi tokom rasprave o budžetu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Sukobi tokom rasprave o budžetu


Skoplje -- U makedonskom parlamentu došlo je do verbalnih sukoba poslanika tokom rasprave o predlogu budžeta za 2013. godinu.Do problema je najpre došlo tokom sednice Zakonodavno pravne komisije, čija predsedavajuća Blagorodna Dulić iz vladajuće VMRO-DPMNE. Ona je sednicu o predlogu budžeta zakazala uprkos tome što se rasprava o njemu nije završila na matičnoj Komisiji za finansiranje i budžet.


makedonija-parlament-raspusten-izbori-1-lipnja-504x335-20080414-20101019005348-80398.jpgDosadašnja praksa je bila da se prvo završi rasprava u matičnom, a zatim da budžet bude predmet rasprave na ostalim komisijama.

Do verbalnog sukoba između poslanika vlasti i opozicije je došlo kada je predsedavajuća oduzela proceduralno pravo poslanicima Socijaldemokratskog saveza. Tada su opozicionari počeli da uzvikuju: "Lopovi, lopovi", a mirkofoni su se našli na podu.

Istovremeno verbalni sukob odvijao se i u Komisiji za finansiranje i budžet, nakon zahteva vlasti da se ograniči vreme diskusije po amandmanima opozicije.

Posle današnjih incidenata, predsednik Skupštine Trajko Veljanovski za sutra je zakazao sastanak svih poslaničkih grupa kako bi se deblokirala rasprava o budžetu.

Vlast tvrdi da opozicija, velikim brojem amandana želi da blikira donošenja budžeta, koji treba da se usvoji do kraja godina, čime blokira i sve projekte predviđene za početak sledeće godine, kao što je povećanje penzija i socijalne pomoći.

Istovremeno, vlast kaže da se time dovodi u pitanje i održavanje lokalnih izbora u martu sledeće godine.

Opozicija tvrdi da samo želi da spreči nenamensko trošenje novca na luksuz. Oni su danas predložili plan za uštedu u budžetu za 2013. godine za više od 204 miliona evra.

Iz SDSM poručuju da neće odustati od rasprave ukoliko ne bude prihaćen ovaj njihov plan.Izvor:
B92.net
 
Top