Šta je novo?
UREDNIK
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
3.622
HhyRxN2.jpg


ZwSdYV0.jpg

Kako bi se dao objektivan istorijski sud o Drugom svetskom ratu, najvećem sukobu koji je čovečanstvo ikad iskusilo, ključno je znati činjenice o ljudima koji su ga vodili, saznaćete na RTS 1 u 21.57.

Pacifik medija, ugledna španska produkcijska kuća, okupila je grupu stručnjaka: istoričara, istraživača i analitičara sa Kraljevskog koledža u Madridu, na izradi dokumentarne serije Sud istorije. Iz današnje perspektive, obogaćena novim istorijskim otkrićima, serija pruža odmerenu i sveobuhvatnu ocenu glavnih i najmoćnijih "gospodara" Drugog svetskog rata.

U dokumentarnoj seriji Sud istorije, uz bogatu arhivsku filmsku građu, svaka epizoda obrađuje jednu od ključnih ličnosti. Videćemo portrete: Hitlera, Musolinija, Staljina, Čerčila, Ruzvelta, Hirohita, Himlera, Montgomerija, Patona, Makartura, Romela, Ajzenhauera i Degola.

1. epizoda: Hitler​

Hitler je mnoge svoje ciljeve i ostvario. Ostaje nedoumica da li je to učinio slučajno, iskoristivši povoljnu priliku, ili, sledeći korak po korak svoj plan za osvajanje sveta koji je osmislio dvadesetih godina 20. veka. Danas se on često smatra naprosto ludakom, ali on je, po mnogima, bio veoma dobar političar.

Avgusta 1939. godine, čak i kad je odlučio da uništi Poljsku, Hitler se poverio diplomatama koji su ga posetili: "Svi moji koraci su usmereni protiv Rusije. Ako je Zapad previše glup i slep da ovo shvati, moraću da potpišem pakt s Rusima, da uništim Zapad i kad padne, da okupim sve raspoložive snage i okrenem ih protiv Sovjetskog Saveza."

84lcTbv.jpg


Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
3.622
JBGcCtR.jpg


2. epizoda: Musolini​

I sedamdeset godina posle okončanja Drugog svetskog rata Benito Musolini i dalje predstavlja jednu od najkontroverznijih ličnosti 20. veka. Bio je na zlom glasu kao jedan od osnivača fašizma, i čuven kao majstor prljave političke propagande. Njegova uloga u Drugom svetskom ratu nije do kraja definisana. Brojna pitanja u vezi sa njim ostala su bez odgovora.

Da li je oduvek planirao da ratuje ili je samo bio oportunista i otimač zemlje koji niti namerava da ratuje, niti ima sklonost ka tome? Da li je imao odgovarajuće strategije i resurse, ili je, potaknut sopstvenim egocentrizmom i verom u svoju propagandu, poput nekog naivnog sanjara, sasvim izgubio kontakt sa stvarnošću? Ostalo je nerazjašnjeno i pitanje italijansko-nemačkog saveza koji je, nepobitno, tridesetih godina prošlog veka znatno doprineo izbijanju rata u Evropi. U kakvom je odnosu bio Benito Musolini sa Adolfom Hitlerom?

5JNxlTm.jpg


Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
3.622
H2oqqpL.jpg


3. epizoda: Staljin​

Građani bivšeg Sovjetskog Saveza i dalje su podeljeni kad je u pitanju Staljin. Za neke od njih on je junak, a za druge čudovište. Staljin je za većinu kontroverzna ličnost. Urednik jednog od vodećih ruskih listova opisuje ga kao zlog genija koji je, ipak, dao velika dostignuća.

"Raša tudej", ruski međunarodni informativni kanal, navodi da Staljina pamte i sa strahom, i s poštovanjem. On je izazivao protivrečna osećanja i mnogo pre ovih savremenih ocena. Čak je i njegov najveći rival, Lav Trocki, koji je umro od ruke Staljinovog atentatora, morao priznati kako je njegov mrski neprijatelj posedovao "čvrstinu, mudrost, lukavosti i surovost" u podjednakoj meri.

YK7bvk9.jpg


Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
3.622
4IXemiv.jpg


4. epizoda: Čerčil​

Čerčil je bio ubeđen da je njegovo vođstvo sudbinski određeno. Poučen istorijskim događajima iz prošlosti, mnogo pre ostalih, uvideo je opasnost od Hitlerovog uzdizanja na vlast. Ovakvo sagledavanje istorije podarilo mu je uverenost, koju je prenosio na svoje sunarodnike i saveznike, da će pobediti nadmoćnijeg neprijatelja.
Imao je mane, ali je bio i inspirativan strateški mislilac, kome su emocije i nestrpljivost umele da pomute razum. Čerčilovo ime je postalo univerzalni epitet, a dela obrazac odlučnosti uprkos teškoj situaciji. Kao što je rekao u svoj staroj školi u jeku rata: "Nikad ne odustajte, nikad, nikad, nikad... ni pred nečim malim, niti pred nečim velikim. Nemojte ustuknuti pred silom, nikad nemojte ustuknuti pred očigledno nadmoćnijim neprijateljem."

Yxhe1NV.jpg


Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
3.622
e6OPd8U.jpg


5. epizoda: Ruzvelt
Ruzvelt je bio veliki pragmatičar i vodio je Ameriku u najtežem periodu. I na domaćem i na međunarodnom planu, na ekonomskom, političkom i vojnom polju, Ruzvelt je uspešno savladao sve prepreke uprkos moćnim političkim suparnicima, neprijatnim savezima, strašnim ratnim protivnicima, pa čak i sopstvenim zdravstvenim problemima.

Zbog svega toga, on oličava i u sebi sažima duh američkog sna. Amerikanci ga danas vole jednako kao nekad, kao predsednika s najdužim mandatom i, možda, svog najvećeg predsednika.
Zna se da je posle Ruzveltove smrti Staljin pokazao neobično žaljenje za preminulim predsednikom. Američkog ambasadora dočekao je u tišini i trideset sekundi mu držao ruku.

l6SXDBT.jpg


Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
3.622
NtpOjBA.jpg


6. epizoda: Hirohito

Opšte je prihvaćeno mišljenje da japanski car, Hirohito, nije bio diktator. Nije bio ni Hitler, ni Musolini, niti se uopšte može porediti s njima.

Osim poštovanja ustava, Hirohito je imao i sebične i nesebične razloge da ne pokuša da otvoreno spreči put u rat. U jednom privatnom razgovoru sa svojim vernim asistentima, Hirohito je tvrdio da bi njegov pokušaj sprečavanja napada na Perl Harbor doveo do državnog udara u kom bi on najverovatnije bio ubijen.

Car nije razmišljao samo o ličnoj bezbednosti. Plašilo ga je da bi takav postupak bio uzaludan, a brinuo je i za dalji opstanak svog naroda. Verovao je da bi njegovo svrgavanje ili ubistvo na kraju dovelo do veoma surovog rata u kome bi Japan nestao bez njegovog ujedinjujućeg prisustva.

t4ucKEL.jpg


Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
Top