Sud godinama odbija da ispita kako je vojnik umro u kasarni

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Otac regruta ogorčen na pravosuđe i Vojsku

Sud godinama odbija da ispita kako je vojnik umro u kasarni

Izvor: Blic Marko Petković | 09. 01. 2011. - 00:02h

Telo Srđana Ivanovića nađeno je u kasarni „Sinkovac“ kod Leskovca. Pre šest godina, 3. avgusta 2005, pronađeno je beživotno telo Srđana Ivanovića iz Beograda, samo dan pre završetka vojnog roka u kasarni „Sinkovac” kod Leskovca, u koju se sa odsustva vratio dan ranije kako bi razdužio uniformu i vozila koja je koristio.
105905_1001-milorad-ivanovic_kf.jpg

Otac Srđana Ivanovića smrt sina dovodi u vezu sa Ratkom Mladićem

Od tada je Milorad Ivanović, otac pokojnog vojnika, mnogo puta u medijima dovodio u vezu smrt svog sina sa Mladenom Ćirkovićem, zamenikom načelnika Generalštaba Vojske Srbije, i haškim beguncem Ratkom Mladićem, koje je pokojni Srđan vozio. Međutim, ni Generalštab ni Ministarstvo odbrane nisu reagovali.

Osim Milorada i njegovih advokata, Opštinsko javno tužilaštvo u Leskovcu i Centar za evroatlantske studije isticali su veliki broj propusta u vezi s utvrđivanjem uzroka smrti vojnika.

- Srđan Ivanović pronađen je mrtav poslednjeg dana svog vojnog roka u kasarni „Sinkovac“ u Leskovcu, a prema zvaničnim nalazima obdukcije, uzrok smrti je prevelika doza heroina. Međutim, napravljen je niz propusta, jer nisu saslušani lekari koji su obavili obdukciju, što je obavezno po Zakonu o krivičnom postupku, zatim nije utvrđeno s kojom se količinom i kojom supstancom vojnik otrovao. Navodno je to heroin, međutim, on kod njega nije pronađen ni u krvi niti u mokraći. Pošto je Ivanović bio vozač vojnih starešina, trebalo je ispitati okolnosti o njegovim ranijim životnim navikama, odnosno da li je imao sklonost ka alkoholu i drogi i da li ih je konzumirao tokom služenja vojnog roka. Nije saslušan vodnik Dragan Đorđević, pošto je te večeri bio u Srđanovom društvu, a koji je dve godine kasnije otpušten iz službe jer je kod njega pronađen heroin... - objašnjava Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije.

Iako su pokušali da isprave sve ove propuste podnoseći u poslednjih šest godina Okružnom sudu u Leskovcu brojne predloge za ekshumaciju tela, dodatnom laboratorijskom analizom, dopunskim veštačenjem obducenata, ispitivanjem vodnika Đorđevića, njegove devojke, šofera autobusa kojim je, navodno pijan, došao Srđan Ivanović kobnog dana u kasarnu, svaki put bi istražni sudija Mihajlo Petrović, koji vodi ovaj slučaj, izjavio neslaganje sa predlozima, pa bi ih Krivično veće leskovačkog suda odbilo.

Jedan od mogućih razloga za opstrukciju utvrđivanja pravih uzroka smrti, kako navode iz Centra za evroatlantske studije, jeste sumnja da Vojnobezbednosna agencija vrši pritisak na sudsko krivično veće u Leskovcu da se predmet Ivanović ne otvara.

- Otac Srđana Ivanovića Milorad više puta je tvrdio da mu je sin govorio da je vozač Ratka Mladića i generala Mladena Ćirkovića, tadašnjeg komandanta Prištinskog korpusa, i koji je bio na spiskovima zabrane ulaska u EU kao prvi ispod crte u komandnom lancu od kosovskih generala koji nije završio u Hagu. Za njega se za vreme sukoba na Kosovu vezuje nekoliko neraščišćenih predmeta, od kojih je jedan smrt vojnika koji je navodno prešao kao dezerter na albansko-terorističku stranu, gde takođe postoji mnoštvo dokaza da se tu nešto zataškavalo - ističe Jelena Milić i dodaje da, iako je izneo veoma ozbiljne tvrdnje, Milorada Ivanovića niko od vojnih ili sudskih organa nikada nije saslušao o okolnostima koje spominje u svojim izjavama.

Moj sin se nije drogirao

Otac pokojnog vojnika tvrdi da njegov sin nikada nije koristio drogu.
- Prvog avgusta moj sin je dobio SMS, ne znam od koga, u kojoj je pisalo „Mrvice, ne vraćaj se u kasarnu, bićeš mrtav“. Tog poslednjeg dana javio se mojoj supruzi da je dobro putovao i da ćemo se sutra videti, ali su mi oni sutra ujutru, oko 11 sati, javili da je moj sin umro u Leskovcu - rekao je za „Blic” Milorad Ivanović i razočarano dodao da ni taj Mladen Ćirković ništa nije rekao.
- Nikada nije izašao da kaže: E, Ivanoviću, nije tačno da me je tvoj sin vozio- istakao je Ivanović.

Natrag