Šta je novo?
UREDNIK
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
4.977
V47C0Za.jpg


Dokumentarni film Stvaranje Kraljevine je i svojevrsna komparativna analiza istoriografija zemalja u regionu koji su u proteklih 100 godina imali vrlo burnu zajedničku istoriju: od stvaranja zajedničkih država do međusobnih sukoba i reklo bi se tako u krug. Da li na objektivan način možemo da sagledamo činjenice iz prošlosti? Da li o istorijskim događajima možemo da govorimo bez osvrtanja na dnevno političke događaje? Da li uopšte o zajedničkoj prošlosti možemo da pričamo?

U 120 minuta dokumentarnog filma prezenter Miodrag Krstović u razgovoru sa istoričarima pokušava da donese odgovore ne pitanja šta su te 1918. godine želeli Slovenci, zašta su se odlučili Hrvati i zašto su Srbi prihvatili Jugoslaviju a ne proširenu Srbiju? Gde su granice Kraljevine Srbije koje su joj nuđene od strane sila Antante 1915. ili pak od strane američkog predsednika Vudru Vilsona 1918 godine ? Da li u priči o stvaranju Jugoslavije mi govorimo o iskrenom jugoslovenstvu, kako su to brojne generacijama godinama učile, ili pričamo o koristi i interesu koji je tada sa različitih strana postojao.

Dokumentarni film „Stvaranje Kraljevine SHS" sniman je u Beču, Ljubljani, Mariboru, Zagrebu, Splitu, Podgorici, Sarajevu, Banjaluci, Novom Sadu, Rumi, Nišu i Beogradu.
Autor filma je Slađana Zarić koja je posle dokumentarnih filmova „Srbija u Velikom ratu", „Srbi na Krfu", „Milunka Savić heroina Velikog rata" i „Zaboravljeni admiral Ernest Trubridž" gledaocima donosi još jednu priču u vezi sa Prvim svetskim ratom .

Stručni konsultanti su dr Ljubodrag Dimić, dr Mira Radojević i dr Aleksandar Životić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Direktori fotografije su Vasko Vasović i Tomislav Ivanović, montažer Bojan Perišić, kompozitor Vladimir Tošić, novinar Vesna Ilić, producent Snežana Rodić Sinđelić.

Dokumentarni film urađen je u produkciji Informativnog programa RTS-a.

bKMZUoZ.jpg


Kod:
https://uptostream.com/3jflcplsrqhw
 
Top