Šta je novo?

Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti opet protestuju

Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.873
Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti opet protestuju

Izvor: 24sata.rs
Oko 50 studenata Fakulteta primenjenih umetnosti okupilo se ispred zgrade fakulteta protestujući zato što ih fakultet uslovljava da plate 200.000 dinara kako bi upisali narednu godinu čak iako su dali sve ispite i ostvarili 60 ESPB bodova.

307863-protest-studenata01-foto-nemanja-kostic.jpg

Protest

Ispred fakulteta dežura policija i privatno obezbeđenje fakulteta koji studentima ne dozvoljavaju da uđu u zgradu ako ne pokažu indeks sa upisanom godinom.

- Uprava nam ne dozvoljava da uđemo na fakultet, slušamo predavanja i polažemo ispite ako ne uplatimo 200.000 dinara. Mi smo jedini fakultet na kojem studenti koji očiste godinu i sve ispite daju u roku i dalje moraju da plaćaju školarinu - kaže jedna od okupljenih studentkinja.

Reporteri "Blica" pokušali su da uđu u zgradu fakulteta, ali im je rečeno da može da ih primi samo dekan fakulteta koji je trenutno na razgovorima u Ministarstvu prosvete.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Pregovori još traju:
Studenti lancima "zarobili" dekana i predstavnika Vlade
Izvor:
Blic.rs
Pregovori studenata Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) i sekretara Ministarstva prosvete Radivoja Mitrovića i dalje traju, a studenti su u znak nezadovoljstva "zarobili" Mitrovića, tako što su na ulaz u zgradu Univerziteta umetnosti na Kosančićevom vencu, gde je sastanak održan, postavili lance pa niko ne može da izađe iz zgrade.


234212_11-studentski-protest-fakultet-primenjenih-umetnosti-foto-mitar-mitrovic_ig.jpgStudenti FPU zaključali su u zgradi Univerziteta umetnosti državnog sekretara Ministarstva prosvete i nauke Radivoja Mitrovića, kao i rektorku Univerziteta umetnosti (UU) Ljiljanu Mrkić Popović i dvojicu dekana, Fakulteta primenjenih umetnosti Vladimira Kostića i dekana Fakulteta likovnih umetnosti Milutina Dragojlovića, koji i dalje ne mogu da izađu iz zgrade.

Prema rečima Miloša Kuvekalovića, predstavnika studenata, na sastanku im je rečeno da država nema novac kojim bi se pokrili troškovi školarina za sve studente koji imaju 60 bodova a neće moći da pređu na budžet.

Nakon toga grupa iznerviranih studenata lancima je zabarikadirala izlaz iz zgrade fakulteta. Oni iz zgrade puštaju jedino studente i žene. Studenti najavljuju da neće popustiti dok neko iz Ministarstva prosvete ne dođe i ne reši problem.

Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti blokirali su jutros ulaze na sve tri fakultetske lokacije u gradu, nezadovoljni što odlični studenti nisu oslobođeni školarine.

Oko 12.45 studenti su pokušali da blokiraju za saobraćaj i Karađorđevu ulicu, ali su se sklonili sa kolovoza posle svega nekoliko minuta zbog, kako su rekli, policijskih pretnji hapšenjem.

Predstavnik studenata Miloš Kuvekalović rekao je ranije danas agenciji Beta da će ukoliko sastanak sa predstavnicima prosvetnih vlasti ne urodi plodom "studenti radikalizovati protest na način koji još nije viđen u Srbiji".

- Verujem da ćemo nakon te radikalizacije već sutra rešiti ovaj problem - kazao je Kuvekalović, ne želeći da precizira o kakvom vidu protesta je reč.

Razlog protesta je što studentima i sa maksimalnih 60 bodova nije garantovan upis u narednu godinu studija uz budžetsko finansiranje, čime je "pogođeno" oko 120 akademaca.
 
Top